Verzwaringsdeken voor kinderen met slaapproblemen

Verzwaringsdeken voor kinderen met slaapproblemen

Heb jij een kindje dat onrustig slaapt, moeilijk inslaapt en/of vaak wakker wordt? Dan is een verzwaringsdeken misschien de oplossing! MiniMe’s Sarah deelt haar ervaringen.

Heb je weleens van een verzwaringsdeken gehoord? Het kan helpen om kindjes met slaapproblemen beter te laten slapen. Dat is fijn voor zowel ouders als kind, nietwaar?! Slaapt jouw kind ook niet zo goed? Misschien kun je dan eens een verzwaringsdeken proberen. Ik vertel je er alles over!

Periodes met weinig slaap zijn heftig, zowel voor ouders als voor het kind. Onze dochter slaapt erg onrustig, komt slecht in slaap en wordt vaak wakker. Onze kinderarts kwam met het idee om eens een verzwaringsdeken te proberen. Een zware deken kan een kind helpen om beter en rustiger te slapen.

Ik had nog nooit van een verzwaringsdeken gehoord, maar na wat googelen hebben wij er toch maar één aangeschaft. Maud slaapt inmiddels een stuk beter en daarom deel ik graag mijn ervaringen met een verzwaringsdeken voor een kind.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken kan helpen bij verschillende slaapproblemen. De speciale deken zorgt voor een constante druk op het lichaam, waardoor je een gevoel van geborgenheid en rust ervaart. Bovendien zorgt de deken ervoor dat je je eigen lichaam beter voelt. Door deze druk maken je hersenen stofjes aan waardoor je makkelijker in slaap kunt komen.

Een verzwaringsdeken kan onder andere helpen bij:

  • algemene slaapproblemen
  • trauma’s
  • concentratieproblemen
  • ADD
  • ADHD
  • prikkelverwerking en hooggevoeligheid
  • autisme

Bron: Modeliefje Maakt

Een verzwaringsdeken is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Ook voor volwassen zijn er verzwaringsdekens op de markt. In de gehandicaptenzorg worden de zware dekens bijvoorbeeld erg veel gebruikt, met groot succes!

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

Het is het beste om de verzwaringsdeken direct op het lijf van je kind te leggen, maar in de winter kun je er een normale deken of dekbed tussen stoppen. De vulling (meestal grind of ander natuurlijk materiaal) neemt vaak de temperatuur van het lichaam en de kamer aan. Als ik merk dat Maud het (te) warm heeft, schuif ik het dekbed naar beneden (tot halverwege haar lichaam) en de verzwaringsdeken helemaal over haar heen.

Hoeveel kilo moet de verzwaringsdeken wegen?

Het gewicht van een verzwaringsdeken is per merk én per kind verschillend. Bij het bestellen van de verzwaringsdeken staat vaak vermeld welk gewicht deken je nodig hebt voor jouw kind. Amerikaanse producenten houden vaak 10% van het lichaamsgewicht aan, maar veel websites raden een hoger gewicht aan. Bekijk dus per website goed wat het merk zelf adviseert. Voor Maud (5 jaar, 19 kg) hebben wij een verzwaringsdeken van 5 kg. Hier kan ze ook nog een tijdje mee vooruit.

Mijn ervaring met een verzwaringsdeken

Wij hebben periodes gekend dat Maud wel 25 keer uit haar bed kwam ‘s nachts. Door de gebroken nachten was haar weerstand erg laag en daarom zijn we met haar naar een kinderarts geweest. Zij gaf ons onder andere de tip om een verzwaringsdeken uit te proberen. Diezelfde dag ben ik nog op zoek gegaan naar een verzwaringsdeken.

Tip: geef het even de tijd

Sinds Maud onder de verzwaringsdeken slaapt, maakt ze betere nachten. Wanneer ik ‘s nachts bij haar ga kijken, hoor ik dat ze rustiger ademt en zie ik dat ze dieper slaapt. Na een aantal maanden kun je pas écht het verschil merken. Je lichaam heeft even de tijd nodig om aan de deken te wennen.

Verzwaringsdeken kopen

Er zijn verschillende dekens op de markt. Je kunt een verzwaringsdeken voor je kind heel makkelijk online kopen. Diverse webshops verkopen ze en er zijn ook handige mensen die ze zelf maken en online verkopen, bijvoorbeeld via Instagram. De verzwaringsdeken die wij voor Maud hebben is van Modeliefje Maakt. Het makkelijkst is nog wel om een verzwaringsdeken te kopen via bol.com!

Hoe moet je een verzwaringsdeken wassen?

Of je een verzwaringsdeken kunt wassen, is afhankelijk van het merk van je deken. Meestal kun je dekens van katoen met de hand wassen. Een klein druppeltje wasmiddel is al voldoende. Je kunt de deken in bad leggen en laten weken in lauwwarm water. Heb je geen bad? Dan kun je ook een wasmand of een teil vullen om de verzwaringsdeken te wassen.

Er zijn ook merken waarvan je de deken gewoon in de wasmachine kunt stoppen. Check wel goed of jouw wasmachine het gewicht van de verzwaringsdeken kan dragen!

Heb jij ervaring met een verzwaringsdeken? Deel het vooral hieronder in een reactie!

Sarah Glasbergen

Door

16 november 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.