Moeder versus moeder - de 5 grootste discussies

Als je moeder wordt krijg je te maken hebt met veel verschillende meningen van andere moeders. Daarom de 5 grootste discussies tussen moeders onderling.

Zodra je moeder wordt krijg je onbewust te maken met heel veel verschillende keuzes. Ga ik borstvoeding of flesvoeding geven? Blijf ik werken en zo ja, hoeveel dagen? Ga ik het eten van mijn kleine zelf maken of koop ik potjes? En ga zo maar door. Tijdens je zwangerschap zijn deze dingen niet het eerste waar je aan denkt, dan kamp je met vragen als: zal ik thuis bevallen of in het ziekenhuis en wil ik het geslacht van de baby weten?    

discussies tussen moeders

Zodra je advies over het moederschap aan andere ouders vraagt, dan zul je merken dat er flink wat discussies kunnen losbarsten. Als moeder weet jij het hét beste, toch? Wij hebben de 5 meest voorkomende discussiepunten voor je op een rijtje gezet en daarbij voors en tegens van de ouders zelf.    

1. Borstvoeding - flesvoeding

Deze discussie borrelt eens in de zoveel tijd weer op en zal nog lang een punt van discussie zijn. Dit is waarschijnlijk ook het meest 'gevoelige' onderwerp onder moeders. Voor beide mogelijkheden valt iets te zeggen, maar bedenk dat niet iedereen borstvoeding wil of zelfs kan geven. 

"Ikzelf heb gekozen voor borstvoeding en ben daar altijd erg blij om geweest. Ook was ik veel meer uitgerust en een relaxte moeder. Ik hoefde me nooit zorgen te maken over het meenemen van voeding, keek nooit op de klok en had altijd eten op de juiste temperatuur bij me. Daarnaast is borstvoeding ook de ideale troost, ook in de huilnachten."
- Bibi    
"Ik ga flesvoeding geven, borstvoeding lijkt me echt verschrikkelijk. Je weet niet hoeveel de kleine binnen krijg, alleen jij kan voeden (tenzij je kolft) maar joh, wat een gedoe! Daarnaast kan vaders ook een flesje geven, dan heb ik ook even rust."
- Iloon  

2. thuisblijfmoeder vs werkende moeder  

Anno 2015 is dit minder een taboe dan vroeger, maar toch zijn hier ook de meningen nog altijd over verdeeld. En blijf je als moeder werken, dan heb je daar ook nog keuzes in te maken. Breng ik mijn kind naar de kinderopvang, ga ik voor een gastouder of vraag ik een familielid die structureel wil oppassen?   

"Toen ik zwanger was hebben wij meteen de keuze gemaakt dat ik zou stoppen met werken. Ik heb een heerlijke tijd gehad en deed heel veel op de scholen waar mijn kind op heeft gezeten. Nooit heb ik een negatief bericht gehoord van andere moeders. Heel af en toe kreeg ik te horen dat ze jaloers waren op mijn 'makkelijke' leventje."
- anoniem   
"Als werkende moeder wordt je blikveld verruimt. Kom je meer met mensen in aanraking, maatschappelijke kwesties komen meer aan de orde enzovoort. Nadeel van werkende mama? Tijd tekort komen!"
- Bloes 

3. Potje of zelf maken?

Dit is meer een discussie van 'deze tijd'. We zijn namelijk allemaal bezig met gezondheid, eten en worden tegelijkertijd overspoeld met zogenoemde foodieblogs. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de fruithapjes zelf te maken, omdat deze iets sneller gemaakt zijn. Er is in ieder geval genoeg te kiezen wat betreft dit onderwerp. Wil je zelf babyvoeding maken, let er dan wel op vanaf wanneer jouw kleine volledig met de pot mee mag eten.  

"Ik maak ook altijd alles zelf hoor. Voor de eerste gedaan, die vertikte het sowieso om potjes te eten (en na zelf proeven begreep ik ook helemaal waarom, kon hem geen ongelijk geven) en nu voor de tweede ook weer. Ik vind het net zo makkelijk en een stuk goedkoper en je weet tenminste wat er in gaat en hoe vers het echt is."
- anoniem 
"Eva kan ook prima praten hoor, ook met potjes. Vers eten gezonder...het zal wel (al betwijfel ik dat), maar ik ben geen keukenprinses en heb niet zo'n zin om 2 uur in de keuken te staan eigenlijk. Eva wilde de potjes op een gegeven moment niet meer en toen gingen ze 'de deur uit'. Je moet gewoon geven waar je je goed bij voelt!"
- anoniem 

4. Bevallen - thuis of in het ziekenhuis?

Met dit 'dillema' krijg je al vrij vroeg te maken. Tijdens de zwangerschap moet je al kiezen waar jij wil bevallen. Maar, in veel gevallen heb je geen keuze en is het risico te groot om thuis te bevallen. Overleg altijd met jouw gynaceoloog wat slim is om te doen. Laat je niet teveel beïnvloeden door je omgeving, maar luister naar deskundig advies of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen

"Ik ben bij allebei mijn kids thuis bevallen en ik zou het zo weer doen. Maar ik had dan ook de luxe om dichtbij 3 ziekenhuizen te wonen dus als er wat zou zijn waren we zo daar. Ik vond het heerlijk om thuis te bevallen." - Isolde 
"Ik ben van beiden in het ziekenhuis bevallen en vooral bij de eerste was dat maar goed ook, hoop ellende met vacuum, bloedverlies, placenta die achterbleef etc etc..had er niet aan moeten denken in die toestand nog even naar het ziekenhuis gereden te moeten worden. Ik zou bij de eerste altijd in het ziekenhuis bevallen maar dat is mijn bescheiden mening." - Mavis  

5. Wasbaar of wegwerp

Het NRC schreef recent in een artikel dat in Nederland 5 tot 8% van het restafval uit wegwerpluiers bestaat. Wij vroegen onze lezeressen of dit een reden zou zijn om over te stappen op hydrofiele luiers. Ook hier barste een flinke discussie op los en werden voors en tegens tegen elkaar afgewogen. Deze discussie hebben we daarom ook toegevoegd aan de lijst 'grootste discussiepunten onder moeders.' Zeker omdat dit een onderwerp is dat de komende jaren nog flink wat aandacht zal krijgen.   

"Het grootste voordeel van de wasbare luiers vind ik dat ik echt véél minder afval heb. Dat scheelt een hoop gesleep met vuilniszakken. En ik hoef me nooit af te vragen of ik nog wel genoeg luiers in huis heb.
Nadeel vind ik dat het na een plas allemaal wel wat natter blijft. Een wegwerpluier blijft droger dan de stof van een wasbare luier. Dat schijnt straks wel te helpen bij het zindelijk worden, maar goed, dat is nog ver weg. Spuitluiers heb ik dan weer minder problemen mee met die wasbare luiers, omdat het er meer in trekt dan bij wegwerp."
- anoniem 

Wat doe jij? Ga jij in discussie met andere mama's over dit soort onderwerpen, of houd jij jezelf hier liever buiten? Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit artikel.  

Rosalyn van Houwelingen

Door

10 december 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.