Babynaam kiezen | Checklist: hier moet je op letten!

Babynaam kiezen | Checklist: hier moet je op letten!

Een babynaam kiezen is een leuke en belangrijke taak, maar ook best een moeilijke. Een naam kies je namelijk voor het leven! Met deze checklist komt het helemaal goed.

Een babynaam kiezen is best een lastige taak. Jij geeft je kind namelijk een naam voor het leven mee! Het is dus belangrijk om even goed na te denken wanneer je een naam voor je soon to be born baby kiest. Niet alleen moet de naam goed voelen en moet je er zelf blij van worden, ook zijn er wat praktische dingen waar je even op moet letten. Wij geven tips bij het kiezen van een babynaam!

Het is verstandig om niet te lang te wachten met je zoektocht naar een geschikte babynaam. De één heeft van jongs af aan al een lijstje met babynamen bijgehouden, de ander heeft er nog nooit over nagedacht en doet er maanden over. Daarnaast heb je (meestal) ook nog een partner om rekening mee te houden. Hij of zij zal ook eigen voorkeuren hebben!

Als je al vroeg in je zwangerschap een babynaam gaat kiezen, is er bovendien tijd om eraan te wennen. Je kunt ‘m samen vast hardop uitspreken en je ongeboren baby al af en toe bij zijn of haar naam noemen. Zo ervaar je ook of je de naam na een tijdje nog steeds leuk vindt.

BABYNAMEN-CHECKLIST

Voordat je de knoop doorhakt over de naam voor je baby, is het wellicht handig om deze babynamen-checklist even door te nemen. Zo weet je zeker dat je voor 100% achter de naam van je kleine kunt staan!

De naamwet

In Nederland ben je best heel vrij in welke naam je je kind mag geven. De naamwet is het best te omschrijven als een ‘alles mag, behalve’-constructie. Dat houdt in dat je je newborn elke voornaam zou mogen geven, op twee uitzonderingen na:

Nu vraag je je misschien af: wat is dan ongepast? Dat is aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Als hij of zij een naam ongepast vindt en ‘m dus weigert, maar de ouders blijven bij hun standpunt, geeft de ambtenaar het kind zélf een naam! Daarna kunnen de ouders via een procedure tot voornaamswijziging proberen om de gewenste naam alsnog ingeschreven te krijgen. 

Over het aantal voornamen is niks vastgelegd in de wet, dus in principe kun je helemaal los. Wel mag een ambtenaar, als er extreem veel namen worden gegeven, dit kwalificeren als ‘ongepast’ en het alsnog afkeuren.

Voorletters

Wanneer je je kind meerdere voornamen wil geven, is het handig om even te checken of de voorletters met elkaar geen gekke combinatie vormen. Sofie Olivia Antoinette zou met S.O.A. bijvoorbeeld een vrij ongelukkige keuze zijn.

Verder is het slim om de combinatie van voorletters en achternaam eens op te schrijven. Sommige mensen schamen zich echt voor hun naam en terecht. Wie wil er nu W.C. Pot of S.M. Kelder heten?!

Ook kan het verwarrend zijn als meerdere mensen in het gezin dezelfde voorletters hebben. Voor wie is nu die post die binnenkomt?

Combinatie voornaam met achternaam

We kennen allemaal de schaamnamen van radio-dj’s Coen & Sander wel: zij komen elk jaar op de proppen met gekke namen als Vogel Kooi, Han Burger en Hennie de Haan. Je wil toch liever niet dat je kind later in dat rijtje komt te staan?

Check dus of de voornaam in combinatie met de achternaam niks raars oplevert. Niet alleen op papier, maar ook als je het hardop uitspreekt. Klopt de klank en het ritme wel? Struikel je er niet over? 

LEES OOKWelke achternaam geef je je kind, van de vader of moeder?

Betekenis babynaam

Veel namen hebben een betekenis of historische achtergrond. Het is altijd slim om even op te zoeken wat jouw favoriete naam betekent. Misschien kies je op basis daarvan júist voor de naam of schrijf je ‘m toch liever af, omdat die betekenis niet bij jullie past.

