Moeder dilemma: zoete drankjes en tussendoortjes

Het haalde de headlines weer eens deze week: kids zouden moeten kappen met zoete drankjes als sap en limonade. Vind de balans, is ons mantra.

Op kinderdagverblijven weten de kindjes niet beter dan dat ze water of melk krijgen. Nu de basisscholen nog, pleit het Voedingscentrum. Want vaak komen daar de zoete pakjes sap nog uit de tas. Ons mantra: vind de balans. 

Suiker in voeding

Dat er in pakjes sap zoveel suiker zit, is niet nieuw meer. En het geldt voor zoveel meer producten. Je kunt bijna beter een uur extra de tijd nemen voor het doen van je boodschappen, want in bijna alles wat je in de supermarkt koopt zit suiker. Tomatensoep? Check. Pastasaus? Check. Wil je gezondere varianten in je mandje gooien, dan moet je uitgebreid etiketten gaan lezen.  

Kidsproof gezond voedsel?

Mijn dochtertje drinkt dan wel voornamelijk water en melk op het kinderdagverblijf, maar smult hier ook van ontbijtkoek en cracottes. Hallo suiker. Hallo zout. Voedselwaakhond Foodwatch verdiepte zich al eens in deze producten en ontdekte dat in cracottes net zo veel zout zit als in chips. Op het etiket prijkt ook nog eens het ingrediënt suiker. 

Wat je dan kunt geven?

Ik kies voor rijstwafels (zonder zeezout natuurlijk) in plaats van crackers. Soepstengels in plaats van kaakjes. En ja, daar kun je ook een hoop slechts over vinden. Voor nu vind ik het de beste keuze.

"Schijnheilig: ik mag van mijzelf best hagelslag en ontbijtkoek, maar zij niet"

Balans vinden in voeding

Maar ik vind het wel dubbel. Ik wil mijn kind graag voedzame en gezonde producten geven, maar vind het ook schijnheilig dat ik wel hagelslag op mijn boterham doe of een plak ontbijtkoek eet, terwijl ik dat haar liever niet geef. Mijn voornemen is om zolang ze zo klein is, zoveel mogelijk gezonde, pure producten te geven. Maar ik wil er ook weer niet te moeilijk over doen, dus vind ik het prima als ze die ene keer in de week wel een stukje ontbijtkoek eet. Het gaat om de balans. 

Basisscholen

Basisscholen staan nu vaak nog limonade en sap toe omdat ze bang zijn dat ouders anders voor andere scholen kiezen. 

Vind jij dat scholen een voorbeeldrol moeten spelen in de keuze voor juiste voeding, of juist niet? 

Rosanne Buitendijk

Door

22 juni 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.