Je kind wel of niet op social media: hoever ga jij?

Je kind wel of niet op social media: hoever ga jij?

Het blijft een lastig dilemma: deel jij foto’s van je baby of kind op social media en hoe ver ga je daarin? Wij denken met je mee!

Deel jij je baby op social media? Staat iedere mijlpaal uitgebreid op Instagram of Facebook? We plaatsen bijna allemaal wel eens foto’s van onze kids online. Maar hoe ver ga je hierin? Wij denken met je mee en hebben wat handige richtlijnen! 

Elke mama is super trots op haar kinderen. En wees eerlijk: dat mag! Jij mag als moeder alles van je kinderen helemaal geweldig vinden. Maar wat kun je wel en niet delen over je kind op social media? En hoeveel foto’s van je kind zet jij eigenlijk online?

moeder en kind selfie

Bewustzijn over kinderen online delen

We gebruiken social media dag en nacht om elkaar te updaten over belangrijke, minder belangrijke en totaal onbelangrijke (wat moet ik op m'n boterham smeren, jam of pindakaas?) dingen. Ongemerkt doen we dat ook met onze kinderen. Want door op social media veel te delen over ons eigen leven, delen we indirect ook veel over onze kinderen. Dit begint in enkele gevallen al voor de geboorte, want sommige mama's maken al Instagram-accounts aan vóór de uk geboren is!

Is het erg dan om meteen al veel over je zwangerschap en je kindje te delen op social media? Mwah. We gaan hier niet streng met onze vinger in de lucht zwaaien dat iets wel of niet mag (en eerlijk is eerlijk: wij zijn zelf ook gek op baby- en kinderfoto's!). Maar een beetje bewustzijn creëren over het online delen van je kind kan nooit kwaad.

Instagram-feed vol babyfoto's

Je herkent het vast wel: je opent Facebook of Instagram en ziet de ene na de andere baby- en kindfoto voorbij komen. Al je vrienden, familieleden en kennissen delen foto’s van hun kinderen op social media. Hun Instagram-feed staat soms voller met foto’s van hun kids dan van hen zelf. Vaak zijn de foto’s mooi en schattig, maar soms vallen ze in de categorie: dit is wel erg privé. Het is goed om serieus na te denken wat jij online wil delen over je baby. Mag jouw tijdlijn één grote babyshow worden? Of bewaar je sommige momenten met of over je kind liever voor jezelf?

Wie zijn je online vrienden?

Je kind online delen lijkt zo onschuldig, maar ga maar eens na wie jou allemaal volgen op social media. Ken jij al jouw Instagram-volgers? Al deze volgers zien ook alles wat jij over je kinderen post. Wil je echt dat al deze mensen zo veel over je kind weten? Je vriendenlijst opschonen kan daarom nooit kwaad. Natuurlijk is het leuk om af en toe een mooie foto te delen van je kindje, maar bedenk wel dat alles wat je deelt voor al je volgers toegankelijk is.

moeder knuffelt baby

Online privacy: check je instellingen

Wil je online wel foto’s van je baby kunnen delen? Controleer dan de instellingen van je social media-accounts. Je kunt ervoor kiezen om de hele wereld mee te laten kijken, of je kunt het zekere voor het onzekere nemen en je account afschermen. Zo blijven de foto’s die je online van je kind(eren) deelt een beetje privé. Misschien denk je: ik plaats alleen maar nette foto's, niks geks... en ik vind het toch ook leuk om bij anderen mee te kijken? Denk dan wel bij elke foto die je plaatst even goed na, want er zijn jammer genoeg te veel zieke geesten die ook raad weten met onschuldige kinderfoto's.

Wat zou je kind er zelf van vinden?

En als laatste: vergeet de mening van je kind niet! Iedere foto van je kind die jij op social media plaatst, kan jaren later nog teruggevonden worden. Wat zou je kindje daar zelf van vinden? Je kind kan op deze manier een Instagram- of YouTube-ster worden zonder daar zelf om gevraagd te hebben. Je deelt immers zijn/haar hele leven online. En de vraag is of je kindje dat later nog steeds leuk vindt.

Online content verdwijnt nooit meer

Alles wat jij online deelt over je kindje, blijft eeuwig online staan. Ook Instagram Stories, die bijvoorbeeld maar 24 uur online staan, kunnen op een later moment teruggehaald worden. Alles wat jij dus online over je kind deelt, kan teruggevonden worden. Onthoud goed dat foto’s altijd op het internet blijven rondzwerven. Omdat jij degene bent die foto’s van je kindje deelt op social media, is het ook belangrijk dat je goed nadenkt wélke foto’s dit zijn. Plaats je een foto waarvan je kind over tien jaar mogelijk baalt dat ie online staat? Deel die foto van je kind dan niet online.

baby in bikini

Richtlijnen baby's en kinderen op social media

Over het algemeen kun je bij het online delen van foto’s van kinderen de volgende richtlijnen voor foto's aanhouden:

 • Niet te bloot (zorg altijd dat je kind zwemkleding aan heeft)
 • Niet te provocerend (middelvinger opsteken, broek laten zakken)
 • Niet te gedetailleerd (check de achtergrond, is de dure tv in beeld? Hallo inbreker, dag tv!)
 • Niet te goor (en daar valt de inhoud van een potje ook onder!)
 • Niet te vaak (een verhouding van één babyfoto tegenover vier non-babyfoto's bijv.)
 • Vergeet jezelf niet (het is jouw account, dus plaats ook foto's van jezelf)
 • Plaats de highlights - de rest bewaar je voor het persoonlijke familiealbum.

Algemene tips voor je kind op social media

Wil je af en toe wel een foto van je kindje delen op social media? Dat snappen we! Hieronder vind je nog wat algemene tips, en toch een paar kleine don'ts die je maar beter gewoon niet kunt doen:

 • Als je besluit om geen foto’s van je baby op social media te delen, bespreek dit dan ook duidelijk met je ouders en schoonouders. Dit voorkomt een pijnlijke confrontatie als zij ineens wel foto's gaan plaatsen...

 • Verander je profielfoto op je social media-accounts niet in een foto van je baby. Wil je hier toch héél graag je baby laten zien, kies dan een foto van jou samen met de baby.

 • Houd persoonlijke gegevens van je kind zo veel mogelijk voor je. Natuurlijk is het leuk om te melden dat Bart zijn zwemdiploma heeft gehaald, maar een foto van zijn nieuwe paspoort is echt niet nodig.

 • Check je locatie-instellingen. Je wil niet dat iedereen kan achterhalen naar welk kinderdagverblijf of naar welke school jouw kindje gaat omdat je dat te duidelijk hebt laten zien op Instagram.

 • Stel bij Facebook een waarschuwing in zodat je toestemming gevraagd wordt voor als mensen je taggen. Dit voorkomt dat jouw foto's overal en nergens op social media staan.

 • Een privé-account voor je baby... het is een schattig idee, maar doe het toch maar niet. Je kindje kan nog niet zeggen wat hij wel of niet online wil delen van zichzelf. Door geen privé-account voor je kindje te maken, kan je kind later zelf beslissen wat hij online van zichzelf wil delen. 

Wat deel jij online over je kindje? 

Lisse van de Groep

Door

23 april 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.