Vaders brengen meer tijd door met kinderen

Vaders brengen meer tijd door met kinderen

Een studie uitgevoerd door het Boston College Centre laat zien dat een 'goede vader' tegenwoordig vooral vaak thuis moet zijn, tijd moet spenderen met zijn kids en ook toegankelijk moet zijn voor zijn kinderen.

Tegenwoordig delen veel ouders het werk thuis waardoor ze beiden kunnen werken en thuis kunnen zijn voor de kinderen. Bij veel vaders wordt het ouderschap belangrijker en ouderschapsverlof wordt door steeds meer mannen als een prioriteit gezien. 

Wat is een goede vader?

Waar vroeger een 'goede vader'  de man was die het inkomen verdiende, is dit beeld tegenwoordig sterk veranderd. Een studie uitgevoerd door het Boston College Centre laat zien dat een 'goede vader' tegenwoordig vooral vaak thuis moet zijn, tijd moet spenderen met zijn kids en ook toegankelijk moet zijn voor zijn kinderen. Maar heeft dit dan geen invloed op zijn werk?

Werk en kinderen combineren

De onderzoekers keken naar zowel de carrière als de manier waarop mannen het vaderschap ermee combineren. Op welke vlakken vullen ze elkaar aan, en op welke vlakken wil het nog wel eens botsen? Wat bleek? Het grootste percentage vaders concludeerden dat het vaderschap voor hen alleen maar positieve effecten op het werk had. Ze kregen meer geloofwaardigheid, een hogere reputatie en sommigen kregen zelfs betere carrièrekansen.

Er zit echter ook een maar aan vast: hoewel vaders beter gewaardeerd werden, verwachtte de baas niet dat ze ineens minder gingen werken. Veel vaders regelden een flexibele werkinstelling dan ook informeel, niet formeel zoals veel vrouwen doen.

Onbetaald ouderschapsverlof

En dit is eigenlijk best apart: vrouwen krijgen wel betaald verlof om voor de kinderen te zorgen, maar mannen niet. Dit terwijl moderne vaders vaak evenveel of soms zelfs meer doen dan moeders. Vaders wereldwijd pleiten daarom ook voor meer betaald ouderschapsverlof. Bij sommige werkgevers in Nederland is ouderschapsverlof wel betaald. Als je wilt checken of je recht hebt op betaald ouderschapsverlof kan je dat in je contract terugvinden.

Werkgevers worden flexibeler

Over het algemeen lijken bedrijven wel steeds flexibeler als het aankomt op vaders die meer verlof willen nemen. Ondanks dat ze graag hebben dat vaders veel blijven werken, is het niet zo dat het onmogelijk is om vrij te nemen. Door flexibele uren en af en toe extra uren vrij krijgen vaders toch meer tijd om met de kinderen te spenderen. En dat hebben ze ook nodig, concludeerden de onderzoekers van Boston. De meeste vaders begrepen goed dat een gezinsleven invloed had op het werk en wisten een mooie balans erin te vinden.

Bronnen: The New Dad, Rijksoverheid.

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.