Ipad verbieden aan kinderen onder de 12 jaar?

Ipad verbieden aan kinderen onder de 12 jaar?

Waar gaat het mis? Hoe kun je de iPad verbieden? En is het gebruik van een iPad slecht?

Zo, waarschijnlijk hebben we je even flink laten schrikken. En dat was precies de bedoeling. Je zal wel denken dat computerspelletjes, de iPad en TV kinderen helpen met het leren van de taal, rekenen en zelfs hand-oog coordinaten bij baby's. Natuurlijk kunnen ze een helpende hand bieden, maar het gevaar van deze elektronische babysitters is dat je ze vaak full-time laat babysitten. En daar gaat het mis. 

De kleine zit voor de TV of speelt op de iPad een spelletje en jij kan even je gang gaan. Iedere ouder zal zich wel eens op zo'n moment betrappen. Dit is niet zo heel erg, zolang het maar niet te vaak voorkomt. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien wat er met je kind gebeurd als die te veel naar beeldschermen tuurt.

Onder elk punt zie je welk wetenschappelijk onderzoek het is geweest.

Beeldscherm verbieden aan kinderen onder de 12?

Tegenwoordig hebben we overal beeldschermen tot onze beschikking, waardoor we onze kinderen misschien net iets meer beeldscherm zien dan we zelf willen. Wat voor invloed hebben al die beeldbuizen op je kind? 10 verschillende onderzoeken geven toch wel zorgwekkende resultaten.

1. Hersenontwikkeling

Tussen de 0 en 2 jaar verdriedubbelen de hersenen van je kind. Ze blijven zich in rap tempo ontwikkelen tot hun 21e. Als je een brein in ontwikkeling te veel stimuleert met technologie (zoals mobieltjes, internet, iPad) kan een cognitieve achterstand ontstaan. Ook leerstoornissen, sneller impulsief reageren en minder goed in staat zijn om zichzelf onder controle te houden (driftbuien) kunnen sneller ontstaan door een overdosis technologie (Small, 2008; Pagini 2010).

2. Vertraagde ontwikkeling

Als je veel achter een beeldscherm zit, beweeg je bijna niet. Dit kan leiden tot een vertraagde ontwikkeling. Beweging verbetert de aandacht die kinderen voor iets hebben en het leervermogen. Als kinderen onder de 12 veel beeldscherm te zien krijgen is dat nadelig voor de ontwikkeling (Ratey, 2003; Rowan, 2010).

3. Obesitas

Eigenlijk een logisch vervolg op bovenstaand punt. Kinderen die veel TV kijken of gamen bewegen vaak minder, waardoor ze dus een grotere kans op obesitas hebben. Als je obesitas hebt is de kans op een beroerte en hartaanval groter. Wetenschappers denken zelfs dat mede dankzij obesitas een deel van de kinderen uit de 21e eeuw niet langer zal leven dan hun ouders (Center for Disease Control and Prevention, 2010; Prentice BBC News, 2002).

4. Slaaptekort

Ongeveer 60% van de ouders (in Amerika) let niet op het beeldschermgebruik van de kinderen. Ook heeft 75% een vorm van beeldscherm in de kamer. Het is dan misschien ook niet toevallig dat 75% van de kinderen tussen de 9 en 10 jaar in Amerika last heeft van een slaaptekort. Dit beinvloed de cijfers dusdanig dat wetenschappers aan de bel trekken. Minder beeldscherm! (Kaiser Foundation, 2010; Boston College, 2012).

5. Psychologische ziekten

Het teveel gebruiken van technologie lijkt ook steeds vaker als mogelijke oorzaak voor psychologische aandoeningen. Denk aan depressies, angst, hechtingstoornissen, ADHD, autisme, bipolaire stoornissen en psychoses (Bristol University, 2010; Metzoni, 2011; Shin, 2011). We kennen denk ik allemaal de verhalen wel dat je kind tegenwoordig wel erg makkelijk een label opgeplakt krijgt. 'Oh, is je kind druk? Dan heeft hij vast ADHD.' Misschien dat beeldscherm een oorzaak kan zijn?

6. Agressie

Ook dit is je waarschijnlijk niet geheel onbekend. De verhalen over gewelddadige kinderen die te gewelddadige spellen spelen komt iedere keer weer terug. Wetenschappelijk onderzoek bevestigd deze vermoedens. Jonge kinderen worden steeds sneller blootgesteld aan fysiek en seksueel geweld (Grand Theft Auto bijvoorbeeld) en dit heeft invloed op het tolerantieniveau. Kinderen hebben hierdoor vaker last van oncontroleerbare agressie die ze maar moeilijk kwijt kunnen (Anderson, 2007; Huesman, 2007).

7. Vergeetachtigheid

De hoge snelheid van nieuwe media kan bijdragen aan de korte aandacht die kinderen aan een onderwerp willen besteden. Ook heeft het een negatief effect op het geheugen en de concentratie. En kinderen die zich niet kunnen concentreren en niet lang aandacht kunnen besteden aan iets, kunnen niet leren (Christakis, 2004; Small, 2008).

8. Verslaving

Dit is een belangrijke die niet alleen voor de kinderen is. Ouders, let ook op! Deze is misschien nog wel meer voor jullie. Ouders die aan de mobiel vastgeplakt zitten om maar niets te missen van Facebook of WhatsApp, missen ongetwijfeld veel quality time met de kinderen. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen aandacht zoeken bij de iPad of de TV. Een verslaving zit dan in een klein hoekje (Rowan, 2010).

9. Straling

Zijn mobiele telefoons nou wel of niet schadelijk? Hier zijn onderzoekers het nog niet over eens. De staling kan een risico zijn en mogelijk kankerverwekkend, duidelijkheid is hier nog niet over. Maar: kinderen zijn wel gevoeliger voor straling omdat hun hersenen en immuumsysteem nog in ontwikkeling zijn. Daar kunnen we weinig tegenin brengen. Voor de zekerheid kan je dus beter het beeldscherm laten voor wat het is als ze nog klein zijn, of ten minste ernstig beperken.

10. Geen toekomst?

De manier waarop kinderen nu opgroeien moet veranderen. Kinderen zijn onze toekomst, maar voor kinderen die zoveel technologie gebruiken is geen toekomst. Met zijn allen moeten we ervoor zorgen dat onze kinderen minder beeldscherm en technologie te zien krijgen (Rowan, 2010).

Adviezen

Wat zijn de conclusies uit bovenstaande onderzoeken?

  • Kinderen tussen de 0 en 2 kan je beter nog helemaal niet met technologie laten spelen.
  • Tussen de 3 en 5 jaar is het handig om 1 uur per dag aan te houden en tussen de 6 en 12 kan je dit opschroeven naar 2 uur.
  • Tussen de 13 en 18 mogen ze ook 2 uur per dag. Gewelddadige videogames moeten volgens de onderzoeken beperkt worden tot een half uur per dag.

We kunnen ons voorstellen dat het advies niet helemaal haalbaar is (maar ik wil Maya de Bij kijken!) (Ik ben bijna klaar met dit level, ik moet eerst saven!) maar dit als richtlijn gebruiken kan natuurlijk nooit kwaad.

Bronnen: HuffingtonPost

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.