8 dingen die je als ouder niet goed hoeft te praten

8 dingen die je als ouder niet goed hoeft te praten

Voor bepaalde dingen hoef je je helemaal niet te verontschuldigen, wij vertellen je waarom.

Soms heb je wel eens van die momenten met je kids die je het liefst zo snel mogelijk wil vergeten. Zo'n winkeluitje met de kids bijvoorbeeld? Een complete meltdown omdat je de koekjes niet mee wilde nemen en mensen die je vervolgens aankijken met 'had ze dan ook gewoon meegenomen, dat gekrijs...'. Maar of je je daarvoor moet schamen? Welnee joh! Voor dit soort dingen hoef je je helemaal niet te verontschuldigen, wij vertellen je waarom.

Ben je borstvoeding aan het geven in het openbaar, kijken mensen je ineens vreemd aan? Of ze spreken je aan omdat je zoon graag met poppen speelt? Soms zelfs bijna beschuldigend, alsof je iets verkeerds doet! Het overkomt meer moeders en vaders dan je denkt. Maar je hoeft je hier zeker niet schuldig over te voelen, het is de normaalste zaak van de wereld. Dit zijn 8 dingen die je als ouder niet goed hoeft te praten, simpelweg omdat ze niet verkeerd zijn.

1. Dezelfde dingen leuk vinden

Ben jij ook vaak 'Let it Go' van Disney's Frozen aan het neuriën op kantoor? Je bent echt niet de enige. En dat kan ook bijna niet anders als je de film al vier keer hebt gezien (of tien, of twaalf keer...). Of ben je het stiekem wel eens met je dochter dat Adriana Grande goed kan zingen? Schaam je niet! En geef toe, de meeste kinderliedjes zijn ook gewoon goed...

2. Prinsessen en superhelden

Dochters die een prinses willen zijn of zoons die een superheld willen zijn. Waarom zou je je daarvoor schamen? Laat ze lekker in een pak van Spiderman langs de muren sluipen of in een prinsessenjurk limonade uit een kopje drinken. Mensen die daar iets van zeggen, daar hebben we alleen maar medelijden mee. Zelf geen kindertijd gehad?

3. Superhelden en prinsessen

En als je dochter in een spiderman-pak langs de muren wil sluipen en je zoon een jurk aan wil, moet dat ook gewoon kunnen. Nogmaals: kinderen kunnen zelf bepalen wat zij leuk vinden! Als je zoon liever met poppen speelt in plaats van auto's, laat hem lekker zijn gang gaan! Zolang je kind maar gelukkig is, nietwaar?

4. Borstvoeding

Word je raar aangekeken wanneer je in het openbaar borstvoeding geeft aan je kind? Trek je er niets van aan! Jij zorgt tenminste goed voor je kind en dat mogen anderen best weten! Een tussenoplossing als je die starende blikken echt vervelend vindt: gebruik een doek die je over je schouder legt om alles een beetje te bedekken.

5. Nee zeggen tegen je kind

Het is misschien niet altijd even leuk om 'nee' te zeggen tegen je zoon of dochter, maar het is wel goed voor ze. En voor jezelf, want je moet duidelijk je grenzen aan kunnen geven. En zeg dit gerust als iemand anders het 'zielig' vindt, het zijn tenslotte jouw regels.

6. 'Mam! Je zet me voor schut!'

Kinderen generen zich heel snel voor hun ouders, maar dat is natuurlijk nooit persoonlijk bedoeld. Wanneer kids op een bepaalde leeftijd komen willen ze alles zelf kunnen doen. Het is gewoon 'niet cool' als je met je zoontje tot aan de deur van het klaslokaal meeloopt. Maar schaam je hier zeker niet voor! Ga er juist in mee en wees trots dat hij al zo snel zelfstandig is.

7. Een leugentje om bestwil

Kinderen willen alles weten, maar je hoeft ze niet álles te vertellen. Sommige dingen kun je beter voor jezelf houden, bijvoorbeeld wanneer het op Sinterklaas aankomt. Dat de Sint heel toevallig hetzelfde handschrift heeft als papa, of dat piet dezelfde stem als het buurmeisje heeft; de leugentjes om eigen bestwil of om het bestwil van je kind komen hier erg van pas. Een leugentje om eigen bestwil hoef je daarom ook totaal niet goed te praten. Iedere ouder doet het, en je eigen vader of moeder heeft het vroeger vast ook bij jou gedaan...

8. Tijd voor jezelf nemen

Soms moet je jezelf ook de rust gunnen. Een kind hebben is absoluut geen makkie en je besteedt bijna al je tijd aan hen, waardoor je snel de neiging krijgt om jezelf te vergeten. Het is niet alleen goed voor jou om tijd voor jezelf te nemen, maar ook voor je kind is het fijn. Een overwerkte en soms wat gestreste moeder of vader heeft namelijk een groot effect op het gedrag van een kind. Regelmatig ontspannen en een 'me-time' inlassen is dus goed voor jullie allemaal!

Zoë Montijn

Door

11 februari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.