Wat jij gaat merken van de eerste prikjes van je baby

Hoe overleef je de eerste prikjes van je baby? Nou, dat is best een opgave. Ik troostte mezelf met het idee dat Maud het een paar dagen later vast allang vergeten was.

De eerste prikjes van je baby; ik vond het verschrikkelijk! Maud zette een keel op en bij mij sprongen gelijk de tranen in de ogen. Ook de dagen er na hadden de eerste prikjes nog zijn invloed op ons ritme. Het is niet niks en daarom deel ik graag mijn tips! 

de eerste prikjes van je baby

Wanneer je kindje ongeveer 4 tot 6 weken is, krijg je oproepkaarten voor de eerste 10 prikjes van je baby. Die 10 vaccinaties worden over 14 maanden gespreid gegeven. Ik ben met Maud twee maanden na de geboorte de eerste prikjes gaan halen. Ik was echt wel zenuwachtig. Ik bedoel: je kindje is nog zó klein en dan komen er van die vervelende naalden aan te pas... 

mama Wat doe je me aan?!

Ik heb redactiemoms Rosanne en Daisy ook even ondervraagd over die vervelende eerste prikjes en ja hoor, ook zij vonden het echt een rotmoment. Waarom? Omdat je voor het eerst je kindje écht even hard en ontroostbaar hoort brullen. Zo van: wat doen jullie me aaaan? Ik had er zelf tranen van in mijn ogen en vond het intens zielig voor mijn kleine meisje.

Maar ja, het moet toch echt gebeuren. Daarom hier onze tips hoe jij het beste kunt dealen met de eerste prikjes: 

  • Kijk niet! I know, misschien erg moeilijk, maar je bespaart jezelf een hoop tranen.
  • Neem een speen mee. Dit geeft misschien een beetje troost aan je zielige kindje. 
  • Zorg dat je die dag (en het liefst de dag erna) niets gepland hebt. Je kindje kan erg hangerig en aanhankelijk zijn, dan heb je echt geen zin om een boodschap te halen of leuk te doen tegen kraambezoek.

  • Bereid je erop voor dat je kleine koorts kan krijgen. Ik gebruikte zetpillen in een lage dosering, maar vraag dit altijd even na, want ik ben geen arts.
  • Houd je kindje veel bij je. Gebruik een draagboek zodat je je handen nog vrij hebt zodat je een boterham kunt smeren. 
  • Back-up thuis is geen overbodige luxe. Laat je vent eerder naar huis komen of vraag je moeder of ze langs komt. Een extra paar handen zul je zeker waarderen, als is het maar zodat je even drie tellen naar het toilet kan (echt!).
  • Zorg dat je die dag eten in huis hebt of laat iemand het meenemen. Geen zin om te koken? Bestel dan lekker iets via Thuisbezorgd of Foodora. You deserve some comfortfood!

  • Wrijven? Bij het ene prikje kun je wrijven om de pijn te verzachten, bij de andere werkt dit (of mag dit) niet. Vraag dit altijd even na bij het consultatiebureau (link).
  • Zorg van te voren dat je goed uitgerust bent (zover dat gaat natuurlijk met zo'n kleintje), want die nacht zul je niet veel slapen. Ik was de hele nacht in de weer om een huilende Maud te kalmeren en troosten. 
  • Last but not least: een goede mindset. Het kan altijd meevallen!

Hopelijk heb je er iets aan wanneer jij met je kindje naar het consultatiebureau moet! 

Wanneer krijg je baby nou welke vaccinatie? Alle must knows vind je in het artikel over baby vaccinaties.

Wat je nou eigenlijk te zoeken hebt op het consultatiebureau lees je hier.

Heb jij nog onwijs handige tips? Laat het ons zeker even weten, dan kunnen we de lijst updaten!

Sarah Glasbergen

Door

04 november 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.