Schuldgevoel van ouders - Laat het los

Schuldgevoel van ouders - Laat het los

Waarom voelen ouders zich toch altijd zo schuldig over alles? Wij schetsen 6 situaties waarin je dat schuldgevoel kan verminderen.

Nee echt, we beginnen hier niet met het zingen van de wereldberoemde Frozen-hit. 'Laat het los' is een advies voor alle ouders die dit lezen. Het is niet erg om je een keer te irriteren aan je kids, of ze zelfs achter het behang te willen plakken. Stop met die schuldgevoelens! 

Tsja, makkelijker gezegd dan gedaan, want je denkt nu natuurlijk direct aan het laatste moment dat je je schuldig voelde. Je had toen geen tijd om te koken dus je had maar patat gehaald, lekker makkelijk. Of was de laatste keer die keer dat je echt geen zin had om wéér met de treinen te spelen en een slap excuus had gevonden dat je pijn in je vingers had? 

Waarom voelen ouders zich schuldig? 

Ja, waarom voel je je als ouder eigenlijk altijd maar schuldig? Vaak komt het omdat je een enorm hoog verwachtingspatroon van jezelf hebt opgesteld. Je wil het graag goed doen, perfect zelfs, en alles wat minder gaat, daar voel je je schuldig over. Immers, je doet je kids dan tekort toch? Hieronder staan zes situaties waarin je dat vervelende schuldgevoel makkelijk kan verminderen. 

1. niemand is perfect 

Hoe creepy zou dat zijn, als iedereen perfect was en er nooit iets fout ging? Dat je met gemak die supermama kon zijn die zes handen gebruikt om het huishouden te doen, met de kids te spelen, romantische avondjes te hebben met je partner en ook nog uitgebreid me-time inlast? En dat je nooit, maar dan ook nooit boos wordt op je kids, zelfs als die engeltjes de complete inhoud van je make-up tasje over de muren en vloer hebben uitgesmeerd. Yeah right, nobody's perfect. En als je je dat realiseert, geeft dat al een stukje rust. 

2. de kracht van de media

De media helpen ook een handje bij het creëren van 'de perfecte ouder'. Je moet altijd en overal bereikbaar zijn, je moet op de hoogte zijn van alle gebeurtenissen van iedereen en goed kunnen multitasken. Je moet sporten, gezond eten, een perfecte opvoedstijl hebben en er ook nog eens standaard uitzien om door een ringetje te halen. Nee. Gewoon nee. Wat wil jij? Wat voor dingen vind jij belangrijk in je leven? Je hoeft niet altijd met alles mee te doen, zolang je de dingen die jij belangrijk vindt maar doet. Quality-time met je gezin bijvoorbeeld. Dan hoor je de volgende ochtend wel weer van je collega wat voor nieuws er in de wereld is gebeurd.  

3. controle

Je hebt als ouder overal invloed op. Er is vast wel een boek geschreven of een tv-programma gemaakt waarin precies uitgelegd wordt hoe jij je kind moet behandelen, beschermen en op moet voeden. Lukt er iets niet, dan is het je eigen schuld. Had je maar beter moet luisteren en dingen uit moeten zoeken. Want hallo, je kind zomaar de hele dag zonder luier rond laten lopen om hem zindelijk te krijgen? Natuurlijk gaat hij dan gewoon op de grond zitten poepen. Oké, dat idee was misschien niet zo best, dus? Dat een andere moeder haar neus ervoor optrekt, dat is haar probleem. En haar gemis, want jullie hebben er wel om kunnen lachen en daar gaat het om. 

4. Serieus? 

Het opvoeden van een kind is een belangrijke taak, dat moet je niet onderschatten. De boeken en opvoeders lijken dit wel naar je te schreeuwen. Maar waarom mag je af en toe geen lol hebben? Oké, het is misschien niet zo goed om de hele avond met de Wii te spelen (zoveel beeldscherm kan écht niet!), maar who cares? Een grote bak chips erbij, so what? Jullie hadden de grootste lol, dat is het belangrijkste. 

5. Non-stop

Als ouder moet je echt 24 uur per dag met de opvoeding bezig zijn, anders ben je een slechte ouder. Echt? Denk je echt dat je kind er blij mee is als je 24/7 om hem of haar heenhangt en je met zijn of haar leven bemoeit? Nee, eigenlijk niet. Het is zelfs bewezen dat de hoeveelheid tijd die een ouder doorbrengt met zijn of haar kind geen verband heeft met het opgroeien van het kind. Het gaat er om hoe je de tijd dat je er bent doorbrengt met elkaar. Kwaliteit is daarbij belangrijker dan kwantiteit. Samen lezen, praten met elkaar of gewoon samen aan tafel zijn van die belangrijke familiemomenten. 

6. Zelfstandig

Kinderen willen al heel snel dingen zelfstandig doen, zoals balanceren op een muurtje of dat klimrek opklimmen. Moet je dan iedere keer er omheen fladderen als een overbezorgde moederkloek? Als hij valt, dan valt hij. Weet hij direct hoe het de volgende keer niet moet. Maar als hij het wel zelf voltooit, dan is hij des te blijer dat jij je er niet mee hebt bemoeid. Dingen zelf kunnen doen is ook een belangrijk deel van de ontwikkeling van je kind. Ook al kijken andere (daar hebben we ze weer) moeders misschien raar op als je je kind over een muurtje laat wandelen. 

Blijf bij jezelf

Wat weten we nu over die schuldgevoelens? Dat ze vooral door mensen of instanties van buitenaf worden opgedrongen. Als je dit weet, dan is het makkelijk om je snel minder schuldig te gaan voelen. Bedenk goed voor jezelf wat jij belangrijk vindt. Lekker boeiend wat andere ouders of instanties vinden, hoe sta jij erin? Ga uit van wat jij vindt en wat bij jouw (of jullie) manier van opvoeden en levensstijl past, dan sta je een stuk relaxter in die hele ouderschap-business.

Heb jij nog een tip voor dat schuldgevoel van ouders? Welke boodschap zou jij ze mee willen geven?  

Daisy van Schaijik

Door

17 december 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.