Kinderen leren eten? Valkuilen en oplossingen

Kinderen leren eten? Valkuilen en oplossingen

Kinderen en eten dat geeft nog wel eens problemen. Met deze tips leer je kinderen bijvoorbeeld de 'minder lekkere' groenten te eten.

Groente eten blijft af en toe een probleem bij kinderen. Of vis, of vlees met draadjes... Het zal je vast een keer gebeuren dat je kind iets niet wil eten. En omdat je als ouders graag wil dat je kind alles leert eten, moedig je ze aan te proeven, meer te eten of hun bord leeg te eten. Goed, toch? 

Gezond eten voor kinderen wil elke ouder, maar moet je dat opdringen? Het blijkt dat het aanmoedigen of zelfs dwingen om meer te eten helemaal niet helpt bij het krijgen en houden van een gezond gewicht. Deze gewoonte zorgt ervoor dat kids zelf niet meer goed kunnen inschatten wanneer ze honger hebben en wanneer ze vol zitten. Dat maakt niet zoveel uit als je jong bent, maar bij volwassenen gaat je stofwisseling vertragen. En dat zorgt er dan weer voor dat je zomaar een aantal kilo aan kan komen.

Valkuilen en oplossingen

Onderstaande tips zijn verzameld door verschillende onderzoeken te lezen en te combineren. Waarschijnlijk zal je tijdens het lezen van deze tips vaak denken 'Ja maar...". Dat deden we zelf namelijk ook. Probeer deze 'kinderen leren eten'-tips gewoon eens voor een week of twee en kijk of je kind anders (beter) gaat eten.

1. Dan krijg je een toetje

Lekker eten gebruiken als beloning maakt het eten natuurlijk nog aantrekkelijker voor kids. Als ze iets lekker vinden kunnen ze niet wachten om het te eten. Aan de andere kant, als je gezond eten (zoals groente) als straf gebruikt zullen kinderen er alleen maar meer afkeer van krijgen (Castle & Jacobsen, 2013). Hoe meer je voedsel als straf of beloning gebruikt, hoe meer kids in volwassenen veranderen die eten terwijl ze eigenlijk geen honger hebben, aldus de auteurs.

De oplossing? Serveer hoofdmaaltijd en toetje tegelijk

Huh? Dat was onze eerste reactie. Dan eet mijn kind toch alleen het toetje en voor de rest niets? Blijkbaar dus niet. Als je een kinderportie geeft van de hoofdmaaltijd en het toetje en alles tegelijk geeft, zien ze ook alles tegelijk. In eerste instantie zullen ze voor het toetje gaan (wie niet?), maar uiteindelijk zullen ze de hele maaltijd gaan waarderen. Dan zijn ze niet meer bang dat ze geen ruimte meer hebben voor het toetje. En het kan ook al helpen om soms wel, soms niet een toetje bij de maaltijd te nemen. Dan wachten kinderen er niet meer op omdat ze niet weten of ze wel of geen toetje krijgen.

2. Nieuwe dingen proberen

Kinderen willen vaak geen nieuwe dingen proberen. Dit heet voedselneofobie en is eigenlijk een biologisch instinct dat als een veiligheidstrigger werkt. Daarnaast moet een kind vaak twintig keer hetzelfde eten proberen voor ze ervan overtuigd zijn dat ze het lekker vinden (of niet!). Dwingen te eten heeft geen zin, de meeste kinderen hebben dan als volwassenen nog steeds een afkeer van bepaalde soorten voedsel (Ellyn Satter, 2014). Wat moet je dan doen om nieuw eten te introduceren?

De oplossing? Laat je kind bepalen

Hoe bedoelen we dat? De ouders bepalen wanneer, wat en waar gegeten wordt, de kids bepalen hoeveel ze willen eten en of ze het überhaupt willen eten. Doordat ze zelf de keuze hebben zullen ze geïnteresseerd raken in wat er op hun bord ligt en het vanzelf gaan proberen. Zeg gewoon niets, ga aan tafel zitten en begin zelf met eten. Als ze zien dat jij het eet heb je een grote kans dat ze het zelf ook gaan eten. Wat je ook kan proberen is de 1-hap regel. Motiveer ze om 1 hap te proeven. Willen ze dat ook niet, leg dan uit dat het even duurt voor ze nieuw voedsel lekker gaan vinden. Of probeer een andere manier van serveren zoals de groenten-smoothie.

