10 voordelen van hobby's voor kinderen

10 voordelen van hobby's voor kinderen

Theater, karate, pianoles, schaken, tekenen of hockey: waarom het hebben van een hobby goed is voor kinderen.

Hangt jouw kind na school vaak op de bank om televisie te kijken? Heeft je kind niet echt een duidelijk antwoord als er naar de hobby's en interesses wordt gevraagd? Misschien is het dan hoog tijd om hem of haar te helpen bij het vinden van een passende hobby, want naast plezier op korte termijn krijgt je kind daar ook op lange termijn nog veel meer voor terug.

WELKE HOBBY PAST BIJ JOUW kind?

Je wilt je kleine natuurlijk niet dwingen tot een hobby. Hoe leuk jij het vroeger ook had gevonden om op tennis te gaan, hoe graag jij de familietraditie van het verzamelen van postzegels ook op je kind overdraagt, dat betekent natuurlijk niet dat je kind dat ook allemaal leuk zal vinden. In plaats daarvan kan je kijken naar de talenten en interesses die je kind al heeft. Is jouw kind energiek? Misschien zal hij of zij graag naar atletiek gaan. Of komt jouw kind elke week uit school met een mooie tekening? Misschien zal je kind ook veel plezier en uitdaging beleven aan schilderen. Stimuleer jouw kind om te ontdekken wat hij of zij leuk vindt, waar het goed in is en motiveer je kleine om deze vaardigheden verder te ontwikkelen.

Tien redenen

Waarom is het dan zo goed om een hobby te hebben? Lees hier 10 voordelen van hobby's voor kinderen.

1. Zelfvertrouwen ontwikkelen

Kinderen ontwikkelen zelfvertrouwen door ergens goed in te zijn en nieuwe dingen te leren. De zelfvertrouwen boost na het scoren tijdens een wedstrijd of leren van een liedje op de piano is te vergelijken met het behalen van een goede beoordeling bij de rekentoets op school.

2. Leren om doelen te stellen

Of het nou het volgende dierenplaatje is of de oranje band bij judo, door een hobby leren kinderen om een doel te stellen en hier hard en vol motivatie naar toe te werken.

3. Bereiken van persoonlijke doelen

Kinderen met een hobby hebben motivatie om zichzelf te verbeteren, nieuwe dingen te leren en zijn vastberaden hun doelen te bereiken.

4. Leren om geduldig te zijn

Wil jouw kind graag gitaar spelen? Dit gebeurt niet van de een op de andere dag. Wanneer het gelukt is om akkoorden te lezen en aardig overweg te kunnen met de gitaar, zal je kind moeten blijven oefenen om beter te leren spelen en nieuwe liedjes te leren. Hier is veel geduld voor nodig.

5. Leren om besluiten te nemen

Bij veel hobby's leren kinderen om snel en efficiënt besluiten te nemen. Van deze besluiten leren ze ook weer hoe ze iets de volgende keer aan moeten pakken voor een nog beter resultaat.

6. Creativiteit

Veel hobby's zoals knutselen en tekenen stimuleren de creativiteit van kinderen. Zij gebruiken hun fantasie om telkens nieuwe dingen te creëren. Ook wordt het creatief denken bij veel hobby's gestimuleerd.

7. Sociaal

Het sociale aspect komt echt niet alleen naar voren bij teamsports, maar ook allerlei clubs kunnen een goede plek zijn om andere kinderen met dezelfde interesses te ontmoeten.

8. Zelfkennis en bewust zijn van eigen passies en kunnen

Door een hobby worden kinderen zich meer bewust van wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Een hobby helpt ze dus bij het ontwikkelen van zelfkennis.

9. Kennis en intellectuele vaardigheden verbreden en verbeteren

Een hobby verbreedt de kennis en verbetert de intellectuele vaardigheden. Zo helpt het lezen van boeken bij het uitbreiden van de woordenschat en verbetert schaken het denkvermogen.

10. Levenslange interesses ontwikkelen

Misschien voelt het een beetje gek om er nu al over na te denken, maar ook is er een kans dat jouw kind later een carrière heeft die te maken heeft met de hobby die je kind nu heeft. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat jouw kind in 2036 een wereldrecord springt tijdens de Olympische Spelen, maar heb je wel eens bedacht dat er meer achter kan zitten bij jouw fanatieke dierenplaatjes-verzamelaar? Die leert niet alleen dat de kaaiman helemaal niet zo gevaarlijk is, maar leert ook netwerken, onderhandelen en organiseren.

Lees verder: iPad verbieden aan kinderen onder de twaalf jaar?

Emma Jongen

Door

09 oktober 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.