Naam in verschillende talen

Als de naam in de ene taal een hele mooie betekenis heeft, kan dat in een andere taal weer helemaal anders zijn: iets heel gênants, grofs of vreemds zelfs! Goed idee dus om dat even te achterhalen als je dat belangrijk vindt.

Afkortingen & bijnamen

In het dagelijks leven worden langere namen vaak afgekort. Let erop of de naam die jij aan je kind wil geven ook verschillende varianten heeft. Daniël is mooi, maar vind je Daan ook nog steeds tof? Zo niet, kijk dan nog even verder. 

Voor bijnamen geldt hetzelfde: rijmt de naam niet op iets geks waar je kind later mee gepest zou kunnen worden? Zijn er vreemde vervormingen die erg lijken op een scheldwoord of lichaamsdeel? Dat wil je hem of haar natuurlijk niet aandoen.

TIP: SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEEK-TOT-WEEK NIEUWSBRIEF!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw soon to be born baby?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!

Naam voor jong én oud

Een naam geef je je kind mee voor zijn of haar héle leven. Iets wat voor een jong kind lief en schattig is, past wellicht totaal niet bij een volwassen man of vrouw die graag serieus genomen wil worden. Denk daar dus van tevoren goed over na.

Uitspraak of spelling babynaam

Veel ouders geven een mooie, maar vaak voorkomende babynaam een aparte schrijfwijze, zodat ie toch wat origineler wordt. Bedenk je dan wel dat je kind in de toekomst altijd zal moeten toelichten hoe je zijn of haar naam schrijft. 

Ook bijzondere namen met een aparte uitspraak of spelling kunnen een tikkeltje irritant worden wanneer je kind keer op keer moet uitleggen of voordoen wat de juiste manier van zeggen of schrijven is.

Populariteit

Babynamen zijn erg trendgevoelig. In de loop der jaren is de top 20 van jongens- en meisjesnamen  enorm veranderd. Ook komen ‘ouderwetse’ namen soms toch ineens weer terug. Bedenk goed voor jezelf hoe belangrijk je de populariteit van een babynaam vindt. Is het erg dat er misschien nog één of twee kinderen met dezelfde naam in de klas van jouw kind zitten? Of wil je juist per se een hele unieke naam?

Als je wil weten hoe vaak een naam in een bepaald jaar aan een kind is gegeven in Nederland, kun je ‘m opzoeken in de Nederlandse Voornamenbank. Zo weet je of de door jou gekozen babynaam heel populair is of juist niet.

Babynaam in het buitenland

De één zal het belangrijker vinden dan de ander, maar misschien is het ook slim om te checken hoe jouw favoriete babynaam wordt uitgesproken in het buitenland. Als je veel reist, is dat wellicht iets waar je rekening mee wilt houden. Een inkoppertje, maar jongens die Dick heten vinden het waarschijnlijk niet zo fijn om zich in het buitenland voor te moeten stellen.

TWIJFELS OVER BABYNAAM

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog twijfelt tussen een aantal namen. Of dat je er al eentje hebt gekozen, maar er nog niet helemaal uit bent of dat ‘m ook écht moet worden. Het gebeurt heel vaak dat kersverse ouders pas bij de geboorte definitief besluiten welke naam hun kind gaat krijgen.

Soms wachten ouders zelfs een paar uur, om eerst eens even kennis te maken met hun nieuwe baby en het juiste gevoel bij hem of haar te kunnen krijgen. Pas dan wordt bepaald welke naam ze bij hun kleintje vinden passen. Ook een heel goed idee natuurlijk!

SAMEN TEVREDEN?

Het is vooral belangrijk dat jij en je partner allebei tevreden zijn over de gekozen babynaam. Je zult ‘m de rest van je leven namelijk nog héél vaak uitspreken. Als één van de twee er niet blij mee is, is het dan ook verstandiger om verder te zoeken naar een naam waar je allebei achter staat, dan dat iemand concessies moet doen. Het risico dat diegene later spijt krijgt, is dan namelijk heel groot!

Foto's: Sabrina Nieuwstraten

Marieke van Boven

Door

03 februari 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.