5 dingen die je niet tegen een nieuwe moeder moet zeggen

Als nieuwe moeder krijg je veel adviezen, maar wil je deze wel allemaal horen? Wij maakte een top 5 van dingen die je niet tegen een nieuwe moeder moet zeggen.

Als je zwanger bent zal je vast al ontzettend veel goedbedoelde raad en adviezen van zo ongeveer iedereen gekregen hebben. Nu je onder de 'nieuwe moeders' valt zal dat niet anders zijn. Je vriendinnen die al oudere kinderen hebben, je moeder, schoonmoeder en oma's, iedereen zal je bij willen staan met goede raad. Toch zijn dit 5 dingen die je beter niet kan zeggen tegen een nieuwe moeder. 

1. Geniet van elk moment het is zo snel voorbij

De mensen die dat tegen je zeggen zitten niet meer in de situatie waarin jij nu zit. Ze weten nog hoe het was met zo'n kleine hummel en verlangen er stiekem wel naar terug. Ze 'vergeten' meestal dat het ook weinig slaap, lange nachten en veel onzekerheid is. Je leven staat even totaal op zijn kop. Je vindt alles niet even leuk en dat is ook helemaal niet erg. Je hoeft je absoluut niet schuldig te voelen als je even niet kan 'genieten'.

Adem in, adem uit

In de eerste weken: lach, adem in, adem uit en weet dat je gewoon aan het leren bent hoe alles werkt. Wees niet te hard voor jezelf. Je wordt stukje bij beetje een betere moeder en een sterker mens!

2. Wat is ze groot! Wat is ze klein! 

Eigenlijk is het nooit oké om commentaar te geven op iemand z'n gewicht. Bij pasgeboren baby's vergeten we dat compleet. Het kraambezoek komt langs en het eerste wat sommige mensen roepen is; 'Wat is ze groot!' of 'Wat heeft hij lekkere dikke beentjes!'. Hmm, niet zo handig. Als nieuwe moeder kan je dan direct gaan denken dat er iets mis is met je kind.

Consultatiebureau

Laat alle commentaar lekker langs je heen gaan en luister alleen naar de adviezen van het consultatiebureau. Zij vertellen het wel als je baby geen gezond gewicht heeft.

3. En... vind je het leuk?

Dat is nog al een heftige vraag. Wat ga je hier op antwoorden? Nee zeggen doe je gewoon niet. Eigenlijk is het enige antwoord JA! Maar ja, is het echt altijd leuk? Natuurlijk hou je ontzettend veel van je kind, maar er zullen ook genoeg momenten zijn dat je radeloos bent. Wat moet je doen als je kind maar blijft huilen? En je hormonen spelen ook nog eens mee. Dan hoop je dat je misschien een paar weken kunt verder spoelen.

Gun jezelf tijd om te wennen

Vergeet niet dat jij ook moet leren. Het kan een pittige tijd zijn. Gun jezelf (en je partner) die tijd! Geniet van de momenten waarvan je kunt genieten en vind je het even pittig: so be it! Voel je daar niet schuldig over. Het kan even duren voor je die kleine leert kennen en een plaatsje kan geven in jullie leven.

Iedereen heeft wel een mening over borstvoeding. 

4. Geef je borstvoeding?

Het is eigenlijk best bijzonder dat iedereen direct vragen gaat stellen over je borsten als ze weten dat je een baby hebt. 'Geef je borstvoeding? Gaat alles goed? Last van ontstekingen?' Veel mensen hebben een mening over het geven van borstvoeding. Ze doen het overkomen alsof borstvoeding het meest geweldige is wat je kunt doen. Hoewel het in de praktijk het niet altijd een pretje is. Het kan pijnlijk zijn en soms gaat het helemaal niet of niet makkelijk.

Gaat het niet dan gaat het niet

Als borstvoeding bij jou niet gaat, voel je dan niet schuldig. Het is jouw lijf en soms is het gewoon niet mogelijk, wat iedereen ook roept. Geef je wel borstvoeding en is het pittig? Neem de tijd om het onder de knie te krijgen. Ook dit is leren!

5. Weet je wat je moet doen..

Als je ergens om vraagt: prima! Maar als je gewoon je eigen weg wilt vinden en niet zit te wachten op al die adviezen: zeg het gewoon! Misschien denken mensen dan dat je last hebt van haar hormonen. Nou en! Je kan het gewoon heel rustig uitleggen en vertellen dat je graag je eigen weg wilt zoeken en dat je het zeker zal vragen als je ergens advies over wilt.

Redactie MiniMe.nl

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.