Kind verdrietig: zo troost je het best

Kind verdrietig: zo troost je het best

Soms is het niet te voorkomen dat je kind met een verdrietige situatie te maken krijgt. Tips & tricks als je kind moet omgaan met verdriet.

Het liefst wil je natuurlijk dat je kind elke dag happy is en niet verdrietig hoeft te zijn. Maar let's face it: verdriet hoort ook gewoon bij het leven. Het zal zeker een keer gebeuren dat een huisdier dood gaat, een vriendje ver weg verhuist, of dat een dierbare overlijdt. Daarom is het belangrijk dat je kind daar ook goed mee om leert te gaan. 

De beste manier om te troosten

Ik ben schuldig: als mijn kind verdrietig is en ik haar wil troosten, zeg ik soms ook dingen als: 'stil maar, het valt wel mee'. Maar dat is eigenlijk niet de goede manier om te troosten. Opvoeddeskundigen zeggen: het is belangrijk om het gevoel van je kind te erkennen en het niet weg te stoppen. Het verdriet hoeft helemaal niet weg, het is juist goed om er samen even bij stil te staan. Dus geen 'het valt wel mee' meer, maar juist 'dat is vervelend hè'. Je bent misschien bang dat je het daarmee juist erger maakt, maar dat is niet zo. Verdrietig zijn en huilen is een manier van ontladen voor je kind. Laat dus toe - en probeer je kind niet af te leiden van zijn of haar verdriet.

Wees open en eerlijk

Vanuit je moedergevoel wil je je kind beschermen tegen nare gebeurtenissen, maar zeker als het om grote dingen gaat is het belangrijk om daar open en eerlijk over te zijn. Als opa overlijdt, is het het beste om dat ook zo te benoemen. Natuurlijk leg je dat aan een 3-jarige anders uit dan aan een 10-jarige. Vertel dat jij er ook heel verdrietig om bent dat jullie opa nu nooit meer zullen zien. Dat het helemaal niet erg is als je daar soms om moet huilen. Kinderen hebben namelijk echt wel door dat er iets aan de hand is, hoe hard jij het ook probeert om bij ze weg te houden. 

Jij bent zelf het voorbeeld

Als je het zelf lastig vindt om met verdriet om te gaan en de neiging hebt om het weg te stoppen, vind je het waarschijnlijk ook lastig om het verdriet van je kind toe te laten. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als jij goed met je emoties kunt omgaan, kun je ook beter met de emoties van je kind omgaan. 

Rosanne Buitendijk

Door

08 januari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.