Bescherm je peuter tegen de zon

Bescherm je peuter tegen de zon

Gezellig een dagje naar het strand? Lees snel hoe je jouw peuter veilig en verantwoord van de zon kan laten genieten.

Houdt jouw kindje ook zo van de zon? Op een zonnige dag lekker spelen in het zwembad of een dagje naar het strand is heerlijk, maar vergeet niet om je goed voor te bereiden met de juiste zonnebrandcrème, zonnehoedjes, zonnebrillen en kleding voor jouw kindje. Zo laat je jouw peuter veilig en verantwoord van de zon genieten.

TIPS

  • Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon in Nederland op z’n felst, houd jouw kindje dan zoveel mogelijk uit de directe zon.
  • UV-straling is ook aanwezig in de schaduw. Smeer jouw peuter daar dus ook goed in en zet een zonnebril op.
  • Zoek schaduwrijke plekjes op of creëer deze door een parasol of zonnescherm neer te zetten.

Zonnebrand

Het is belangrijk om de huid van jouw peuter goed te beschermen tegen de zon. Smeer je kindje daarom minimaal een halfuur voor hij of zij naar buiten gaat goed in en vergeet zeker de oren, nek en neus niet. Blijf de hele dag door smeren: sowieso om de twee uur en nog vaker als je peuter in het water speelt.

Beschermingsfactor

Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal SPF 20 (maar hoe hoger de beschermingsfactor hoe beter de bescherming is). Zonnebrandcrème helpt om verbranding en beschadiging van de huid te voorkomen door middel van UV-filters die een deel van de UV-stralen op de huid blokkeren. Het is belangrijk dat de crème beschermt tegen zowel UV-A als UV-B stralen, dit staat op de verpakking vermeld.

tips

  • Is jouw kindje lekker met water aan het spelen? Dat is leuk, maar natte kleding laat meer UV-straling door. Trek daarom op tijd droge kleding aan.
  • UV-straling kan per locatie erg verschillen. Gaan jullie reizen? Let dan op de zonkracht op jullie bestemming. Ook in de bergen, in het water en in de sneeuw is een verhoogde UV-straling aanwezig.

 

Zonnebril

Niet alleen kan UV-straling schadelijk zijn voor de huid, maar ook voor het zicht van jouw peuter. De pupillen van kinderen zijn groter en de ooglenzen bevatten minder beschermend pigment dan bij volwassenen. De schade door zonlicht zonder goede oogbescherming kan permanent blijven. Het is daarom belangrijk om de ogen te beschermen met een zonnebril die het UV-licht goed tegenhoudt. De glazen en het montuur moeten groot genoeg zijn zodat het UV-licht ook niet via de zijkanten de ogen kan bereiken.

Een hoed met een brede rand of pet beschermt de ogen tegen zonlicht, maar doet dit niet zo goed als een zonnebril. UV-straling weerkaatst namelijk ook op de grond.

Wat is een goede zonnebril?

De glazen moeten de schadelijke UV-straling tegenhouden om beschadigingen op het netvlies te voorkomen. Ga voor 100 procent bescherming en kies een zonnebril waar UV400 of 100%UV op staat. Daarnaast is het goed om te letten op de CE-markering, deze markering geeft de kleurintensiteit van de glazen aan. Ga voor een CE-markering van minimaal 3. CE 0 biedt geen bescherming en CE 4 betekent dat de glazen 92 tot 97 procent van het licht absorberen.

Bronnen: Oogfonds, KWF, DokterDokter, Mens en gezondheid.

Lees verder: Moeten baby's ook een zonnebril dragen?

Emma Jongen

Door

17 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.