Wat mannen moeten weten over vader worden

Wat mannen moeten weten over vader worden

Logisch dat er voor een man veel verandert als hij vader wordt, maar wat precies? Interessante weetjes over mannen die vader worden.

Dat er bij een vrouw veel verandert als ze zwanger wordt en daarna moeder, dat is wel bekend. Maar wat verandert er eigenlijk voor de mannen? Nou... best nog wel wat! En dat gaat wel iets verder dan 'het zorgen voor', lees snel verder!

afstandelijk

De kersverse papa kan nogal afstandelijk reageren, ook al hadden ze dat van tevoren echt niet gedacht. De moeder heeft direct zó een sterke band met de kleine dat er automatisch afstand geschept wordt tussen papa 'en de rest'. Natuurlijk houdt hij van de kleine, maar het is vaak in gedachten nog een wezentje dat vooral veel zorg nodig heeft. Als hij lacht of praat doet de kleine dat niet vanzelf terug. Meestal is dit na de eerste zes maanden helemaal voorbij en is de band net zo sterk als de band met mama. 

Testosteron verlaagd

Uit onderzoek is gebleken dat mannen, zodra ze vader zijn geworden, minder testosteron aanmaken. Helemaal bijzonder was de ontdekking dat er een uitzonderlijke verlaging in testosteron te zien was bij mannen die hun pasgeboren baby voor het eerst naar huis brachten. Aawww... Overigens werd het testosteronniveau na die dag wel weer wat hoger, maar het kwam niet meer op het oude niveau van vóór de komst van de kleine. Het lagere testosteronniveau zou mannen helpen om zich meer te kunnen concentreren op het gezin. Je kan eigenlijk zeggen dat mannen zo biologisch worden klaargestoomd voor het vaderschap. 

Op het geboortekaartje stond: 'Moeder en kind maken het goed. Vader ook.' Treffend. De heftigheid van zwangerschap en bevalling voor vaders wordt onderschat. - Bastiaan Ragas in Trouw

Verhoogd cortisol

Bij mannen wordt vaak tijdens de zwangerschap van hun vrouw al een verhoogd cortisol-gehalte aangetroffen in het lichaam. In de vier tot zes weken nadat mannen hebben gehoord dat ze vader gaan worden, schiet de hoeveelheid cortisol omhoog. Cortisol komt vrij als reactie op stress en zorgt ervoor dat je de stress letterlijk beter aan kan. De hersenen passen zich dan als het ware aan om de komst van de baby te kunnen verwerken. 

Onzeker

Waar de mannen voorheen met alle geduld dat kastje in elkaar konden zetten, duwen ze nu binnen twee seconden in paniek de baby naar mama. Dit komt gewoon omdat ze nog onzeker zijn over hun rol als vader. Ineens hebben jullie een kleine hummel in huis, een kleine die constant verzorgd moet worden en die compleet afhankelijk is van jou. Dat is voor jullie even wennen, en dat brengt onzekerheid met zich mee. 

Verantwoordelijk

Dit klinkt als een open deur en deels is dat ook het geval. Mannen worden verantwoordelijker als ze vader worden, ze zorgen nu immers ineens voor een baby. Maar het 'zorgen voor' strekt zich verder uit dan alleen de baby zelf. Vaders willen het beste voor hun kind, dus zullen ze om die reden meer waarde aan een vaste en goede baan hechten en hun levensstijl verbeteren. Je zal ze dus niet snel meer laveloos uit een bar zien rollen. 

Zwaarder

Huh? Wacht even, worden mannen zwaarder als ze vader worden? Het klinkt als complete onzin, maar onderzoek uit Amerika heeft uitgewezen dat jonge mannen die voor het eerst vader worden gemiddeld 1,5 tot 2 kilo aankomen. De onderzoekers denken dat dit komt omdat de leefstijl en eetgewoontes veranderen. Door de nieuwe verantwoordelijkheden hebben vaders weinig tijd over om te sporten en voor zichzelf te zorgen. Enne... zij zijn vaak ook degene die het bord van hun kind leegeten. 

Veranderingen

Het is logisch dat de kersverse vaders kleine en grote veranderingen doormaken. Ze hebben tenslotte ineens een gezin en zijn van de zelfstandigen die konden doen waar ze zin in hadden, veranderd in zorgzame mannen die de verantwoording voor een gezin met zich mee dragen. Daarom is het zo belangrijk om met elkaar te blijven praten, zowel tijdens de zwangerschap als erna. Beseffen dat het voor beiden een enorme verandering is en accepteren dat iemand soms niet lekker in zijn of haar vel zit helpt enorm bij het leggen van een goede basis van het ouderschap. 

Bron: eurekalert, npowetenschap.

Daisy van Schaijik

Door

11 februari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.