Wanneer mag een kind slapen onder een dekbed en met hoofdkussen?

Wanneer mag een kind slapen onder een dekbed en met hoofdkussen?

Vanaf welke leeftijd mag je kind onder een dekbed en met een hoofdkussen slapen? Wij vertellen het je!

Baby’s mogen niet onder een dekbed slapen. Je laat je baby lekker slapen in een slaapzak en/of onder een lakentje met dekentje. Maar vanaf welke leeftijd mag je kind wél onder een dekbed slapen en slapen met een hoofdkussen?

Zonder dat je het door hebt groeit je baby uit tot een dreumes en uiteindelijk loopt er opeens een peuter rond in huis! Het wordt tijd om de slaapzak gedag te zeggen, want je kindje mag slapen onder een dekbed en met een kussen! Waarom mag dat eerder eigenlijk nog niet? 

Dekbed voor baby niet veilig

Het wordt afgeraden om baby’s onder een dekbed en met een kussen te laten slapen, omdat dit niet veilig is. Een dekbed is vaak te warm voor een baby. Je baby kan het snel warm krijgen tijdens het slapen onder een dekbed, waardoor er warmtestuwing kan ontstaan. Hierdoor kan je kindje uiteindelijk oververhit raken en dit kan gevaarlijk zijn.

Een andere reden waarom het niet veilig is voor je baby om onder een dekbed te slapen, is omdat het risico op verstikkingsgevaar te groot is. Je kindje ligt niet de hele nacht stil en kan met zijn/haar hoofdje onder het dekbed of zelfs in de dekbedhoes terechtkomen. 

Baby’s geen hoofdkussen

Ook een hoofdkussen is gevaarlijk voor je baby. Je baby kan met zijn/haar hoofdje in het kussen terecht komen, en kan dan niet meer goed ademen. Daarom is het dus verstandig om je kindje tot hij of zij 2 jaar oud is niet onder een dekbed of met een kussen te laten slapen.

LEES OOK: Je baby veilig laten slapen - waar let je op?

Peuter in bed onder dekbed

Dekbed voor een kind: vanaf 2 jaar 

Maar vanaf wanneer mag je kind dan wél onder een dekbed slapen? Vanaf het moment dat je kindje 2 jaar oud is, kan hij of zij onder een dekbed slapen!

Kinderdekbed kopen: waarop letten?

Bij het kopen van een dekbed voor je kindje moet je wel letten op de volgende dingen: 

 • De maat van het beddengoed

  Afhankelijk van de maat van het bed, moet je ook een passend dekbedovertrek kopen. Je kunt je voorstellen dat een dekbed voor een normaal eenpersoonsbed te groot is voor een klein peuterbedje en dat het dekbed van een peuterbed te groot is voor een ledikantje. Check dus eerst de maat van het bed van je kind en koop daarna passend beddengoed. 
 • Materiaal

  Het is belangrijk voor je kind dat het niet té warm wordt in zijn bed. Kies daarom bij voorkeur voor een katoenen kinderdekbed. Katoen ventileert goed en is licht, waardoor je kindje het niet snel te warm krijgt. Materialen als dons en synthetische dekbedden worden voor jonge kinderen afgeraden, omdat dit erg snel (te) warm wordt. 
 • Let op de warmteklasse

  De warmteklasse loopt op van klasse 1 (warmste klasse) tot 4 (koelste klasse). Door hierop te letten voorkom je dat je kindje het te warm of juist te koud krijgt ’s nachts. Je kunt ook kiezen voor een vierseizoenendekbed. Extra handig, want zo heb je een dekbed dat geschikt is voor de lente en de herfst, maar ook voor de koude winter. In de zomer kun je een dekbed natuurlijk achterwege laten en je kindje alleen onder een laken laten slapen.

Twee meisjes onder dekbed

Veilig slapen met een hoofdkussen

Vanaf de leeftijd dat je kindje toe is aan het slapen onder een dekbed, kun je ook een (dun) (kinder)hoofdkussen in zijn of haar bedje leggen. Het gebruik van een kussen in bed kan vanaf 2 jaar, maar dat hoeft natuurlijk nog niet meteen. Peuters moeten vaak erg wennen aan een kussen, omdat ze tot die tijd altijd zonder kussen hebben geslapen. Het is dus maar net waar je kindje behoefte aan heeft.

Toffe dekbedovertrekken voor kinderen

De leeftijd van 2 jaar is natuurlijk slechts een indicatie; je kunt zelf het beste inschatten wanneer jouw kind toe is aan een dekbed. Sommige peuters slapen in hun ledikantje al onder een dekbed, terwijl andere kinderen een dekbed krijgen wanneer ze ook de overstap naar een groot peuterbed maken.

Een mooi dekbedovertrek is eigenlijk ook gewoon een tof accessoire voor de kinderkamer. Je hebt ze in allerlei kleuren en motiefjes! Stem het dekbedovertrek af op de stijl van de kamer van je kindje of kies er eentje in zijn lievelingsthema. Als je kind zelf een overtrek mag kiezen, zal hij gegarandeerd lekker slapen! ;) Dit zijn onze favoriete dekbedovertrekken voor peuters:

Collage dekbedovertrekken kinderen

 1. Snurk Soccer Champ Dekbedovertrek Orange
 2. Snurk Princess Dekbedovertrek
 3. Taftan Dekbedovertrek Hert Groen / Blauw
 4. Taftan Dekbedovertrek Vos en Raaf Oranje
 5. HEMA peuterdekbedovertrek - zacht katoen - dieren
 6. HEMA peuterdekbedovertrek - kasteel roze
 7. HEMA dekbedovertrek ledikant - stippen
 8. Studio Ditte Werkauto Dekbedovertrek
Lisse van de Groep

Door

20 november 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.