Je baby leren drinken uit een beker

Hoe leer je je baby drinken uit een beker en wanneer kun je daar het beste mee beginnen? Wij vertellen je er alles over!

Baby’s en jonge kinderen leren in korte tijd heel veel verschillende vaardigheden. Zitten, kruipen en lopen zijn vaardigheden waar we veel mee bezig zijn, maar je kind moet ook leren drinken uit een beker. Hoe help je je kind om te leren drinken uit een beker en op welke leeftijd moet je hiermee beginnen? En wat is de beste beker voor een baby? Wij geven je tips om je baby te leren drinken uit een beker.

Op welke leeftijd leer je je kind drinken uit een beker? 

De zuigreflex van baby’s is tot de eerste verjaardag nog erg groot. Toch kun je al in het eerste levensjaar van je kind beginnen met het drinken uit een beker. Natuurlijk is ieder kindje anders, maar gemiddeld kun je tussen de 6 en 9 maanden beginnen met het aanbieden van drinken uit een beker. Je kindje gaat dan ook meer vaste voeding tot zich nemen en is daarmee ook klaar om extra vocht te drinken, zoals water of lauwe thee.

Welke beker kies je? 

Er zijn verschillende drinkbekers voor baby’s en jonge kinderen waar je uit kunt kiezen. De meest gekozen opties zijn: 

Drinken uit een tuitbeker of rietjesbeker

Wanneer je het drinken uit een beker bij je baby introduceert, kun je ervoor kiezen om te beginnen met een tuitbeker of een beker met een rietje. Kindjes moeten bij deze bekers nog steeds zuigen om het drinken uit de beker te halen. Zuigen zijn ze gewend, dus de stap om te gaan drinken uit een tuit- of rietjesbeker, is relatief klein. Ook zal het oefenen met het drinken uit een beker een minder grote knoeiboel worden dan wanneer je direct start met een open beker. Een rietjesbeker is voor de spraakontwikkeling en de ontwikkeling van de mondspieren wel een betere optie dan een tuitbeker. 

Drinken uit een anti-lekbeker met deksel

Het voordeel van een anti-lekbeker of een oefenbeker met deksel is dat de drinkbeweging hetzelfde is als bij een open beker. Je baby leert dus meteen het juiste principe aan, maar knoeit dankzij het deksel minder bij het drinken dan met een open beker.

LEES OOK: Gespot! Dé anti-lekbeker - Miracle 360° Cup van Munchkin

Drinken uit een open beker

Het is het beste om je kindje meteen te laten drinken uit een open beker. Ondanks het feit dat kinderen sneller knoeien tijdens het drinken uit een open beker, raken ze wel meteen bekend met de juiste drinktechniek. Ook leert een kind met een open beker beter in te schatten wanneer hij of zij de mond moet sluiten om verslikken te voorkomen.

Hoe snel leert je baby drinken uit een beker?

In het begin is drinken uit een beker voor je baby natuurlijk een enorme knoeiboel. Je kindje is tenslotte gewend om uit de fles of borst te drinken en heeft geen idee wat hij met zo’n tuitbeker of open beker moet doen. Je helpt je baby hier dan ook bij door de beker vast te houden en klaar te staan met een paar (of zeg maar gewoon een flinke stapel) hydrofiele doeken.

Je moet er rekening mee houden dat het wel een half jaar kan duren voordat je kindje het zelfstandig drinken uit een beker goed onder de knie heeft. De meeste kindjes drinken rond hun tweede verjaardag goed uit een open beker.

Tips om je kind te leren drinken uit een beker

Maar hoe leer je je kindje om te drinken uit een beker? Wij geven je wat tips! 

  • Drink altijd samen! Kinderen zijn meesters in imiteren. Als jij drinkt, is het veel leuker voor je kindje om ook te drinken uit een beker. 

  • Wees geduldig. Geen enkel kind leert binnen een dag drinken uit een beker.

  • Bied eerst dikkere vloeistof aan. Een dikke vloeistof, zoals bijvoorbeeld yoghurt of pap, morst minder snel dan een dunne vloeistof zoals water. Naarmate het drinken beter gaat, kan je dunnere vloeistoffen gaan aanbieden.

  • Bied je kind een tussenoplossing aan wanneer drinken uit een open beker niet meteen lukt. Wanneer jouw baby het drinken uit een open beker echt nog heel moeilijk vindt, is het helemaal niet erg om het eerst met een tuitbeker of anti-lekbeker te proberen. Ieder stapje is er een en uiteindelijk leert je baby vanzelf om te drinken uit een open beker. 

  • Oefen het drinken onder de douche of in bad! Onder de douche maakt het niets uit of je kind z’n beker iedere keer omgooit of het drinken over zichzelf heen gooit. Nat is hij toch al! Onder de douche kan je kindje spelenderwijs kennismaken met het concept van drinken uit een beker. 

  • Doe niet meteen een hele beker vol, maar begin met een klein laagje drinken.

  • Vervang niet meteen alle drinkmomenten uit de fles door drinkmomenten uit een beker. Introduceer het drinken uit een (open beker) spelenderwijs en bouw dit rustig op, in het tempo van jouw kind.
Lisse van de Groep

Door

02 april 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.