3. Voorkom weggooien

Heb je een lekker gerecht gemaakt, moet je meer dan de helft in de vuilnisbak gooien omdat je kids het niet op willen eten. Zonde! Maar ze forceren meer te eten werkt niet (nee, ook niet het 'ergens anders op de wereld hebben kinderen altijd honger'- argument).

Oplossing: laat je kind zelf opscheppen

We laten het toetje hier even buiten beschouwing, maar de rest van het eten kan je kind makkelijk zelf opscheppen. Zolang je ze motiveert om van ieder onderdeel van de maaltijd iets op te laten scheppen zit het wel goed. En een eigen bordje (in kinderformaat) helpt ook bij de grootte van de porties. Soms kan het ook al helpen als je het voedsel in een andere vorm geeft, bijvoorbeeld door de maaltijd in een cakevorm te serveren. Lijkt net taart!

4. Eet genoeg

Maar wat is genoeg? Kinderen hebben niet dezelfde hoeveelheid nodig als volwassenen, dus probeer daar wel constant rekening mee te houden. Volgens het Voedingscentrum heeft een kind van 1-3 jaar 1000 calorieën nodig (jongens 1100) en een kind van 4-8 jaar 1400 (jongens 1500).

Oplossing? Relax

Die kleine van jou zorgt er echt niet voor dat zij of hij honger heeft. Krijg je kind honger, dan krijg je dat echt wel te horen. Zolang je gezond eten en tussendoortjes geeft op reguliere tijden dan heb je het voor het grootste deel al voor elkaar.

5. Voorkomen dat ze later honger krijgen

Natuurlijk geven ze aan wanneer ze honger hebben, maar moet je dan direct een snack uit je broekzak halen en geven? Eh, nee. Zeker als je over een half uur gaat eten is het niet handig, want dan hebben ze natuurlijk weer geen honger. En dan probeer jij ze toch meer te laten eten omdat ze anders s'avonds weer honger hebben. Hmm...

Oplossen door een schema

In de meeste gevallen is drie maaltijden per dag en twee snacks (1 s'ochtends en 1 s'middags, denk aan fruit) voor een gemiddelde peuter en kleuter voldoende. Maar, het kan best zijn dat jouw kind meer nodig heeft omdat ze bijvoorbeeld een groeispurt hebben. Kijk daarom goed naar de tijden waarop je kind trekt krijgt en probeer daar zoveel mogelijk rekening mee te houden. En bedenk heel goed of je ze echt wel een half uur van tevoren die snack nog wil geven...

Bronnen: Voedingscentrum, EllynSatter, Fearless Feeding.

Heb je zelf nog een gouden tip om kinderen nieuwe dingen te laten eten of überhaupt te laten eten? Laat hieronder een reactie achter, we zijn benieuwd!

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 4 reacties geplaatst.

Em

3 jaar geleden

Al een oud artikel maar toch een tip voor mensen die nog in dezelfde fase zitten:
Wij zijn begonnen met de kinderen laten meekoken. In een piepklein pannetje mochten ze zelf hun eigen pitje klaarmaken. Dat was precies hetzelfde als wat ik de grote pannen ging maar ze aten het daarna prima.
Ik heb heel wat groente verstopt in soep die met de staafmixer glad gemaakt werd. Of in mini taartjes. Want wie lust er geen taartjes?
En we deze vaak gek aan tafel met eten: Knikkerbanen maken met doperwten, gooien met bloemkool en zien wie er zonder handen een hap broccoli kon nemen. Of een wedstrijd wie het hardste geluid kon maken met het doorbijten van een flink stuk ijsbergsla. Juist dàn is eten ineens niet meer eng of vies maar grappig en gezellig. En het werkte. Ook zelf in een moestuin groente kweken is 'leuk' bezig zijn met eten. Uiteindelijk gaat zelfs onze moeilijkste eter nu toch meer proberen. En ze mogen allemaal één ding aanwijzen die ze niet lustten. Dat hoeven ze dan ook echt niet.

