Boxkleed kopen | Checklist voor een kleed in de babybox

Boxkleed kopen | Checklist voor een kleed in de babybox

Wil jij een leuk en comfortabel boxkleed kopen voor je baby, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik zet alles wat je moet weten op een rij!

Als je voor je baby gebruik wil gaan maken van een box, is het wel zo handig om daarvoor een boxkleed te kopen. Met een boxkleed ligt jouw baby een stuk comfortabeler in de box. Boxkleden zijn namelijk meestal gemaakt van een zacht, dik materiaal waardoor je baby hier heerlijk in kan slapen en spelen zonder ongemak. Ik zet alles op een rij wat je moet weten over het kopen van een boxkleed voor je baby!

Inhoud

Daar staat hij dan, de box voor de baby. Erg duidelijk aanwezig en lekker pontificaal in je woonkamer, maar het is een baby-item waar je de komende paar maanden waarschijnlijk veel gebruik van gaat maken. Om deze een touch of style te geven en het zo comfortabel mogelijk te maken voor je baby, is het wel zo leuk en fijn om een mooi boxkleed in de babybox te leggen.

baby ligt op de schoot bij moeder

Waarom een boxkleed?

Als je een box gaat kopen, of er al eentje hebt, is een boxkleed super handig! Het zorgt ervoor dat je baby een langere tijd comfortabel kan liggen. Naarmate je baby wat beweeglijker wordt, zorgt een boxkleed ook voor een zachte ondergrond waar minder snel armpjes en hoofdjes tegen gestoten kunnen worden.

Daarnaast kun je het kleedje gewoon met je baby mee verplaatsen. Leg hem op de grond voor onder de babygym of op de bank als je daar met je baby gaat spelen.

LEES OOK: Waarom een babygym leuk en leerzaam is! 

Wat voor soorten boxkleden zijn er?

Er zijn drie soorten boxkleden verkrijgbaar, namelijk:

 • ronde boxkleden
 • vierkante boxkleden
 • rechthoekige boxkleden

Daarnaast heb je natuurlijk allemaal nieuwe versies van het originele boxkleed. Denk hierbij aan boxkleden met activiteiten om de motorische vaardigheden te stimuleren of een hangend boxkleed waar je baby in kan chillen.

Bedenk dus eerst of je wil dat je boxkleed multifunctioneel is en kijk naar de vorm van je (toekomstige) box. Dat maakt het gemakkelijker om een gepast boxkleed te kopen.

schattige baby die lacht op een boxkleed

Waarop letten bij het kopen van een boxkleed?

Ga je een boxkleed kopen? Er zijn zo veel verschillende boxkleden te vinden, dus waar moet je dan precies op letten? Belangrijk zijn de afmetingen, dikte en materiaal van een boxkleed. Deze zorgen er namelijk voor dat jouw baby zo comfortabel mogelijk in een box ligt.

Daarnaast is het ook belangrijk om naar de kleur te kijken; een boxkleed wordt namelijk voor een langere tijd gebruikt en ligt erg in het zicht. Zorg er dus voor dat je een kleed kiest waar je graag naar kijkt en/of die goed in je interieur past!

Afmetingen boxkleed

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de afmetingen van je boxkleed. Deze moet natuurlijk goed in de box passen. Meet dus je (toekomstige) box op en tel hier iets bij op als je graag opstaande randjes wil hebben in je box. Zorg ervoor dat het boxkleed in ieder geval niet te klein is, dan kan ie namelijk gaan schuiven.

Wat voor materiaal?

Iets om goed naar te kijken als je een boxkleed gaat kopen, is het materiaal van een boxkleed. Er bestaan boxkleden van stof, schuim, rubber of zelfs plastic.

 • Stoffen boxkleed
  De stoffen boxkleden zien we het vaakst gebruikt worden. Ze zijn heerlijk zacht en dik en zorgen voor veel comfort voor je baby.

baby ligt in de box

 • Boxkleed van schuim of rubber
  Heb je een beweeglijke baby? Dan is een boxkleed van schuim of rubber meer iets voor jou! Dit boxkleed zal wat vaster liggen en heeft meer grip. Dit is dus ideaal als je een baby hebt die lekker veel met zijn kontje ligt te draaien.

 • Plastic boxkleed
  Plastic boxkleden zijn goed voor een wat oudere baby. Dan wordt er namelijk veel meer gedaan in de box, zoals spelen, eten en drinken. Ook voor kleine baby’tjes die veel spugen is een plastic boxkleed handig, omdat het makkelijker schoon te houden is. Zo kan je baby in een frisse omgeving blijven spelen.

Als laatst is het ook fijn om een lekker dik gevuld boxkleed te kopen. Deze bieden namelijk meer comfort en warmte voor je kindje dan een dunner boxkleed.

Kleur boxkleed

Daarnaast is de kleur van een boxkleed best belangrijk. Kijk naar de ruimte waar de box het meest gebruikt gaat worden. Zorg dat het kleed enigszins bij de rest van de omgeving past. De box staat meestal wel een tijdje in de kamer, dus je moet je er niet aan gaan irriteren. Sommige boxkleden hebben leuke activiteiten erin verwerkt waar je baby mee kan spelen. Zo werken ze al gelijk aan hun motorische vaardigheden.

Wat kost een boxkleed?

De prijzen van boxkleden lopen vrij uiteen, ze zijn er te vinden van €15 tot wel €90. De goedkopere boxkleden hoeven ook niet per se minder goed te zijn dan de duurdere versies. Pak deze checklist erbij en vink af of het boxkleed dat je op het oog hebt alle eigenschappen heeft die je belangrijk vindt.

Voelt hij fijn, heeft het een leuk kleurtje, heeft het de juiste afmetingen en is het van het juiste materiaal gemaakt? Dan zit je goed.

Wat zijn de beste boxkleden?

Wat zijn nou onze keuzes voor de beste boxkleden? We zijn even op zoek gegaan naar de meest comfortabele, leuke boxkleden en dit zijn onze favorieten!

 verschillende soorten boxkleden

 1. Hangloose Babyhangmat/Boxkleed Light Grey
 2. Boxkleed Briljant Baby Spots Stone Green
 3. Bébé-Jou Boxmatras 123 wit
 4. Baby's Only boxkleed kabel uni antraciet Smal
 5. Boxkleed Little Dutch 80x100 Ocean Pink 
Savannah Schreuter

Door

17 juni 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.