Kind achternaam van moeder geven - alles dat je moet weten

Kind achternaam van moeder geven - alles dat je moet weten

Het is redelijk standaard dat een kindje de naam van de vader krijgt. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat je ook jouw achternaam kan geven?

Wat vind jij er van als kinderen de achternaam van de moeder hebben?" Deze vraag ging de afgelopen dagen rond op de redactie. De meningen waren, tegen mijn verwachting in, overwegend positief. Alle redactiemoms hadden het hier tijdens hun zwangerschap met hun partner over gehad. Uiteindelijk kozen ze voor hun kids tóch de achternaam van de vader, maar het leek ons dus wel iets om eens over te schrijven. Heb jij hier al over nagedacht?

Waarom naam van de vader

ls je er over nadenkt is het eigenlijk best gek dat stambomen en bloedlijnen via de man bepaald en doorgegeven worden, aangezien enkel de lijn van de moeders 100% zekerheid biedt. Het klinkt misschien hard, maar als man heb je eigenlijk nooit 100% zekerheid dat het kind wel écht van jou is. De traditie om kinderen de naam te geven vindt ook daar zijn basis, omdat het een manier was voor de man om toch zijn dominantie als hoofd van de familie vast te leggen. Back in the old days waren vrouwen en kinderen nu eenmaal het bezit van een man, en dat heeft nog steeds zijn weerspiegeling in aspecten van onze huidige maatschappij. Trouwens, ook de traditie van vrouwen om na een huwelijk hun achternaam te veranderen naar die van hun man, is hierop gebaseerd.

Welke achternaam kan ik kiezen voor mijn kind?

Of jullie nu getrouwd zijn of niet, het is altijd mogelijk om je kindje de naam van de moeder te geven. Maar afhankelijk van de situatie zal je hiervoor wel stappen moeten ondernemen.

Achternaam kind van ongetrouwde ouders

Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Als je wil dat het kind de achternaam van de vader krijgt, moet je dit aangeven wanneer jullie je kleintje laten erkennen.

Getrouwde of geregistreerde ouders

Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. Als je wil dat jullie kindje tóch de achternaam van de moeder krijgt, moet je dit aangeven bij de burgerlijke stand. Dit kan zowel voor als tijdens de geboorte aangifte.

Eenheid van familienaam

Als jullie meerdere kinderen hebben samen, moeten deze wel dezelfde achternaam hebben. De keuze die jullie maken voor jullie eerste kind heeft dus ook invloed op eventuele latere kinderen die jullie samen hebben. Dit heeft te maken met "eenheid van familienaam", waarbij gesteld wordt dat alle kinderen in het gezin dezelfde achternaam moeten hebben. 

Ik heb zelf een andere achternaam dan mijn 2 zussen, en ik vind het een beetje gek dat dat ons geen "eenheid" zou maken. We zijn samen opgegroeid and I love them to bits, en wat mij betreft zijn het gewoon mijn zussen. Klaar. Dat gevoel van familie heeft voor mij dan ook niks te maken met al dan niet dezelfde naam hebben, maar meer met een emotionele band.

Waarom kind achternaam moeder geven

Wat mij betreft kunnen alle argumenten om het kind de naam van de vader te geven, ook gebruikt worden om te kiezen voor de naam van de moeder. "Ik wil niet dat mijn naam uitsterft" hoor je bijvoorbeeld vaak, maar die vlieger gaat evengoed op voor de naam van de vrouw. Andere argumenten om te kiezen voor de achternaam van de moeder:

  • Een mooie manier om je eigen vader te eren, als die alleen maar dochters heeft. Zo hoeft de naam niet "uit te sterven".
  • Als er onenigheid is in de familie langs vaders kant, en je partner daardoor zijn naam niet wil doorgeven.
  • Omdat het mooier klinkt bij de voornaam die je in gedachten had.
  • Omdat de achternaam van de vader stom of lelijk is (sorry boys!)
  • Omdat het een naam is die een link heeft met een bepaalde cultuur (bijvoorbeeld bij koppels waarbij een partner uit het buitenland komt)
  • Bij same-sex couples.

