10 Redenen om je kind een huisdier te geven

10 Redenen om je kind een huisdier te geven

Een huisdier te gevaarlijk voor een baby? Welnee joh, huisdieren zijn juist goed voor kinderen! Wij hebben 10 redenen om je kind een huisdier te geven.

De meningen over kinderen en huisdieren lopen heel erg uiteen. De een zegt dat het gevaarlijk is (straks bijt ie nog!) en de ander denkt dat het goed is voor de ontwikkeling. Je kind een huisdier geven: wat is waar en wat niet? Wij zetten 10 voordelen op een rij. 

1. Zelfvertrouwen

Een hond, kat, konijn of hamster heeft liefde en aandacht nodig van alle mensen in huis, ook van je kind. Als je kind eenmaal leert dat er een wezen in huis is waar hij of zij voor moet zorgen, zal dat meer zelfvertrouwen geven. Je kind krijgt door dat jullie huisdier verzorgd moet worden en als dat goed gedaan wordt, komt dat door zijn of haar bijdrage. Daar krijgt je kind een positieve boost van!

2. Verantwoordelijkheid

Je kind heeft nu een huisdier en zorgt daarvoor. Het grappige is dat ze dan ook leren om voor zichzelf te zorgen. Eten, vermaak, bewegen met hun huisdier: een dier heeft ook al deze dingen nodig. Je kind leert verantwoordelijkheid te nemen door voor al deze dingen (of een deel) te zorgen.

3. Verbeterde gezondheid

Kinderen met huisdieren schijnen minder allergisch te zijn en ze hebben bijvoorbeeld ook minder kans op astma. Wetenschappers schatten dat kinderen die zijn opgegroeid met huisdieren 50% minder kans hebben om een ernstige vorm van allergie te ontwikkelen.

4. Verbeterde leesvaardigheid

Dit kan als een verrassing komen, maar huisdieren kunnen kinderen helpen om beter en sneller te leren lezen. Sommige kinderen kunnen zich ongemakkelijk voelen als ze voor moeten lezen voor volwassenen. Vaak kunnen ze wel makkelijk de tekst voorlezen bij een huisdier, omdat die nooit kritisch zullen zijn als ze een keer een foutje maken.

5. Meer bewegen

De meeste huisdieren hebben beweging nodig, net als je kids. Hmm... zien we hier een heel handige en leuke oplossing? Je kind mag een huisdier, speelt heel veel met zijn nieuwe kameraadje en krijgt zo genoeg beweging. En een kind dat bijvoorbeeld een keer de hond uitlaat 's middags of met het konijn gaat spelen in de tuin, komt zo ook nog eens buiten.

6. Kalmte

Huisdieren kunnen heel makkelijk beste maatjes worden met je kids. Ze brengen een bepaalde rust en vertrouwen mee. Huisdieren zullen je niet verraden of teleurstellen, ze oordelen niet. Ze vergeven je ook snel als je iets verkeerd zou doen. Kinderen kunnen, door veel met dieren om te gaan, hetzelfde gedrag aanleren. Je kunt dit natuurlijk ook stimuleren door je kind beter naar je huisdier te laten kijken. Hoe reageert hij ergens op?

7. Minder stress en spanning

Met name honden zijn enorm goed om stress te minderen. Ze zijn altijd in een goede bui en hebben maar weinig nodig om gelukkig te zijn en blijven. Door te knuffelen of te spelen met huisdieren kunnen kinderen zich veilig en zeker voelen. Het is makkelijker voor een kind om zijn geheimen te delen met een dier, omdat ze goed luisteren en geen negatief commentaar kunnen leveren. Ouders geven natuurlijk niet alleen maar negatief commentaar, maar zijn vaak wel kritisch of proberen advies te geven (en veel kids vinden dat dan weer niet zo leuk, hoe goed je bedoelingen ook zijn!).

8. Je krijgt wat je verdient

Het is belangrijk voor een huisdier om goed verzorgd te worden. Als dieren niet verzorgd worden, zie je dat ze zich eenzaam gaan voelen en vaak ook gezondheidsproblemen krijgen. Ze hebben voedsel nodig, beweging en een schone leefomgeving. Als dit niet gedaan wordt, kan je kind dit vaak aan je huisdier merken. Hmm, een huisdier dat alleen maar in zijn hok blijft of in zijn mand is niet zo leuk. Hoe gaan we dat oplossen? Kinderen gaan dan vanzelf zo denken en leren zo dat ze door goed voor hun huisdier te zorgen veel liefde en aandacht terugkrijgen.

9. Trouw

Een huisdier heb je 24 uur per dag. Je moet hier trouw aan zijn en je kunt je huisdier niet zomaar een dagje aan de kant zetten omdat je er geen zin in hebt. Een huisdier is, zoals we al eerder zeiden, een verantwoordelijkheid. Kinderen die het begrip trouw begrijpen, zullen in de toekomst ook makkelijker met andere mensen om kunnen gaan.

10. Discipline

Kinderen houden niet van regels (zeg zelf, wie wel?). Ze zijn lekker onbevangen en dat is normaal. Maar als ze voor een huisdier moeten zorgen, leren ze vanzelf discipline. Huisdieren hebben tijden waarop ze gevoerd moeten worden en soms ook uitgelaten moeten worden (of hun terrarium, aquarium of hok moet schoongemaakt worden). Door je kind met regelmaat aan deze taken mee te laten werken, leren ze taken te doen, ook als ze er soms geen zin in hebben. Dit kan later van pas komen als ze bijvoorbeeld moeten leren voor school.

Een huisdier voor je kind heeft DUS VEEL voordelen

Er zijn dus nogal wat voordelen voor een kind om een huisdier te krijgen. Je kind leert verantwoordelijkheid, trouw en heeft waarschijnlijk minder stress en spanning door het dier. Ook kan een huisdier helpen bij een aantal praktische zaken zoals het voorlezen en het krijgen van voldoende beweging. Let er alleen wel op dat je goed nadenkt over het soort huisdier dat je in huis neemt. Sommige huisdieren vereisen meer verantwoordelijkheid dan andere dieren. En bedenk ook goed hoeveel tijd je er zelf in wil steken. Een hond zal bijvoorbeeld meerdere keren per dag uitgelaten moeten worden en 's avonds zal jij toch degene zijn die dat moet doen.

Een huisdier heeft ook voor jou voordelen! Lees hier de redenen waarom een huisdier jou gelukkig maakt.

LEES OOK: Een baby en huisdieren: hoe laat je ze aan elkaar wennen?

Redactie MiniMe.nl

Door

04 oktober 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.