Help, is mijn kind verwend?

Help, is mijn kind verwend?

Ik heb mijn kind verwend, en nu? Lees hier wat verwennen is en wat je aan een verwend kind kan doen.

Veel ouders vinden het heerlijk om hun kindje 'lekker te verwennen', maar je wil natuurlijk ook niet dat je kind een 'verwend kind' wordt. Dit is zowel voor jou als ouder als voor het kind zelf niet goed. Maar wanneer is iets dan ‘verkeerd’ verwennen? En, als je een verwend kind hebt, hoe pak je dit dan aan?

Wat is verwennen? 

Je loopt door de supermarkt en komt langs de KinderSurprise eieren. Je kindje vraagt of deze mee in het karretje mogen (of zegt dat het moet). Nee, dat mag niet. Je kleine begint langzaam te jammeren en zeuren, maar het mag nog steeds niet. Nee is nee. Toch..? Als je kindje hard begint te stampen en krijsen ben je al gauw geneigd om de chocolade eieren maar snel in je karretje te leggen. Het lijkt immers de makkelijkste manier om je kind te laten stoppen met huilen

Makkelijke oplossing, of niet?

Op korte termijn is je kleine nu misschien wel stil, maar op lange termijn zal het tot nog meer gekrijs en gezeur leiden, en wordt het alleen maar lastiger om dit gedrag te veranderen. Je kindje wordt eigenlijk beloond om het vertonen van slecht gedrag. Ze raken er gewend aan om te krijgen wat ze willen en leren daardoor niet met ‘nee’ om te gaan. Verwennen is ook het goed praten van slecht gedrag van je kind. Op het moment dat je als ouder corrigerend op zou moeten treden, geef jij je kind juist positieve aandacht.

is mijn kind verwend?

Verjaardagen zijn goede momenten om te zien of je kleine verwend is. Wordt er geen 'dankjewel' gezegd bij het ontvangen van een cadeautje? Is er snel teleurstelling en ontevredenheid bij kleine cadeautjes? Worden er hoge eisen gesteld en worden dingen al snel vanzelfsprekend gevonden? Dan vertoont jouw kindje verwend gedrag. Verwende kinderen zijn op het kinderdagverblijf of school te herkennen doordat ze moeite hebben met het wachten op de beurt, delen met anderen het en houden aan regels.

Wat kan je aan een verwend kind doen?

Is jouw kind verwend? De eerste stap is om dat te erkennen. Je kan de verwenning van je kleine niet ongedaan maken, maar je kan wel je gedrag aanpassen zodat je kindje er later geen last van gaat krijgen. Het is niet makkelijk en toegeven gaat soms al voordat je er erg in hebt, maar daarom moet je juist doorzetten. Dat levert op lange termijn alleen maar goede dingen op. Het is juist belangrijk dat kinderen leren dat ze niet altijd hun zin kunnen krijgen. Lees hieronder vijf tips.

VIJF TIPS

TIP 1: regels en straffen

Stel regels op en zorg dat je kleine hier ook van op de hoogte is. Houd je aanpak wel consequent en houd deze vol. Een kindje weet niet goed waar het aan toe is als de regels elke week veranderen, en het is voor kinderen juist fijn als ze zich aan regels kunnen vasthouden. Je kan de regels ergens opschrijven en ophangen zodat het voor iedereen te bekijken is. Je kan hier tijdens een discussie samen naar kijken. Als je kindje een regel duidelijk overtreedt, moet je de bijbehorende (simpele) straf ook uitvoeren. Stel dus ook geen dreigementen op waarvan je weet dat je deze niet na kan komen, je hebt de kaartjes voor de Efteling al gekocht dus daar gaan jullie volgende week ook echt wel heen. 

TIP 2: positief verwennen

Als iets door zeuren of chantage is ontvangen, is dit niet goed. Beloon je kind liever om positief gedrag. Bij materiële verwenning gaat het er ook niet om hoeveel een kindje krijgt, maar meer over de manier waarop. Het is niet erg om je kleine af en toe een Kinder Surprise ei te geven (als we de gezondheidsdiscussie voor het gemak even ter zijde houden), maar het is stukken beter om dit te doen als je kindje zich de hele dag goed heeft gedragen tijdens de vele nodige inkopen in het winkelcentrum dan wanneer dit verkregen is door negatief gedrag. Het is belangrijk om juist goed gedrag te stimuleren, geen slecht gedrag. Anders leren kinderen dat huilen ervoor zorgt dat ze krijgen wat ze willen. Door niet toe te geven leer je je kindje dat jij je niet laat manipuleren, en in de toekomst zullen ze die tactiek niet snel vaker proberen.

TIP 3: VERLANGLIJSTJE

Laat je kindje een lijstje bijhouden met spullen die hij of zij graag wil hebben. Zo leert je kindje om na te denken over de dingen die het echt zou willen hebben, deze op een volgorde te zetten en om te kijken of dat na een lange tijd nog steeds zo is. Ze leren zo ook dat het prima is om niet altijd direct te krijgen wat ze willen.

TIP 4: DEEL DE REKENING

Wil je kindje dat te gekke speelgoed echt graag op dit moment hebben? Dan kan je ook afspreken om het bedrag te delen. Als ze echt iets willen, kunnen ze hun eigen geld uit hun spaarpot daarvoor gebruiken. Ze leren zo ook dat geld niet aan bomen groeit en dat mensen moeten werken om te krijgen wat ze willen, een belangrijke levensles.

5: STEL JOUW OMGEVING VAN DE VERANDERINGEN OP DE HOOGTE

Het is wel zo handig als de oppas, opa's, oma's, tantes en ooms rekening houden met het feit dat je jouw kindje niet meer verkeerd wilt verwennen. Laat degene die veel met jouw kindje omgaan weten waarom dit is en wat er precies gaat veranderen, zodat ook zij de nieuwe grenzen en regels kennen die jij afgesproken hebt. Je kindje weet anders heel goed welke opa wel dat nieuwe speelgoed zal geven.

Wat vind jij? Wanneer gaat verwennen over van 'goed' naar 'slecht'? En heb je ervaringen met het aanpakken van een verwend kind? Wij horen het graag! Deel jouw tips en laat hieronder een reactie achter.

Lees verder: de 8 meest gemaakte fouten bij opvoeden.

Emma Jongen

Door

21 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.