Spijt achternaam na scheiding

Toch zijn er ook nog andere argumenten. Als de vader niet (meer) in the picture is, bijvoorbeeld. Natuurlijk dromen we allemaal van een happy ending, maar er zijn genoeg situaties waarbij de vader tijdens de zwangerschap of na de geboorte weinig tot geen rol meer speelt. Spijt dat het kind niet de achternaam van de vader heeft, komt dan ook vaak na een scheiding.

"Als jij degene bent die je kind opvoedt en grootbrengt, verdien je dan ook niet om jouw naam te geven?"

Kind dubbele achternaam geven

In Nederland kan je een kind geen dubbele achternaam geven. De uitzondering op de regel is wanneer het kind een dubbele nationaliteit heeft met als tweede nationaliteit een land waar dubbele achternamen wel mogelijk zijn. Als jullie kindje bijvoorbeeld een Nederlands-Spaanse nationaliteit heeft, kan je wel voor een dubbele achternaam kiezen. In Spanje krijgen namelijk alle kinderen een dubbele achternaam. Er zijn nog andere Europese landen waar dit geregeld is. Ook in België is dit mogelijk. Daar is recent de wet aangepast en krijgen sinds kort kinderen bij de geboorte automatisch een dubbele achternaam, tenzij bij de aangifte bepaald wordt het kind maar 1 naam te geven; die van de vader of de moeder. De discussie over dubbele achternamen wordt in Nederland intussen ook wel gevoerd.

Kind achternaam veranderen

Heeft je kind de achternaam van de vader en wil je dit veranderen? Dat kan, onder andere na een scheiding. Er zijn wel bepaalde voorwaarden (en kosten) aan verbonden. Meer informatie over achternaamswijziging van je kinderen vind je hier. 

Gesprek met partner over achternaam kinderen

Zelf zou ik mijn kinderen graag mijn achternaam geven. Het is een unieke naam, het heeft een connectie met m'n culturele achtergrond, ik vind het een mooi eerbetoon aan mijn vader en eigenlijk ook wel een mooi eerbetoon aan mezelf, uit respect voor het moederschap.

Dat betekent niet dat ik vind dat dit bij alle kinderen zou moeten, of dat er iets mis is met je kind de achternaam van de vader te geven, maar ik denk wel dat het goed is dat vrouwen dit vaker bespreken met hun partner. Ik zie bij veel van m'n vriendinnen dat ze toch een beetje bang zijn om dat gesprek te hebben, ook al zouden ze het graag willen, uit angst om hem te kwetsen. 

Zou het niet mooi zijn als dit allemaal bespreekbaar en normaal zou worden? Zo kunnen beide partners samen een beslissing kunnen nemen waar ze zich allebei prettig bij voelen.

Zou jij overwegen om je kindje jouw achternaam te geven?

Marianne Nykjaer

Door

06 juli 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 9 reacties geplaatst.

Paul

2 jaar geleden

Hallo ik ben een man en wil dat mijn kind mijn achternaam krijgt ik ben van plan om het te erkennen. Ik heb geen goede verstandshouding met de moeder van mijn ongeboren baby en zij wilt persé haar achternaam en ik wil dit niet wie heeft hier uiteindelijk wettelijk het voor het zeggen?

Johanna Zeevat

3 jaar geleden

Ik zou heel graag willen zien dat een dubbele achternaam in Nederland ook mogelijk wordt. Het is jammer dat de keuze gemaakt moet worden en het kan ook leiden tot vervelende discussies met je partner.
Gelukkig wordt er hard gewerkt om dit onderwerp in de kamer bespreekbaar te kunnen maken, er zijn alleen nog flink wat handtekeningen nodig voor de petitie. Dus als je wilt bijdragen mag dat via: https://petities.nl/petitions/dubbele-achternaam-in-nederland?locale=nl

Cheryl Breddels

3 jaar geleden

Ik ben zeker van plan de achternaam van mijn vader te geven, met name als eerbetoon voor mijn vader en ook omdat ik alleen zussen heb en de naam anders niet wordt voortgezet. Mijn partner heeft hier gelukkig mee ingestemd en begreep mijn gedachtegang gelukkig wel. Hij heeft immers nog een broer om zijn vaders naam te kunnen voortzetten.

