10 dingen waar je kinderloze vrienden zich aan ergeren

10 dingen waar je kinderloze vrienden zich aan ergeren

Als je moeder wordt is dat niet alleen een grote verandering in jouw leven ook in die van je vrienden. Kinderloze vrienden kunnen zich aan sommige dingen gaan irriteren.

Want (en we weten zeker dat je je daar zelf ook wel eens aan schuldig maakt) moeders vertellen graag over hun kinderen. Je bent niet meer altijd spontaan beschikbaar voor een borrel. Dit zijn 10 dingen waar die vrienden zich aan gaan ergeren, en die je dus maar beter kan vermijden. 

1. Te veel vertellen

Staat bij ons met stipt op nummer 1. Natuurlijk, je hebt een bevalling voor elkaar gekregen en dat is heel wat (be proud!). Maar vrienden die dat niet hebben meegemaakt horen liever geen mimieme details zoals hoe de placenta eruit zag toen het eruit kwam. Bewaar die details alleen voor je moeder en geef een iets minder gedetailleerde versie aan je vrienden.

2. Constant klagen

Moeder zijn dat doe je niet zomaar, dat weten we. Maar de kans is groot dat je zelf voor het moederschap hebt gekozen en daar eigenlijk gewoon heel trots op bent. Zeggen dat het zo zwaar is zorgt er dan alleen maar voor dat je heel arrogant over komt. Het klinkt bij je vrienden als: 'Oh wat kan ik dat toch weer allemaal zo goed tegelijk'. En nee, die hoeven ook echt niet te horen dat vriendinnenavondjes en stappen nu niet meer kan omdat je zo'n belangrijke verantwoordelijkheid hebt.

3. Je superieur gedragen

Nu je een kind hebt weet je soms dingen die kinderloze vrienden van je niet weten. Dat is nog geen reden om te zeggen: 'Je zou het snappen als je een kind hebt.' Not done. Dat iemand geen kinderen heeft wil nog niet zeggen dat ze zich geen voorstelling kunnen maken van de dingen waar jij het over hebt. En trouwens, misschien gaan zij wel gewoon op stap als ze zelf een kind hebben gekregen.

4. Je baby de telefoon op laten nemen

Urgh, dit komt echt veel vaker voor dan je denkt. Vrienden vinden het echt niet geweldig om iedere keer je baby aan de lijn te krijgen. Zoveel interessants zal je kind op die leeftijd echt nog niet kunnen zeggen. Een keertje is leuk, maar laat het daarbij.

5. Misbruik maken van hun vriendschap

Goed, dit zal je misschien verbazen, maar niet iedereen die vraagt of ze de baby mogen vasthouden wil dat ook echt. Tenminste, niet voor uren achter elkaar. En dat is meestal wat er gebeurd. Probeer niet te denken van 'he, nu heb ik even mijn handen vrij en kan ik dit of dat doen'. Je vrienden zullen het dan vanzelf niet meer vragen.

6. Gore opmerkingen maken

'Wat denk je? Is dit gezond?' Twee seconden geleden waren jullie nog gezellig een smoothie aan het drinken met iets lekkers erbij. Nu sta je met z'n tweeën boven de commode de inhoud van een luier te beoordelen. Yuk. Voor moeders kan dit al snel de normaalste zaak van de wereld zijn, maar voor vrienden dus niet. Vraag ze dit soort dingen dan ook niet. Als ze willen helpen zetten ze vanzelf hun thee wel neer om te kijken.

7. Facebook wordt Babybook

'Kijk haar slapende gezichtje eens!' 'Haar eerste knuffel!' 'Aw, ze heeft vandaag voor het eerst haar fles helemaal leeg gedronken!' Jij bent natuurlijk apetrots op je kind, maar je vrienden hoeven echt geen walk-through van iedere dag te zien op Facebook. Post een aantal schattige foto's (ja, het zal moeilijk zijn maar probeer) en laat het daar dan bij. Vergeet ook geen leuke foto's van jezelf (zonder kind) te posten, het zorgt ervoor dat je Facebook interessant blijft voor je vrienden.

8. Doen alsof je aandacht geeft

"Ahw dat is zo balen voor je! Hoe kan hij dat nou doen...Bram, niet nu, ik ben aan het praten....ja nee precies, hij moet echt wel zijn excuses komen aanbieden...Nee Bram, ik meen het, ga maar even spelen, mama komt zo bij je..." Alsjeblieft, als je kind dan toch in een aandachtvragende bui is, bel later terug.

9. De baby altijd meenemen

Yes! Ik ben nu een mama en iedereen mag het weten! Natuurlijk, wees blij, deel het nieuws, show hem of haar aan zoveel mogelijk mensen - maar weet ook wanneer je je kind thuislaat. Een bruiloft waar baby's liever niet gewenst zijn of een etentje met vrienden: regel een oppas. Een girl's night out is ook wel weer eens gezellig hoor!

10. Vervelende vragen stellen

Fantastisch dat je nu een mama bent, maar denk dan niet dat iedereen zonder kind 'achterloopt'.  Stop dus met het stellen van vragen als "En wanneer begin jij nu eindelijk aan kids?" Ooit wel eens bij stilgestaan dat niet iedereen kinderen wil? Misschien eerst een jaar wil rondreizen door Amerika? De dromen van je vrienden kunnen anders zijn dan die van jou. Wacht gewoon vanzelf tot ze met het nieuws naar buiten komen. En ben je echt heel nieuwsgierig, vraag het dan subtiel.

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.