Elisabeth

5 jaar geleden

Hoi Linda,

Herkenbaar. Onze dochter toentertijd 3,5 jaar wilde ook niks meer eten s avonds, weliswaar ook geen boterhammen. Enige wat ze wilde eten wat toetjes. We dachten dat het aan de keelamandelen lag, maar nee. Nadat de keelamandelen er 3 dagen uit waren, wilde ze helemaal niks meer.
We hebben gelijk een hongerproficatie gedaan in het ziekenhuis. Ze heeft het volgehouden een week niet te eten, maar na die week is ze alles gaan eten en eet ze elke dag met ons mee. Ze is uiteindelijk 2 weken in t ziekenhuis verbleven, maar heb nog altijd geen spijt dit te hebben gedaan. Soms moet je het doorbreken.
We hebben dit met overleg met de kinderarts gedaan, misschien eens een doorverwijzing laten doen en je zorgen uiten. Het is zo makkelijk gezegd door anderen doe dit, doe dat, maar uiteindelijk heb je alles al 10 keer geprobeerd en werkt het vaak niet.

Daisy

5 jaar geleden

Hai Linda,

Dat is lastig! Zeker als ze moeite hebben met zowel vlees als aardappelen en groenten. Wat ik me bedacht: zou het misschien helpen als ze met vriendjes of vriendinnetjes aan tafel gaan die wél alles lusten? Dat ze het goede voorbeeld krijgen van leeftijdsgenoten? En wellicht dat zoete aardappelen of aardappelen met appelmoes wel een succes kunnen worden omdat het zoeter is?

Succes ermee!

Linda

5 jaar geleden

Mijn kinderen van 2 en 4 eten ’s avonds nooit iets wat wij eten en het frustreert ons enorm. Hoe vaak ik ook lees en hoor dat we er geen emotionele toestand van moeten maken…ik blijf het moeilijk vinden.
Heb alle tips al gelezen die er zijn, maar ik lees nergens de problemen die wij hebben.
Als ik niet iets aanbieden wat zij lusten, dan eten ze gewoon niks en zitten ze te huilen aan tafel. Ze huilen dan de hele avond dat ze honger hebben en ook het bed ritueel wordt dan erg naar.
Ze zijn dan ’s nachts ook veel wakker want ook dan hebben ze honger. Dit zorgt ervoor dat het hele gezin ’s nachts dan dus wakker is en om 5 uur gieren ze PAP PAP PAP eten!!!!!!!
Als ik ze een bord pasta geef, vreten ze als een gek en eten ze met gemak twee borden leeg. Maar aardappelen groenten en vlees zeggen ze: bah of vind ik niet lekker… :-(
Wat ook nog een bijkomend probleem is, is dat de oudste niet goed groeit en splinterdun is en erg klein. Terwijl hij wel goed ontbijt en luncht.
Dan ben je als moeder allang blij dat hij twee borden pasta eet.
De jongste haalt hem al in qua gewicht nu.
We hebben moeite dit te doorbreken en we balen ervan dat het nooit gezellig is aan tafel, het is niet dat ik ze straf of beloon, maar het eindigt altijd in pasta koken. LEES: pasta met niks…geen saus, geen vlees etc etc Gewoon kale pasta!
Ik ben niet bang dat ze voedingsstoffen tekort komen, want ze eten overdag wel gevarieerd, van havermoutpap, tot noten, zaden, eieren, rauwkost gaat er goed in en voor de rest veel fruit fruit en nog eens fruit.
Alleen het avondeten is een ramp, ik zou zo graag willen dat ze gewoon een gezonde (hollandse) maaltijd eten en dus niet met honger naar bed… :-(
Ik weet eigenlijk het antwoord al, maar ik ben gewoon te slap om de slapeloze nachten aan te gaan, omdat we er morgens vroeg ook uit moeten om te werken etc.
Hoop toch dat iemand me nog kan motiveren of nog de gouden tip heeft die ik nog niet gehoord heb…

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.