Tweede naam baby kiezen: tips & inspiratie

Tweede naam baby kiezen: tips & inspiratie

Jullie willen je baby graag nog een tweede naam geven, maar het moet wel passen bij de roepnaam. Hier tips voor leuke combi's!

Een tweede naam kiezen voor je baby is soms bijna net zo moeilijk als de voornaam. Heb je eindelijk een mooie babynaam gevonden die voldoet aan al je eisen (klinkt mooi, staat mooi bij je achternaam...), wil je die kleine eigenlijk ook nog een tweede naam geven. Hieronder tips en inspiratie om een tweede naam voor je baby te kiezen!

Heel belangrijk: een tweede (of derde) naam hoeft echt niet. Lang niet iedereen geeft zijn kindje meerdere namen. Niemand verplicht je tot het kiezen van een tweede babynaam, dus als je er veel stress van krijgt: doe het vooral niet! En misschien, als je er niet meer aan denkt, krijg je ineens een briljant idee. Stress kan creativiteit behoorlijk in de weg staan. Mocht je er wel voor willen gaan, dan staan hieronder wat ideeën die het kiezen iets makkelijker kunnen maken.

LEES OOK: Babynaam kiezen - de checklist

Kies meer dan één naam

Als je echt niet kunt kiezen voor één tweede naam, waarom gebruik je er dan niet gewoon meerdere? Ook erg handig als jij en je partner allebei een favoriet hebben. Het is alleen wel aan te raden niet te veel namen te gebruiken. Niet zo handig met paspoorten en diploma's. Een voorbeeld is schilder Pablo Picasso met meer dan 10 tussennamen: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Spreek dat maar eens drie keer achter elkaar uit!

Gebruik een familienaam

Weet je niet wat de tweede naam van je baby moet worden, dan kun je altijd je familieleden afgaan. Heb je een lieve oma of een vader die ontzettend veel voor je heeft betekend, dan kan de keuze ineens snel gemaakt zijn. En als je punten wil scoren bij je schoonmoeder... Vernoemingen worden héél vaak gebruikt als tweede en/of derde naam.

TIP: SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEEK-TOT-WEEK NIEUWSBRIEF!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw soon to be born baby?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!

Newborn ligt met ogen dicht bij mama

Je interesses

Kijk naar je favoriete plekken, boeken, schrijvers, artiesten en bandleden om ideeën op te doen. Natuurlijk zijn namen als Paris, Dylan of James dan voor de hand liggend, maar als je iets verder zoekt, kun je heel verrassende ideeën krijgen. Als de naam voortkomt uit je persoonlijke interesse, zul je er ook altijd met een warm gevoel aan terugdenken.

Specifieke jongens- of meisjesnaam na unisex naam

Als je je baby een unisex voornaam hebt gegeven, zoals Sam, Robin, Charlie, Sacha of Bobbie, kun je met een tweede naam het geslacht van je kindje verduidelijken. Zo zul je minder snel vragen krijgen of het een jongen of meisje is.

Voornaam baby wordt tweede naam

Had je een paar favoriete babynamen voor je kindje en kon je eigenlijk niet kiezen? Gebruik één daarvan dan gewoon als tweede naam! Dit kan een geweldige oplossing zijn als je echt moeite hebt om een van je keuzes voor de eerste babynaam 'weg te gooien'. Je baby zal uiteindelijk één roepnaam hebben, maar dan kun je je tweede keuze gewoon als tweede naam gebruiken.

Klassieke babynaam met unieke naam

Een ongeschreven regel die erg goed schijnt te werken: het combineren van een klassieke naam met een unieke naam. Heb je een unieke voornaam voor je baby gekozen? Dan kan een tweede klassieke naam interessante combinaties opleveren. Een stoere naam die we tegenkwamen was bijvoorbeeld Ziggy James. Of wat dacht je van Jett Marley en Quinn Tyler, geïnspireerd op muzikale sterren?

Moeder loopt in de natuur met drie kinderen

Culturele achtergrond

Als jij of je partner buitenlandse roots heeft, is het misschien leuk om dat terug te laten komen in de naamkeuze voor jullie babynaam. Zeker als je (of je partner) veel waarde hecht aan het land en de cultuur waarin je bent opgegroeid, krijgt de babynaam op die manier een extra speciale betekenis. Je kind heeft op die manier dan ook een connectie met jouw achtergrond of die van je partner, ook al heeft hij of zij er zelf misschien in de praktijk niet zo veel meer mee te maken.

Je meisjes- of jongensnaam als tweede naam

Je meisjes- (en soms ook jongens-) naam hoeft geen herinnering uit het verleden te worden zodra je getrouwd bent. Sommige mama's en papa's vinden het leuk om 'hun' familienaam nog naar voren te laten komen in de middelste naam van hun baby.

Redactie MiniMe.nl

Door

17 november 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.