Kinderen wel of niet wakker houden met Oud & Nieuw

Kinderen wel of niet wakker houden met Oud & Nieuw

De laatste dag van het jaar: oudjaarsavond, maar wat doe je met de kinderen? Laat je ze opblijven of niet?

Oudejaarsavond: een spannende avond voor de kids, want we gaan met een groot feest het nieuwe jaar in! Lekker eten, vuurwerk... Maar om als kind tot 0.00 uur op te blijven, is wel erg laat. De kids kunnen moe of vervelend worden, maar ze willen vaak echt niet naar bed. Moet je kinderen wel of niet wakker houden met oud en nieuw?

Om je kinderen op tijd naar bed te sturen op oudejaarsavond is eigenlijk niet zo leuk. Voor jullie als ouders niet en voor de kids zelf al helemaal niet. Maar hangerige en chagrijnige kinderen is ook niet leuk. Met deze tips kun je je kids op een leuke en slimme manier wakker houdt tot 0.00 uur. Laat het gezellige avondje maar komen!

Bordspellen

Verzin leuke spellen die je samen met je kind(eren) kan doen! Een paar rondes Hints, spelen met Duplo of een leuk bordspel als Play-Doh Dolle Doh Doh; door spelletjes te spelen vliegt de tijd zonder dat de kids het in de gaten hebben! Het leuke van bordspellen is dat je dit samen met een grote groep familie en vrienden kan doen.

Gezamenlijk gamen

Hebben jullie alle 'gewone' spelletjes gespeeld? Dan is het misschien leuk om met iedereen op de Nintendo Switch, Wii, PS4 of Xbox te spelen. Heb je thuis geen gameconsole? Vraag dan of je die van iemand kan lenen. En door alle bewegingen die je moet maken, raak je die oliebollen ook nog een beetje kwijt!

Samen kokkerellen

Ben je van plan om lekkere hapjes te maken voor oudejaarsavond? Doe het lekker op de avond zelf! De hapjes zijn dan nog lekker vers en de kids kunnen je hiermee helpen. Hou de hapjes simpel en heb niet te veel stress. Het leuke hieraan is dat je iedereen kan laten meehelpen. En als er iets mislukt, ach, dan heb je er in ieder geval wel lol om gehad! En als de hapjes dan eindelijk op tafel komen zijn je kids vast en zeker trots dat zij dat hebben gemaakt.

Hutten bouwen

Wat ook een leuke bezigheid voor kinderen is: een toffe hut bouwen. En dan bedoelen we er niet eentje in een boom... Nee, gewoon binnen! Wat dacht je van onder de eettafel? Zo weet je waar de kinderen zijn, maar hebben ze een plekje voor zichzelf waar ze zich even in kunnen terugtrekken als jullie in de woonkamer gaan zitten. Een paar tuinkussens en een bakje lekkers en die blijven wel een tijdje bezig. Enne... als ze dan stiekem toch even willen slapen kunnen ze dat gewoon doen, omdat jullie het 'toch niet kunnen zien'. Zo kunnen ze zelf bepalen of ze wel of niet gaan slapen zonder helemaal naar hun slaapkamer te moeten.

Iedereen neemt wat mee

Wordt oudejaarsavond met de hele familie gevierd, dan is het leuk als ieder nichtje of neefje een paar dingen meeneemt om mee te spelen. Dan is er extra veel speelgoed (en ook 'vreemd' speelgoed, dus interessant) waarmee de kids zich voorlopig wel kunnen vermaken.

Vuurwerk afsteken

Je hoeft echt niet tot 0.00 uur te wachten met vuurwerk afsteken. Ga even na het eten met ze naar buiten om sterretjes af te steken! Deze voorpret van het grote Oud & Nieuw-feest maakt de avond nóg veel leuker. Het is ook leuk voor de kids om even buiten te zijn en met andere kinderen te spelen. Houd wel goed een oogje in het zeil! Ook sterretjes kunnen gevaarlijk zijn...

Knutselen

Een leuk idee is om samen met de kids te gaan knutselen. Je kunt bijvoorbeeld een 'wensboom' maken van de kerstboom. Knip sterren uit (gekleurd)karton en versier ze met mooie glitters. Wanneer de sterren zijn opgedroogd krijgt iedereen een ster en hij of zij kan dan een wens opschrijven die in het nieuwe jaar uit moet komen. Hang de wens in de kerstboom, en nu maar hopen dat 'ie ook echt uitkomt in het nieuwe jaar!

Wel of niet van te voren een dutje doen?

Zijn je kids na het spelen en de vele oliebollen eten toch helemaal uitgeput? Breng ze dan gewoon naar bed. Met één voorwaarde: dat je ze om 23.30 uur weer wakker maakt om de jaarwisseling mee te kunnen maken. Een uur van te voren is lang zat. Zo kunnen de kinderen nog even bijkomen van hun dutje en weer energie opdoen voor het spetterende knalfeest met vuurwerk begint!

Hoe pak jij het aan dit jaar: houd je ze wakker of niet? 

Zoë Montijn

Door

01 januari 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.