Moeder geworden en nu? 7 dingen die je moet weten!

Moeder geworden en nu? 7 dingen die je moet weten!

Nieuwe moeder? Lees hier een aantal tips.

Moeder geworden en nu? Je bent net moeder geworden, maar hoe moet je alles oppakken? Wij geven 7 tips voor moeders om de eerste zes weken door te komen! 

Luister naar jezelf en niet daar dr Google

Er zijn zoveel boeken op de markt waarin staat wat je moet doen. Dan hebben we het nog niet over alle goed bedoelde adviezen. Hoe weet je nu wat je moet doen? Op het moment dat je pas geboren baby niet stopt met huilen, ben je geneigd zo snel mogelijk naar de computer te rennen en te 'googlen' wat er aan de hand is. Het is belangrijk dat je naar je instinct luistert, daar kom je het verst mee. Bijvoorbeeld: Denk je dat je baby honger heeft? En is het nog maar twee uur geleden dat je voeding hebt gegeven? Wacht dan niet tot drie uur als de boeken dat zeggen. Volg je eigen richtlijn!

Maak er geen probleem van als borstvoeding niet lukt

Natuurlijk weten we dat dit goed is. Alleen het niet een kwestie van plug and play. Soms gaat borstvoeding niet en doet het ontzettend zeer. Sommige vrouwen blijven maar proberen en voelen zich een mislukkeling omdat het niet lukt. Geef borstvoeding even de tijd. Lukt het niet stap dan over. So be it.

Niet alles hoeft perfect te zijn

Er verandert veel in een korte tijd. Veel vrouwen zijn in het begin ook onzeker of ze het goed doen. Het is gewoon een spannende tijd. Laat alles gewoon los, in deze tijd hoeft alles niet perfect te zijn. Het is niet erg als je het af en toe niet leuk vindt. Of dat je baalt dat je minder slaapt, nog even niet in je oude broeken past en je huis ontploft is. Maar laat het zo zijn. Het komt vanzelf wel weer goed!

Accepteer hulp

Vragen mensen om je heen of ze kunnen helpen? Waarom niet! Veel hebben misschien al in jouw schoenen gestaan en weten precies waar jij behoefte aan hebt. Geef daar dus gewoon aan toe.

Luister naar de signalen van je baby

De enige manier waarop je baby nu kan communiceren is met lichaamstaal en geluid (veel geluid). Het is daarom belangrijk dat je kijk naar de (eerste) signalen. Elke baby is anders, dus leer je kind kennen. Zo kom je er misschien achter dat voordat hij/ zij honger krijgt begint te zuigen op vingers of armen. Dan kun je daar tijdig op inspelen voordat het krijsen begint. Voor jullie beide fijn!

Je blijft leren

Je leest tijdens je zwangerschap boeken en je hebt je verdiept in het moederschap. Dan is het zo ver ben je mama, maar het is altijd anders dan je had voorgesteld. Geen kind is hetzelfde! Zie het als een leerproces. je leert je baby steeds beter kennen. Je skills als moeder zul je met de tijd verbeteren. Wees niet te pittig voor jezelf en geef je de tijd om te leren. Je kunt niet alles in één keer goed doen.

Neem tijd voor..

Jezelf

Een hele dag SPA dat hoeft nu nog niet, maar het is goed dat je op een dag wel even de tijd neemt om alles een plekje te geven en even te relaxen. Loop gewoon een blokje om, neem de tijd om eens heerlijk uitgebreid in bad te gaan of te douchen. Je zult er relaxt van worden en dat heeft meteen ook een mooie uitwerking op je partner en je kind.

Je partner

In de eerste weken is het hectisch. Er verandert veel, vergeet je partner niet. Je zult elkaar veel afwisselen, probeer ook dingen samen te doen. Eet samen, probeer even te kletsen als je borstvoeding geeft (ook over andere dingen dan die kleine). Probeer elke dag iets van tijd in te plannen voor elkaar.

De kunst is om niet een leven om je baby te creëren, maar dat je baby in jullie leven past!

Als moeder heb je ups en downs. Net wanneer je denkt alles onder de knie te hebben heeft je kind een groeispurt en verander er weer alles. Luister naar je instinct is erg belangrijk en laat los dat je alles perfect moet zijn!

Redactie MiniMe.nl

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.