9 redenen waarom niet iedereen een kind wil

Kinderen kunnen leuk, lief en schattig zijn, maar niet iedereen wil er één.

Kinderen kunnen ontzettend leuk zijn, maar er zijn ook mensen die bewust geen kinderen willen. Vaak ontstaat er een kloof tussen mensen met én mensen zonder kinderen, voornamelijk bij vrouwen. Om meer begrip te krijgen voor de vrouw die geen kinderen wil - hier 9 redenen waarom.  

1. Financiële redenen

Een kind is duur, ontzettend duur. Heb je één kind, dan kost hij ongeveer 17% van je besteedbaar inkomen en heb je twee kinderen, dan is dit 26%. Er zijn mensen die dit teveel geld vinden en het er simpelweg niet voor over hebben. 

2. Minder tijd voor jezelf en je relatie

Een kindje in huis kost ontzettend veel tijd en heeft ook alle aandacht nodig. Sommige stellen hechten teveel waarde aan hun eigen tijd en willen hierdoor geen kinderen. 

3. Ongelukkige jeugd

Een andere reden kan zijn dat je zelf niet zo fijne jeugd hebt gehad en om deze reden niet aan kinderen wil beginnen. 

4. Overbevolking 

De wereld is overbevolkt, dat is een feit. Ook dit is een reden waarom niet iedereen aan kinderen wil beginnen.

5. Geen moederinstinct

Je hebt een biologische klok, maar die heb je simpelweg nog nooit horen tikken. Je hebt gewoon nooit de behoefte gehad om aan kinderen te beginnen. 

6. Geen geschikte partner gevonden 

Geen geschikte partner kunnen vinden kan een reden zijn waarom sommige vrouwen geen kinderen hebben. Naarmate ze ouder worden, hoeven ze ook geen kinderen meer en zijn ze veel te gehecht geraakt aan hun vrije leven. 

7. Je vindt kinderen niet leuk 

"Ik vind kinderen gewoon niet leuk," heb ik iemand weleens horen zeggen. "Tuurlijk, het kindje van mijn beste vriendin en zus zijn best schattig, maar ik ben altijd blij als ik ze weer kan afleveren."

8. Onvruchtbaar

Een minder leuke reden, maar helaas één die vaak voorkomt. Onvruchtbaar zijn. Er zijn een hoop vrouwen die, om welke reden dan ook, vervroegd in de overgang zijn geraakt. En ja, je hebt erbij die op andere manieren een kindje proberen te krijgen, maar je hebt ook stellen die hier niet aan willen beginnen.   

9. Beperking van vrijheid

Bij het krijgen van een kind zul je (zeker de eerste jaren) een stukje van je vrijheid in moeten leveren. Spontaan uit eten gaan of op zaterdagavond ineens bedenken dat je zin hebt om een drankje buiten de deur te doen zit er voorlopig niet meer in. En niet iedereen ziet het 'nut' ervan in om deze vrijheden op te geven. 

"Zeg, waarom neem jij geen kinderen?" 

Veel vrouwen die bewust geen kinderen willen, krijg dit vaak te horen. Zij krijgen geregeld verwijten naar hun hoofd als 'ik vind het egoïstisch als je geen kinderen neemt' of 'waarom heb jij een hekel aan kinderen?' 

"Dat moederinstinct komt vanzelf wel."

Er zijn vrouwen die door één of meer van bovenstaande redenen niet aan kinderen beginnen of ze niet kunnen krijgen. Het belangrijkst is dat je elkaar in de waarde laat. Ontzettend veel vrienschappen houden op met bestaan, omdat simpelweg de kloof te groot is geworden tussen mensen met kinderen en mensen zonder kinderen. Zonde! Want als je respect hebt voor elkaars keuze kan de vriendschap blijven bestaan. Uitspraken als 'ach joh, het moederinstinct komt vanzelf wel' of 'het kan nog hoor' zijn niet de uitspraken die deze vrouwen willen horen. Wellicht kun jij niet begrijpen als moederzijnde waarom iemand geen kinderen zou willen en andersom, maar probeer toch elkaar te begrijpen en te respecteren. 

Wil jij bewust geen kinderen en krijg je hier vaak vervelende reacties op? Laat dan een reactie achter!   

Rosalyn van Houwelingen

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.