Zwanger? 6 dingen om te regelen voor de toekomst

Zwanger? 6 dingen om te regelen voor de toekomst

Als je zwanger bent moet je veel regelen. Deze dingen zijn belangrijk om te regelen voor de toekomst van je baby.

Je zwangerschap is zeer gewenst en je hebt alles tot in de puntjes geregeld. Toch kom je vaak voor veel onverwachtse uitdagingen te staan. Om je op weg te helpen staan hieronder 6 dingen om te regelen voor de toekomst. Denk er niet te licht over en zoek op tijd informatie over deze onderwerpen, dan weet je straks zeker dat je goede keuzes maakt. 

1. Tijd voor je relatie!

Natuurlijk is het belangrijk om je kind op de eerste plaats te zetten en zelf de nodige dingen 'op te offeren'. Je kan niet meer ieder weekend uitgaan en samen kijken hoe de zon opkomt, of even die twee uurtjes overwerken omdat je dan precies je werk af hebt (We gaan daarna wel uit eten, dan hoeft niemand te koken).

Niet schuldig voelen

Maar alles opofferen en je eigen wensen op een laag pitje zetten betekent niet dat je een gelukkig kind opvoedt. Sterker nog, als je niet aan jezelf denkt dan wordt je kind daar ook de dupe van. Maak daarom bewust tijd voor je relatie. Ga bijvoorbeeld regelmatig een weekendje weg met z'n tweeën. En voel je niet schuldig tegenover die kleine, want juist die heeft baat bij een goede relatie tussen jou en je partner.

2. Kiezen voor de juiste school

Je hebt misschien wel eens gehoord van het Jenaplan onderwijs, het Montessori onderwijs, de Vrije school en het Dalton onderwijs. Maar weet je ook wat deze onderwijsstromen inhouden? De kinderen van je vrienden zitten op een hele leuke school in de buurt, maar wat voor soort onderwijs geven ze eigenlijk? De zee aan keuzes is vaak zo intimiderend dat ouders hun kind pas inschrijven in het derde of vierde levensjaar. De kans bestaat dan dat je niet meer terecht kunt op de school van jouw keuze.

Tip: Ga zelf eens kijken en sfeerproeven op scholen. Veel ouders doen dit om te kijken of de school bij hun kind past.

Op de site van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de verschillende soorten basisscholen en het basisonderwijs in het algemeen.

3. Hoe regel je de opvang?

Hebben jullie het al gehad over het regelen van de opvang? Misschien krijg je al hoofdpijn als je bedenkt hoe alle puzzelstukjes in elkaar moeten passen. Wat is de beste opvang voor je kind?

Opvangmogelijkheden

Zorg in ieder geval dat je op tijd rond de tafel gaat zitten en alles goed doorneemt. Praat met z'n tweeën over jullie ambities op carrière gebied en maak samen een plaatje van jullie gewenste financiële situatie. Hierbij hoef je niet bang te zijn om jouw ideale situatie voor te leggen. Je partner bedenkt zijn ideale situatie en dan kan je kijken wat de mogelijkheden zijn. Vergeet niet dat er vaak veel meer mogelijkheden zijn dan je zelf kunt bedenken. Opvang kan op veel creatieve manieren worden geregeld: kinderdagverblijf, gastouder, oma of de buurvrouw.

4. Bewuste keuze in opvoeding

Het opvoeden van je kind(eren) is waarschijnlijk één van de belangrijkste dingen die jij in je leven gaat doen. Heb je er al over nagedacht welke dingen voor jou belangrijk zijn om je kind mee te geven? Natuurlijk wil je dat je kind gelukkig wordt, maar goed presteren en ambitie hebben is ook niet verkeerd. Toch? Onderzoek van Harvard laten echter zien dat te veel focussen op deze eigenschappen ervoor zorgt dat je kind minder sociaal en zorgzaam wordt. In het artikel staan vijf tips om je kids 'aardig' op te voeden. Het zet je wel aan het denken... wil eigenlijk niet iedereen kinderen opvoeden tot sociale en aardige mensen?

5. Herinneringen vastleggen

Als (aanstaande) ouder geniet je waarschijnlijk al van elk moment. Hoe cliché het ook klinkt: kinderen groeien zo ontzettend snel op! Je hebt soms niet eens door dat je kleine mannetje alweer een paar centimeter is gegroeid en steeds meer op jullie begint te lijken. Tot opa en oma langskomen: “Wat wordt hij alweer groot!”. Dat is vaak het moment dat je erachter komt dat je de laatste paar weken helemaal geen foto's hebt gemaakt, niks! Een paar leuke ideeën om deze herinneringen vast te leggen (en bij te houden):

6. Verstandig uitgeven

Ben je voor het eerst zwanger? Dan is voor jou natuurlijk een belangrijke vraag wat de gezinsplanning voor invloed heeft op jullie financiën. Het kan heel onoverzichtelijk voor je zijn alle kosten op een rijtje te zetten. Hoeveel kost een kind eigenlijk? En wat betekent dat voor de luxe vakantie die jullie in de planning hebben? Of die wekelijkse gezellige etentjes met je vrienden? Een bron die je antwoord kan geven op deze vragen en je helpt een berekening te maken is de site van het NIBUD.

Daisy van Schaijik

Door

04 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.