Dit zijn de Prentenboeken van het Jaar!

Dit zijn de Prentenboeken van het Jaar!

Elk jaar wordt er een nieuw kinderboek verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Wil jij ze allemaal verzamelen? Wij zetten ze op een rij!

De titel Prentenboek van het Jaar is natuurlijk iets wat elke kinderboekenschrijver wel zou willen krijgen! Jaarlijks wordt er door een jury gekozen welk prentenboek deze titel mag dragen. Meestal zijn dit supermooie boeken die echte must-reads zijn voor je peuter of kleuter. Dit zijn de laatste Prentenboeken van het Jaar!

Verkiezing Prentenboek van het Jaar

Sinds 2004 kiest een jury van bibliothecarissen elk jaar in april het Prentenboek van het Jaar. Uit het complete aanbod van Nederlandstalige prentenboeken wordt een winnaar gekozen en een top 10 samengesteld. Deze top 10 en uiteraard de winnaar krijgen veel media-aandacht en worden in boekwinkels ook volop in de spotlights gezet. Het Prentenboek van het Jaar wordt tijdens de Nationale Voorleesdagen ook veel voorgelezen.

Winnaars van de afgelopen jaren

Zoek je nog een mooi voorleesboek voor een peuter of kleuter? Dan weet je dat je met een Prentenboek van het Jaar altijd goed zit! Ook voor je eigen kind is het leuk om deze mooie lijst in de boekenkast te hebben staan. Dit zijn de winnaars van dit jaar en de afgelopen jaren:

prentenboek van het jaar 2022

Prentenboek van het Jaar 2022

Maar eerst ving ik een monster
Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort... en dan begint het. Dit prentenboek is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.

Koop Maar eerst ving ik een monster hier >>

Collage Prentenboeken van het Jaar

Prentenboek van het Jaar 2021

Coco kan het!
Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Maar voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft.

Koop Coco kan het! hier >>

Prentenboek van het Jaar 2020

Moppereend
Eend is mopperig. Haar vijver is opgedroogd en er is niemand die met haar wil spelen. Tenminste... dat vindt zij. Want ze wil niet gaten graven met Hond. Niet met Varken in de modderpoel. Niet kraaien met Haan. Niet soezen met Schildpad. Niet een lekker hapje eten met Geit. Dus... NIEMAND wil met haar spelen. En dan wordt ze ook nog achtervolgd door een grijs wolkje dat boven haar hoofd steeds donkerder en groter wordt.

Koop Moppereend hier >>

Prentenboek van het Jaar 2019

Een huis voor Harry
Harry gaat liever niet naar buiten, binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis?

Koop Een huis voor Harry hier >>

Collage Prentenboeken van het Jaar

Prentenboek van het Jaar 2018

Ssst! De tijger slaapt
Ssst! De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken. Er is alleen een probleem: alle dieren moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft de slimme kikker een idee: alle dieren zweven een voor een met een ballon over de tijger heen. Zal het alle dieren lukken veilig aan de overkant te komen? En zeg, waar zijn al die ballonnen eigenlijk voor?

Koop Ssst! De tijger slaapt hier >>

Prentenboek van het Jaar 2017

De kleine walvis
De kleine walvis vertelt het verhaal van een eenzaam jongetje en een kleine walvis die op het strand aanspoelt. Hun vriendschap verandert hun levens voorgoed.

Koop De kleine walvis hier >>

Prentenboek van het Jaar 2016

We hebben er een geitje bij!
In We hebben er een geitje bij! is op de kinderboerderij een nieuwe bewoner geboren. Voor Mik het babygeitje heeft gevonden, gaat hij langs alle andere kinderboerderijdieren, die elk op hun eigen manier uiting geven aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje.

Koop We hebben er een geitje bij! hier >>

Collage Prentenboeken van het Jaar

Prentenboek van het Jaar 2015

Boer Boris gaat naar zee
Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee?' Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg? Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een supervakantie!

Koop Boer Boris gaat naar zee hier >>

Prentenboek van het Jaar 2014

Krrrr...okodil!
Krokodil houdt ervan om iedereen aan het schrikken te maken. Maar dat vindt niemand leuk, dus er zijn geen dieren die met Krokodil willen spelen. Krokodil voelt zich alleen, tot hij ziet dat er iemand anders is die ook allerlei dieren aan het schrikken maakt. Dat is... een andere krokodil!

Koop Krrrr...okodil! hier >>

Prentenboek van het Jaar 2013

Nog 100 nachtjes slapen
Wachten op je verjaardag duurt lang. Nog honderd nachtjes? Dan maakt Dorus zelf wel een feestje! En mama heeft gezegd dat ze lekker mag gaan knippen... Overal ziet Dorus mooie lapjes. Knip knip, stukje uit het tafelkleed. Knip knip in de jurk aan de waslijn. Knip knip knip door de hele stad... 

Koop Nog 100 nachtjes slapen hier >>

Marieke van Boven

Door

11 augustus 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.