Wat is antroposofisch opvoeden?

Wat is antroposofisch opvoeden?

De een vindt het zweverig gedoe, de ander denkt: nou weet je, er zit misschien wel wat in. Daarom een minicursus antroposofisch opvoeden. Pik er uit wat je handig vindt!

Antroposofisch opvoeden betekent dat je je heel erg bewust bent dat je kindje 'ergens' vandaan komt, dat het een uniek wezen is met een eigen 'way to go'. O help, dacht ik. Mij te zweverig. Maar als ik die eerste zin nog eens een keer lees, ben ik het met dat idee eigenlijk wel mee eens. 

Antroposofisch opvoeden

De grondlegger van het antroposofische idee is Rudolf Steiner, een naam die onlosmakelijk verbonden is met de vrije scholen in ons land. In Jip en Janneke taal gaat deze filosofie er van uit dat iedereen zichzelf lekker op zijn eigen manier moet ontwikkelen. Lijkt mij een prima uitgangspunt wanneer je een kind groot brengt. 

Maar zo no-nonsense als ik het vertaal, is het niet helemaal. Enkele kernwoorden van antroposofie zijn innerlijke bewustwording, aandacht, inspiratie, authenticiteit, intuïtie, zich verbinden en verantwoordelijke duurzaamheid.

Ben je groot fan van deze visie, dan kun je een natuurlijke kraamzorginstantie inschakelen, naar een antroposofisch consultatiebureau, je kids brengen naar een antroposofisch kinderdagverblijf en later dus kiezen voor een vrije school. 

Natuurlijke kraamzorg

Natuurlijke kraamzorg is een antroposofische vorm van kraamzorg die gewoon vergoed wordt. Het legt alleen de nadruk wat meer op andere focuspunten. Een rustige omgeving, geborgenheid en er alles aan doen om te zorgen dat je kindje zich veilig en vertrouwd voelt, nu hij jouw baarmoeder heeft verruild voor de echte wereld. Dat is nogal een overgang, waar elk baby'tje goed bij geholpen moet worden, dat is de visie van deze vorm van kraamzorg. De kraamverzorgster zal in de weer gaan met kruidenthee, stoombadjes, opwrijvingen en warmtekompressen om te zorgen dat jij goed herstelt en de borstvoeding goed op gang zal komen. De verzorging van jou en de baby gebeurt vooral met natuurlijke producten, dus denk aan wasbare luiers, wollen wikkeldoeken en biologisch katoen.  

Antroposofisch consultatiebureau

Er zijn door heel Nederland circa 25 antroposofische consultatiebureaus. Sommigen daarvan zijn aangesloten bij een reguliere jeugdgezondheidszorg zoals gewone consultatiebureaus. De consulten duren langer en er wordt heel specifiek naar de unieke ontwikkeling van elk kind gekeken. Ook is er extra aandacht voor natuurlijke producten zoals borstvoeding, biologische voeding, homeopathische middeltjes, kleding en speelgoed van natuurlijke materialen. Bezoekjes aan een antroposofisch consultatiebureau krijg je niet standaard vergoed, daar moet je aanvullend voor verzekerd zijn. 

Antroposofisch consultatiebureau en vaccinaties

Bij een antroposofisch consultatiebureau word je als ouder heel uitgebreid voorgelicht over de ziektes waar je je kindje tegen kan inenten en welke stoffen deze vaccinaties bevatten. Kindjes worden ook bij een antroposofisch consultatiebureau gewoon ingeënt, tenzij je de beslissing neemt om dit niet te doen. Er wordt een 'individuele invulling' gegeven aan het vaccinatieschema.

Antroposofisch kinderdagverblijf

De nadruk bij een antroposofisch kinderdagverblijf ligt op de natuur. Je vindt er speelgoed van hout of textiel, de meubels zijn zoveel mogelijk gemaakt van natuurlijke materialen en het eten is biologisch. Sneeuw, wind, zon of regen: de kindjes gaan zoveel mogelijk buiten spelen om de seizoenen te leren kennen. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de creativiteit, expressie en fantasie. Rust en ritme zijn daarnaast belangrijke waarden voor een antroposofisch kinderdagverblijf. 

Ik ben niet helemaal de doelgroep heb ik gemerkt, ik ben toch iets te no-nonsense voor deze vormen van kinderzorg. Past het bij jou en heb jij het er voor over om voor deze vorm van zorg en opvang desnoods wat verder van huis op te zoeken?

 

Rosanne Buitendijk

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.