Je baby laten stoppen met huilen? Praktische tips

Je baby laten stoppen met huilen? Praktische tips

Als je baby huilt weet je soms niet waarom. Tips en ook advies om je baby te laten stoppen met huilen. Ook tips op leeftijd.

Wanneer je baby veel huilt weet je soms niet waarom. Er kunnen namelijk wel tien redenen zijn waarom de baby zo'n verdriet heeft. Soms herken je het soort gehuil wel, bijvoorbeeld wanneer de kleine honger heeft. In het geval dat er iets totaal anders aan de hand is en je weet niet wat: dit zijn tips om je baby te laten stoppen met huilen.

0-3 maanden oud

Negeer de tijd

Een baby die elke drie uur gevoed wordt kan soms weer gaan huilen van honger na één of twee uren. In zo'n geval moet je niet denken: 'Ach, laat hem maar even huilen, hij heeft net nog eten gehad'. Nee, je kunt beter gewoon de baby weer opnieuw voeden. Op deze leeftijd is de eerste levensbehoefte van de kleine eten, dus voed hem wanneer hij er om vraagt, dan blijft het een tevreden baby.

Houd de baby goed in de gaten

Tuurlijk, je houdt de baby continu in de gaten. Maar met extra huilbuien is het verstandig om ook even na te gaan of de kleine te warm of juist te koud aanvoelt. Of dat de kleren misschien te strak zitten. Wat ook kan gebeuren (als je lang haar hebt) is dat er per ongeluk een haar van jou om de hand van de baby gewikkeld zit wat kan irriteren. Pas hier goed mee op, want het kan knellen bij de kleine.

Masseren

Als je baby erg veel huilt in de middag en avond en steeds haar benen omhoog trekt naar haar borst, dan kan ze last hebben van buikkrampen. Wat kan helpen is om de buik zachtjes te masseren in een cirkelbeweging met de klok mee.

3-12 maanden oud

Fitness bal

Wil je baby écht niet stoppen met huilen? Als je in het bezit bent van een fitness bal kan het helpen om je baby in een maxi cosi te leggen en met de maxi cosi op je schoot op de bal te gaan zitten. Stuiter zachtjes op en neer om het huilen van de kleine te verminderen. De op-en-neer beweging op de bal zal de baby doen herinneren aan toen ze nog in je buik zat en geeft dus een vertrouwd gevoel.

Een rustige omgeving

Als je baby in de kinderwagen ligt kan het helpen om een wit laken over de wagen te hangen. Een witte achtergrond kan de baby kalmeren wanneer hij rust moet hebben. Je baby in je armen houden in de buurt van een witte muur heeft het zelfde effect. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het is het proberen waard!

Pauze

Ligt je baby 's nachts in de wieg te huilen? Wacht een paar minuten voor je naar haar toe loopt. Als je geluk hebt stopt ze vanzelf wel met huilen. Baby's kunnen namelijk wanneer ze tussen de 4 en 6 maanden zijn zichzelf leren te kalmeren.

12-18 maanden oud

Liedjes zingen

Wanneer je kind moeite heeft met slapen, zal hij waarschijnlijk ook geen fan zijn van lange ritjes in de auto. Als je kind een lievelingsliedje heeft, helpt het om deze samen met hem te zingen. Het is misschien vermoeiend om keer op keer hetzelfde lied te zingen, maar het helpt echt om hem te laten stoppen met zeuren of huilen.

Zelf relaxed zijn

Wanneer jij gespannen bent of stress hebt, neem de kleine dit van je over. Baby's zijn namelijk overgevoelig en voelen de negatieve energie van anderen snel. Dit heeft tot gevolg dat de baby harder of vaker gaat huilen.

Toon begrip

Wanneer je kind 18 maanden of ouder is, zal ze vaker huilen uit frustratie. Bijvoorbeeld wanneer ze begrijpt wat jij zegt, maar ze zelf niet kan uitleggen hoe zij zich voelt of wat zij wil (als ze graag een nieuwe knuffel wil hebben, maar die niet krijgt van jou). Toon begrip! Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat ze nu geen nieuwe knuffel krijgt, maar dat er thuis genoeg leuk speelgoed op haar ligt te wachten waar jullie samen mee kunnen spelen. Ook kun je babygebaren gebruiken om te communiceren met je baby voor ze kan praten, waardoor ze sneller aan kan geven wat ze wil.

Zoë Montijn

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.