Je baby online: hoe ver ga jij?

Je baby online: hoe ver ga jij?

Iedere dag een update? Foto's van de inhoud van het potje? We plaatsen allemaal wel eens foto's van onze kids online. Hoe ver ga jij?

Elke mama is supertrots op haar kinderen. En wees eerlijk: dat mag! Je mag alles geweldig vinden wat ze doen en iedere scheet vastleggen. Maarre... kan dat ook allemaal op social media? En hoe ver ga je daarin? 

We gebruiken social media dag en nacht om elkaar te updaten over belangrijke, minder belangrijke en totaal onbelangrijke (jam of pindakaas, wat moet ik op m'n boterham smeren?) dingen. En ongemerkt doen we dat ook direct als er een baby in beeld is. Of nog niet eens, want sommige mama's maken al Instagram-accounts aan vóór de uk geboren is!

Vandaag gaf ik mama de eerste schopjes!

Is dit erg dan? Mwah. We gaan hier niet streng met onze vinger in de lucht zwaaien dat iets wel of niet mag (en eerlijk is eerlijk: wij zijn zelf ook gek op baby- en kinderfoto's!). Maar een beetje bewustzijn creëren kan nooit kwaad. 

De baby-tijdlijn

Je herkent het vast wel: je opent Facebook of Instagram en ziet de ene na de andere baby/kindfoto voorbij komen. Soms schattig, soms in de categorie: houd deze foto maar voor je privéarchief. Het is goed om zelf vooraf even goed stil te staan bij wat jij wilt voor jezelf en je baby. Mag jouw tijdlijn één grote babyshow worden? Of bewaar je sommige momenten liever voor jezelf en laat je iets meer van jezelf zien? 

Wie zijn je online vrienden?

Ga maar even na met wie je eigenlijk allemaal bevriend bent op social media. Wil je echt dat al deze mensen al jouw persoonlijke babyupdates zien? Even de vriendenlijst opschonen kan nooit kwaad. Maar daarnaast is het ook goed om te weten dat deze mensen bevriend zijn met joú - en het heus leuk om af en toe iets van jouw nieuwe happy family life te zien, maar wanneer je tijdlijn overspoeld wordt met babyfoto's kan dat ook voor irritaties zorgen. 

Online privacy

Check ook zeker even de instellingen van jouw social media accounts. Je kunt de hele wereld laten meekijken - of je kunt het zekere voor het onzekere nemen en de boel afschermen. Misschien denk je: ik plaats alleen maar nette foto's, niks geks... En ik vind het toch ook leuk om bij anderen mee te kijken? Denk dan wel bij elke foto die je plaatst even goed na, want er zijn jammer genoeg te veel zieke geesten die ook raad weten met onschuldige kinderfoto's.  

Wat zou je kind er zelf van vinden? 

En als laatste: vergeet de mening van je kind niet! Wat je allemaal op social media zet mag je natuurlijk helemaal zelf weten, maar probeer je in te denken hoe je kleine het zal vinden als hij al deze info jaren later terugziet. Je kind kan een hele Instagram of YouTube ster worden zonder er zelf om gevraagd te hebben. En het is nog maar de vraag hoe leuk 'ie dat vindt 'ie straks wat ouder is. 

Richtlijnen foto's baby's en kinderen

Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen voor foto's aanhouden: 

 • Niet te bloot (zorg altijd dat je kind zwemkleding aan heeft)
 • Niet te provocerend (middelvinger opsteken, broek laten zakken)
 • Niet te gedetailleerd (check de achtergrond, is de dure TV in beeld? Hallo inbreker, dag TV!)
 • Niet te goor (en daar valt de inhoud van een potje ook onder!)
 • Niet te vaak (een verhouding van 1 babyfoto tegenover 4 non-babyfoto's bijv.)
 • Vergeet jezelf niet (het is jouw account, dus plaats ook foto's van jezelf)
 • Plaats de highlights - de rest bewaar je voor het persoonlijke familiealbum.

Algemene tips

Hieronder nog wat algemene tips, en toch een paar kleine don'ts die je maar beter gewoon niet kunt doen:

 • Als je besluit geen foto's op social media te delen, bespreek dit dan ook duidelijk met je ouders en schoonouders. Dit voorkomt een pijnlijke confrontatie als zij ineens wel foto's gaan plaatsen...
 • Verander je profielfoto niet in een foto van je baby. Wil je hier toch héél graag je baby laten zien, kies dan een foto van jou met de baby.
 • Houd persoonlijke gegevens van je kind zoveel mogelijk voor je. Natuurlijk is het leuk om te melden dat Bart zijn zwemdiploma heeft gehaald, maar een foto van zijn nieuwe paspoort is echt niet nodig. 
 • Check je locatie instellingen. Of je moet willen dat iedereen weet dat jouw kleine de hele dag op kinderopvang Pienepuk aan de Margrietstraat is.
 • Stel bij Facebook een waarschuwing in zodat je toestemming gevraagd wordt voor mensen je taggen. Dit voorkomt dat jouw foto's overal en nergens op social media staan. 
 • Een privé-account voor je baby, het is een schattig idee maar doe het toch maar even niet. 

 Hoe ga jij om met de 'digitale voetafdruk' van je baby? Vind jij bovenstaande tips oké, overdreven of heb je zelf misschien nog een fijne toevoeging? Let us know!

Redactie MiniMe.nl

Door

17 juli 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 3 reacties geplaatst.

debby

3 jaar geleden

moment van zwanger zijn al besproken met partner dat we geen fotos van onze dochter op social media gingen delen! daar dachten we beide precies hetzelfde over. Ze kan er zelf niet voor kiezen, en met al die rare verhalen ( fotos kopieren knippen plakken pedo's )
Ook meteen gesproken met ouders en schoonouders broer schoonzus dat wij dat niet willen. ze is nu net 4 jaar geworden, en zo blij dat er geen fotos van haar online staan!!

Pauline

3 jaar geleden

Denk ook eens aan die facebookvrienden die misschien moeite hebben met zwanger worden (dat zijn er meer dan je denkt!), en die hun hele tijdlijn vol met alleen maar babyfoto' krijgen - alsof er niks anders in het leven is. Ik vond het in ieder geval heel vervelend toen wij in die situatie zaten, en probeer mij, nu het toch uiteindelijk na drie jaar gelukt is, een beetje in te houden.

Marielle

4 jaar geleden

Helemaal mee eens! Lijkt me heel vervelend als je als kind later op school geen geheimen meer kan hebben omdat alles van vroeger online staat! Af en toe een fototje kan geen kwaad, je kind is ook een onderdeel van Jou leven. Maar moet niet belastend zijn voor later!

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.