Wat leert je kind in groep 2 van de basisschool?

Wat leert je kind in groep 2 van de basisschool?

Na een jaar kleuteren gaat je kind naar groep 2 van de basisschool! Lees hier wat hij daar allemaal leert.

Wat leert je kind in groep 2 van de basisschool na het eerste jaartje kleuteren? Op de meeste scholen zijn de kleuterklassen groep 1 en 2 gecombineerd. Wél zit er verschil in het aanbod dat leerlingen uit groep 1 en 2 krijgen. De oudere kleuters in groep 2 krijgen nieuwe stof aangeboden om hen uit te dagen en voor te bereiden op groep 3. Ben je benieuwd wat je kind leert in groep 2? Lees dan gauw verder!

Groep 2 is net als groep 1 van de basisschool een kleuterklas. Kinderen zitten dus niet de hele dag aan hun tafeltje te werken. Er wordt nog een heleboel gespeeld! Wel is het in groep 2 de bedoeling dat kleuters langzaam voorbereid worden op groep 3. Daarom worden de vakken ‘taal’ en ‘rekenen’ spelenderwijs geïntroduceerd en maakt je kleuter al een beetje kennis met de stof waar hij in groep 3 mee aan de slag zal gaan.

Verschillende manieren van leren in groep 2

Het Ministerie van Onderwijs heeft voor de basisschool kerndoelen vastgesteld. Deze kerndoelen geven aan wat leerlingen moeten kennen en kunnen aan het eind van de basisschool. Het staat basisscholen vrij om zelf te bepalen hoe ze deze kerndoelen invullen. Basisscholen kunnen dus zelf bepalen met welke lesmethodes en materialen zij werken. Hierdoor doet niet iedere basisschool in groep 2 exact hetzelfde. Wel kunnen we aangeven wat een kind ongeveer leert in groep 2 en wat je kleuter aan het einde van groep 2 allemaal kan.

Taal in groep 2

In groep 2 gaat je kind aan de slag met zijn taalontwikkeling. Spelenderwijs en door middel van leuke werkjes, leren kleuters meer en meer op het gebied van taal. Kinderen in groep 2 gaan met de volgende dingen aan de slag:

 • De woordenschat uitbreiden: aan het eind van groep 2 moeten kinderen zo’n 3500 woorden actief kunnen gebruiken en 7000 woorden passief kunnen gebruiken.
 • Letters leren herkennen: kinderen hoeven nog niet alle letters te kennen, maar de meeste kinderen herkennen aan het einde van groep 2 vrijwel altijd de letters van hun eigen naam. 
 • Het schrijven van de eigen naam
 • Vervoegen: kleuters gaan goed gebruik leren maken van werkwoordstijden. 
 • Rijmen
 • Verstaanbaar en vloeiend een kort verhaaltje kunnen vertellen
 • Kunnen benoemen wat het eerste en het laatste woord van een zin is
 • Langere tijd (ongeveer 20 minuten) luisteren

Rekenen in groep 2

Wees niet bang, je kind krijgt in groep 2 nog geen sommetjes voorgeschoteld die hij moet oplossen. Wel wordt er een start gemaakt met begrip van cijfers en hoeveelheden. Kleuters in groep 2 leren de volgende dingen op het gebied van rekenen:

 • Tellen tot twintig: kinderen die gevoel hebben voor rekenen kunnen misschien aan het einde van groep 2 zelfs al terugtellen van 20 naar 0.
 • Begrip van ‘meer’ en ‘minder’: kinderen leren in groep 2 begrijpen dat 10 meer is dan 6, maar dat 16 meer is dan 10. 
 • Begrijpen waar de 1 en de 6 in het getal 16 voor staan
 • Kleuters leren in groep 2 begrippen als ‘snel’ en ‘langzaam’ beter begrijpen
 • Groepjes van aantallen herkennen met een maximum van 6: dit houdt in dat je kindje een groepje van 4 knopen direct herkent als ‘4 knopen’. Hij hoeft dus niet meer te tellen hoeveel knopen er op tafel liggen, maar ziet dit in één keer.
 • Meer begrip krijgen van tijd: kleuters leren benoemen welke dag het is en leren gebruik maken van termen als ‘morgen’ en ‘gisteren’.
 • Kennismaken met vormen
 • Kennismaken met zaken als lengte, gewicht, inhoud en omtrek. Dit gebeurt op een heel laagdrempelige manier, door bijvoorbeeld de lengte van alle kleuters te meten en te kijken wie er langer en minder lang is.

LEES OOK: Je kind leren klokkijken

Algemene kennis in groep 2

Je gaat merken dat je kind in groep 2 op alle vlakken grote sprongen maakt. Hij leert de wereld om hem heen steeds een beetje beter begrijpen. De juf of meester helpt je kleuter daar natuurlijk bij. Op de volgende vlakken zal je kleuter zich verder gaan ontwikkelen in groep 2:

 • Motoriek

  Op motorisch gebied wordt je kind steeds sterker. Het bouwen van een blokkentoren zal hem een stuk gemakkelijker afgaan dan een jaar geleden en kleuters leren in groep 2 steeds beter omgaan met ‘gereedschappen’ als scharen, potloden, stiften en prikpennen.

  De grove motoriek zal zich verder gaan ontwikkelen door het doen van spelletjes als tikkertje, vangen en gooien, balanceren, klimmen, balspelletjes spelen en bijvoorbeeld schommelen. Ook dit leert je kind spelenderwijs, bijvoorbeeld tijdens de pauze of tijdens gym.
 • Kennis van natuur

  Je kind leert meer over de natuur en over dieren. Scholen kunnen hier leuk op inspelen door kleuters te laten spelen met bijvoorbeeld een watertafel en een zandbak.
 • Algemene wereldoriëntatie

  Je kind gaat steeds meer interesse krijgen in de wereld om hem heen. Hij krijgt door dat er verschillende beroepen zijn, dat er regels zijn in het verkeer en dat gebouwen bepaalde functies hebben (bijvoorbeeld: er zit verschil tussen een school en een kerk). 

Sociaal-emotionele ontwikkeling in groep 2

Veel kleuterklassen zijn gecombineerd. Dit houdt in dat de leerlingen van groep 1 en groep 2 bij elkaar in de klas zitten, maar dat de kleuters uit groep 2 soms wel andere dingen doen dan de kleuters uit groep 1. Voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen is dit heel goed. Kleuters uit groep 2 mogen de jongere kinderen helpen, bijvoorbeeld bij het aantrekken van hun jas of het strikken van hun veters. Dit is goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Je kind zal zich in groep 2 op sociaal-emotioneel gebied ontwikkelen op de volgende vlakken:

 • Steeds meer oog krijgen voor anderen en rekening leren houden met anderen
 • Leren om anderen te helpen
 • Het leren herkennen van emoties, zowel bij jezelf als bij anderen
 • Het zelfstandig kunnen uitvoeren van een taak
 • Geconcentreerd aan het werk gaan
 • Leren doorzetten als dingen even niet lukken

Toegroeien naar groep 3

Je hebt het als ouders misschien niet meteen door, maar let maar eens op: je kind wordt groot. Aan het einde van groep 2 is je kind echt kleuter-af en is hij toe aan een nieuwe stap. Je kind leert een heleboel in groep 2 en dit alles helpt hem om straks goed mee te kunnen draaien in groep 3. Een mooie ontwikkeling om van de zijlijn mee te maken!

Foto's Sarah: Rosella Fennis

Lisse van de Groep

Door

27 december 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.