We zijn veel te lief voor onze kinderen

We zijn veel te lief voor onze kinderen

Ouders hebben soms ook nog een hoop te leren. Zoals het niet té goed willen zorgen voor onze kids. Zijn ouders te beschermend voor kinderen? Check deze tips!

We weten het heus wel: we zijn te goed voor onze kinderen. Wil je baby per se dat ene speeltje hebben waar hij net niet bij kan, dan schuif je het wat dichter bij. Heeft je kindje een probleem, dan sta jij paraat om het op te lossen. Maar daar leren ze niks van. Deze drie dingen moeten ouders nog beter onder de knie krijgen!

Het AD berichtte deze week dat zoveel kinderen op de eerste hulp belanden omdat ze niet meer kunnen vallen. Als ouders zeggen we te vaak: pas op, doe voorzichtig, kijk uit, rustig aan. En nu zijn onze kinderen zo voorzichtig dat áls ze op hun snufferd gaan, ze van alles breken. Drie leerpuntjes voor ouders: 

1. Leer kinderen met tegenslagen omgaan

Dus schuif dat speeltje niet dichterbij en zet niet zelf het laatste blokje op de toren die jullie aan het bouwen zijn omdat de toren anders omvalt. Je kind leert daardoor alleen maar met frustraties en tegenslagen om te gaan.

2. Laat kinderen gevaren zelf inschatten

Klimmen, balanceren, schommelen, rennen: het is goed voor het ontwikkelen van fysieke en motorische vaardigheden. Speelexpert Froukje Hajer vindt het van fundamenteel belang dat kinderen leren vertrouwen op te doen en gevaren in te schatten, zegt ze in het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond. Als er bijvoorbeeld een tegel scheef ligt op de stoep, zeg dan: 'kijk een scheve tegel' in plaats van 'pas op!'

3. de 17 seconden regel

De Noorse pedagoog Ellen Beate Hansen Sandsete kwam de '17 seconden' regel tegen op een Canadese school, vertelt ze in het Onderwijsblad van de AOB. Als leerkrachten iets riskants zagen, dan telden ze langzaam tot 17. En guess what? Na die 17 seconden was het heel vaak niet meer nodig om in te grijpen. Kinderen vonden zelf hun weg.

Ouders automatisch beschermend

We mogen ons niet teveel bemoeien met spelende kinderen, en nu gaan we ook niet meer zeggen dat kinderen voorzichtig moeten zijn. Maar in de praktijk schiet je als ouder toch snel in de beschermende modus, merk jij dat ook? 

Bronnen: AD, Algemene Onderwijsbond

Rosanne Buitendijk

Door

05 februari 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.