Merel

4 jaar geleden

Mijn zusje en ik hebben mijn moeders achternaam en mijn dochter heeft ook mijn achternaam. Ook ik gebruik mijn eigen achternaam (geregistreerd partnerschap). Het aannemen van de achternaam van je man bij het trouwen vind ik in deze tijd ronduit bespottelijk. Waarom is er dan geen man te vinden die de achternaam van zijn vrouw aanneemt? Ik vind het het echt verbijsterend dat ik binnen mijn vrienden- en kennissenkring als enige mijn eigen achternaam gebruik. Wat kinderen betreft zul je toch een naam moeten kiezen. Ik vind het ontzettend jammer dat het in Nederland (nog) niet mogelijk is om voor beide achternamen te kiezen. Het is inderdaad erg vreemd dat kinderen standaard de naam van de vader krijgen waardoor de meeste stambomen totaal niet zullen kloppen. Het biedt geen enkele zekerheid. De redenen die in dit artikel genoemd worden om te kiezen voor de achternaaam van de moeder vind ik nog steeds behoorlijk ongeëmancipeerd. 'Om je vader te eren die alleen dochters heeft'... Tja draait toch weer om een man. Waarom niet: omdat je daar net zoveel, zo niet meer, recht op hebt als een man? Vrouwen vinden het normaal dat ze stemrecht hebben, evenveel moeten verdienen als een man, mogen werken etcetera, maar als het op het 'kiezen' (meestal wordt er niet gekozen) van een naam gaan we ineens terug naar een tijd waarin de man de baas in huis was. En natuurlijk 'mag' je ook kiezen voor de naam van de vader. Omdat je die mooier vindt dan je eigen, omdat hij beter past bij de voornaam, etc. Maar alsjeblieft niet 'omdat het zo hoort en iedereen het doet'. Dat is namelijk het argument van vrijwel iedereen die hiervoor kiest.

Elisa

4 jaar geleden

Mijn zoon heeft mijn achternaam. Omdat ik het simpelweg mooier vindt dan de achternaam van mijn vriend. Het was zeker een discussie maar heb toch doorgezet. Nu vragen mensen of we nog wel een stelletje zijn, zodra zij horen dat hij mijn achternaam heeft.

Lola

4 jaar geleden

Mijn 2 dochters hebben ook mijn achternaam. Omdat mijn eerste kind niet is erkend door hem en hij het later wel wou doen vond ik dat dat niet nodig was.daarom heeft mijn 2 de kind ook mijn achternaam gekregen en ben nu zwanger van 3 de kind die krijgt ook mijn achternaam..:)

Manon Nicols

5 jaar geleden

Wij gaan ons kindje ook mijn achternaam geven. Mijn vader heeft alleen dochters en zijn enige broer heeft ook alleen dochters. Verder is er niemand meer in heel Nederland die onze achternaam heeft, de broer van mijn opa had ook alleen dochters. Als ik dit niet doe, dan sterft onze familienaam uit. Mijn nichtjes hebben allemaal al kinderen die niet onze naam dragen. Mijn vriend was het hier gelukkig meteen mee eens, hij vind mijn achternaam mooier dan die van hem. Mijn vader is er erg blij mee!

Mama83

5 jaar geleden

Mijn dochters hebben allebei mijn naam. Dit vooral uit praktisch oogpunt. Mijn vriend gebruikt vaak mijn naam, omdat hij zijn eigen naam vaak moet spellen en dat bij mijn achternaam niet hoeft. Voor de geboorte van de eerste hebben we het gesprek over achternaam gevoerd. Eerst vond m'n vriend het lastig maar toen hij meer mensen hoorde die dezelfde keuze hadden gemaakt, had hij er geen moeite meer mee. we zijn nu trouwens erg tevreden met onze keuze. Helaas worden alle slechte eigenschappen wel gelijk aan de achternaam gelinkt ????

Anoniem

5 jaar geleden

Heel goed dat dot onderwerp wordt aangekaart! Ikzelf zou het heel graag willen. Na de scheiding heten mijn kinderen anders dan ik, terwijl ze toch bij mij wonen. Nu ik met mijn nieuwe partner een kindje verwacht zou ik dit dolgraag mijn naam geven, maar traditie maakt dat ik toch niet op mijn strepen durf te gaan staan.

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.