Kind erkennen en ouderlijk gezag regelen

Kind erkennen en ouderlijk gezag regelen

Het erkennen van je kindje en ouderlijk gezag aanvragen is een van de dingen die je moet regelen als je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt en zwanger bent. Wij leggen je duidelijk uit hoe, wanneer en waarom!

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, wordt jouw lover voor de wet automatisch gezien als de vader van het kind dat jij verwacht. Heb je een samenlevingscontract of staat er niks op papier over jullie relatie, dan is het belangrijk om het kindje te erkennen en ouderlijk gezag aan te vragen zodat de vader (of tweede moeder) ook rechten en plichten krijgt.

Kind erkennen

Eigenlijk is het 'de ongeboren vrucht' erkennen, want het tripje naar het gemeentehuis voor deze handeling maak je meestal al tijdens de zwangerschap. Dit is namelijk ook het moment dat je kiest welke achternaam de baby krijgt: die van jou of die van de papa? Wanneer je het kindje de achternaam van je partner geeft, moet jij mee naar het erkennen. Daar is namelijk ook jouw handtekening voor nodig. 

Erkennen betekent ouderschap op zich nemen

Als moeder hoef je nooit je kind te erkennen, omdat het wel duidelijk is dat jij de moeder bent aangezien de baby in jouw buik groeit. Maar omdat in de ogen van de overheid wie dan ook de vader zou kunnen zijn, is het voor jouw partner wel belangrijk om het kind te erkennen. Daarmee geeft jouw partner aan het ouderschap op zich te nemen. Hij (of zij) is daarmee de juridische ouder en jouw lief is dan verplicht om jullie kind tot zijn 21e te onderhouden. Mochten jullie ooit uit elkaar gaan, dan heeft jouw partner dankzij de erkenning ook gewoon recht op omgang met het kind. 

Overigens kunnen jullie je kindje ook later erkennen, bijvoorbeeld tijdens de aangifte van de geboorte of zelfs nog later. 

Ouderlijk gezag aanvragen

Is het kind erkent, dan ben je nog niet klaar. Om ook daadwerkelijk ouderlijk gezag te krijgen, moeten jullie bij de rechtbank samen ouderlijk gezag aanvragen. Tegenwoordig kan dat gewoon online, met je DigiD. Als moeder heb je ook weer automatisch ouderlijk gezag over je kind. Maar ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap, dan moeten jullie dat samen voor je partner aanvragen. Pas als je ouderlijk gezag hebt, ben je wettelijk verantwoordelijk voor je minderjarige kind en kun je beslissingen voor hem nemen. Ook hierbij geldt: mochten jullie ooit uit elkaar gaan, dan verandert dat in principe niks aan het ouderlijk gezag. Alleen een rechter kan iemand het ouderlijk gezag afnemen. 

Vader-moeder vs moeder-moeder 

Ik heb mijn best gedaan om het zo genderneutraal op te schrijven, want dit verhaal geldt net zo goed voor twee vrouwen die samen een kindje krijgen. Ook voor twee moeders geldt dat degene die het kind draagt, automatisch het kind erkent en ouderlijk gezag heeft. De andere moeder moet - zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap - het kind erkennen en ouderlijk gezag aanvragen. 

Dan toch maar geregistreerd partnerschap? 

Ik kan het me best voorstellen dat je denkt: pff, wat een gedoe... Zelf vond ik het allemaal best meevallen. Het klinkt als een ingewikkeld verhaal, maar in feite ga je een keer naar het gemeentehuis om de erkenning te regelen en het ouderlijk gezag doe je gewoon digitaal. Je kunt natuurlijk ook altijd besluiten om een geregistreerd partnerschap te regelen! Bedenk je wel dat je hier ook nog best wat voor moet doen: 

  • Jullie gaan in ondertrouw. Bij de gemeente doe je aangifte van een voorgenomen geregistreerd partnerschap. Dit kan tegenwoordig ook gewoon digitaal.
  • Je gaat naar het gemeentehuis om het geregistreerd partnerschap definitief te maken. Hiervoor heb je minstens 2 getuigen nodig. De akte wordt door jullie en de getuigen ondertekend. 

Net als bij een huwelijk, kun je bij een geregistreerd partnerschap ook voorwaarden vastleggen. Wat wil je geregeld hebben of hoe wil je bepaalde zaken verdeeld hebben? Het is handig om hier even over na te denken. En is het jullie droom om ooit nog eens te trouwen? Een geregistreerd partnerschap is op een later moment om te zetten naar een huwelijk. Op ThePerfectWedding.nl vond ik een handig artikel met alle voordelen over trouwen, samenwonen of geregistreerd partnerschap op een rij. 

Rosanne Buitendijk

Door

06 juli 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.