"Wij zijn zwanger" mag niet meer?

"Wij zijn zwanger" mag niet meer?

'Wij zijn zwanger!' Hoe vaak hoor je deze zin niet van het gelukkig stel dat er net weet dat er een kleine op komst is?

Op fora, op zwangerschapsaankondigingen... Het is al zo gewoon dat het bijna gek is als iemand zegt dat er niks van klopt. Niks van klopt...? Precies, want hoe kan je met zijn tweeën zwanger zijn? Mannen kunnen helemaal niet zwanger zijn! Wie geeft ze het recht om dat te zeggen?! 

Ok, laten we duidelijk zijn: dit zijn niet onze woorden. Deze tirade maakte deel uit van een interview met Mila Kunis in het programma Jimmy Kimmel Live. Jimmy haalde het onderwerp baby's aan en vroeg naar haar zwangerschap (Mila is 5 maanden zwanger) en haar verloofde Ashton Kutcher. Vervolgens vertelde hij trots dat zijn vrouw en hij ook zwanger waren. Dat ging Mila blijkbaar te ver, want ze onderbrak hem met de vraag:

"Oh, dus jullie krijgen allebei een baby? Jij en je vrouw zijn zwanger?"

Nee, dat ging er niet in bij madame Kunis. Aan alle toekomstige vaders: stop met de 'wij'. Je hebt daar het recht niet toe, vond ze. Ze sprong op en keek recht de camera in om vervolgens een hysterische (en trouwens zeer goed voorbereide) tirade af te steken over mannen en hun visie op het zwanger zijn.

"Moet jij een persoon ter grootte van een watermeloen uitpersen? Nee. Wordt jij wakker en geef je over omdat je bezig bent een menselijk leven te laten groeien? Nee. Dat komt omdat je teveel tequilla-shots op hebt. Weet je hoeveel wij er op hebben? Geen. Omdat we geen tequilla mogen. We mogen helemaal niets, omdat we jouw kleine liefdeskabouter laten groeien. Het enige wat jij deed was omrollen en in slaap vallen."

Mannen zijn in verwachting? hmmm

Goed, hoewel ze dus behoorlijk theatraal was in haar boodschap, zit er wel een kern van waarheid in. Mannen hangen tenslotte niet om 2 uur s'nachts over de wc met het gevoel dat hun ingewanden binnenstebuiten zitten. Mannen krijgen geen gekke cravings die ze op de meest bizarre momenten van de dag moeten hebben. Mannen worden niet door bekenden en vreemden over hun buik geaaid met de meest vreemde opmerkingen. En ze krijgen zeker geen 10 mensen aan hun bed die op hun gemak tussen de benen gaan kijken en er vervolgens over discussiëren. Feitelijk gezien zijn mannen inderdaad niet zwanger.

Maar mogen ze dan niet zeggen 'wij zijn zwanger?'. Eve Crawford Peyton van de Washington Post liet in een reactie op Mila weten dat ze dolblij was met de inspanningen van haar man tijdens de zwangerschap. En zoals ze zeer treffend omschreef in haar artikel over haar man tijdens de echo van hun eerste kind:

"Ik hoorde zijn adem in zijn keel stokken. Ik zag hem in zijn ogen wrijven. Hij was niet zwanger, hij was in verwachting."

Als je man of vriend zo betrokken is bij je zwangerschap en alles zo bewust meemaakt, is het dan nog wel eerlijk om hem te 'corrigeren'? Eve vindt dat de woede van Mila vooral gericht moet worden op de vaders die geen support geven en niet geïnteresseerd zijn in de zwangerschap. Maar, ze geeft wel aan dat 'corrigeren' mag, mits op een aardige manier.

Wat vinden jullie hier nou van? Mogen mannen niet meer zeggen dat ze 'zwanger' zijn of is het allemaal grote onzin? We zijn benieuwd naar jullie meningen.

Daisy van Schaijik

Door

30 september 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.