22 bekende leugens van ouders

22 bekende leugens van ouders

Een leugentje om eigen bestwil komt echt wel eens voor, en vaker dan je denkt. Liegen tegen m'n kinderen? Noooit. Precies, en daar begin je al.

Soms is een leugentje om bestwil hard nodig omdat je ze graag wilt beschermen, of omdat je niet altijd het juiste antwoord wilt of kunt geven. Of  (jaah, geef maar toe) omdat je gewoon even lui op de bank wilt hangen. Dit zijn 22 leugens van ouders die ze wel eens (of zelfs vaak) tegen hun kids vertellen.

1. Mijn telefoon is leeg.

Mamaaaa, mag ik met de Iphone spelen? Paaaap, mag ik met je telefoon spelen? Spelletje, spelletje! Soms kan je niet anders dan toegeven, maar soms... ik wil ook wel eens met m'n telefoon spelen!

2. Oh lieverd, dit smaakt superlekker

Nee, het smaakt niet lekker. Eerder dicht in de buurt van vreselijk. Dat het 'papa's verrassing' of 'mama's geheime recept' heet maakt mij niet uit. Ik weet dat je gewoon overal een stuk van hebt gepakt en dat samen hebt geprakt en gemixt om dit weerzinwekkende drankje te creëren. Ik kan niet bewijzen dat je het expres doet, maar we weten allebei dat je oud genoeg bent om te weten dat yogi en multivitamine niet bij elkaar passen.

3. Die tekening is prachtig!

Natuurlijk zeg ik dat. Je hebt er je best op gedaan en dat kan ik zien. Maar waarom ga je vervolgens vragen wat je hebt getekend? Als ik heel eerlijk ben lijkt je tekening een beetje op Gollum van Lord of the Rings. 'Dat ben jij mama!' Oooh...maar dat wist ik wel hoor! (rent naar de spiegel) Lesje voor de volgende keer: vertel me maar wat je getekend hebt zodat we beiden niet teleurgesteld raken. Dan bereid ik me mentaal voor dat iedere tekening nu mama voor kan stellen.

4. Het is bedtijd

Eigenlijk is het pas bedtijd over een uur. Maar omdat ik een lange dag heb gehad, jij niet weet hoe laat het is en het winter is (snel donker, yes), komt de tsjoek-tsjoek richting bed een stuk vroeger.

5. Nee ik weet niet waar die tekening van Gollum, ahum, mij is.

Ja, ik weet het wel: ik heb het weggegooid. En niet vanwege de prachtige (ahum) gelijkenis tussen mij en een verschrompelde aardappel met drie haren en felblauwe ogen. Ik moet wel. Je neemt iedere dag 4 tekeningen of knutselwerkjes mee naar huis en het huis puilt letterlijk en figuurlijk uit. Natuurlijk bewaar ik een hoop, maar ik kan echt niet alles bewaren, dan kunnen we het huis niet meer in.

6. Papa en mama gaan ook naar bed.

Je komt op een punt in het 'ik wil niet naar bed' spelletje dat het een regelrechte oorlog wordt. De oplossing? Zeggen dat jullie ook zo naar bed gaan, dan gaan ze wel. En die tv die nog aanstaat? Oh, dat is voor de hond, dan heeft die ook nog een beetje gezelligheid in de huiskamer.

7. Nee, ik denk niet dat je vandaag een prik krijgt.

Je krijgt er eigenlijk vier. Dus eigenlijk heb ik niet gelogen. Ligt er maar net aan hoe je de klemtoon plaatst.

8. Je bent allergisch voor katten.

We hebben nog nooit een allergie-test gedaan, dus technisch gezien geen leugen toch? Ik wil niet nog meer rondspringende beesten in huis.

9. De hond heeft je snoep opgegeten.

Hoewel.... huisdieren kunnen ook wel eens handig zijn. Met name honden. De beste vrienden van de mens toch? De waarheid is dat ik jouw snoep (sinds wanneer, ik koop het toch?!) heb opgegeten omdat ik gewoon trek had. Maarja, die grote ogen van je... dan onze lieve trouwe viervoeter maar de schuld geven.

10. Baby's worden gemaakt als twee mensen veel van elkaar houden.

Of als twee mensen teveel alcohol hebben gedronken. Of nadat het condoom is gebroken. Of als mama vergeet haar magische pil in te nemen. Of... nou ja, dat komt later wel.

11. Sinterklaas/Kerstman komt niet als je in je broek blijft plassen.

Ach ja, we willen allebei van die natte broeken af toch? Laat ze weten dat de paashaas niet meer komt om chocolade-eieren te brengen of de Kerstman om kadootjes onder de boom te leggen en ze zijn zo zindelijk. Win-win situatie hier.

12. Je lievelingsknuffel is even op vakantie.

Als je daarmee denkt aan: ergens in de buurt van de supermarkt, in het vakantiehuisje, op de camping, in de speelgoedwinkel... dan ja, hij is op vakantie. Een definitieve vakantie. Dit wordt uiteindelijk een ramp met veel tranen en geschreeuw, en dat is precies waarom ik zo lang mogelijk vol zal houden dat hij op vakantie is. Misschien maar een paar foto's photoshoppen van Fluffy met de Eiffeltoren, scheelt weer een paar weken voor de bom barst...

13. De speelgoedwinkel, etc. is nu dicht.

Ik heb al duizend keer uitgelegd waarom we niet vandaag naar de winkel gaan. Het werkte niet, je bleef maar zeuren dat je boodschappen wilde doen (lees: alles in de kar gooien en gaan krijsen als je je zin niet krijgt), dus zeg ik nu standaard dat de winkel dicht is. Voorlopig werkt dit nog wel.

 

14. Nee, het ijs is op.

Tot jij naar bed gaat. Dan nemen we de laatste twee ijsjes. Soms mag je best eens egoistisch zijn.

15. Het is gelijk.

Onzin! Ik heb gewonnen met een straatlengte! Ik heb je ingemaakt! En waarom zou ik eigenlijk niet blij mogen zijn? Het duurt nog maar even voor je oud genoeg bent om de vloer met mij aan te vegen en dat zal je ook niet voor je houden. Maar dat blije gezicht van je als je hoort dat je bijna won van me... Die triomf-dansjes bewaren we dan nog maar even.

16. Dora is niet meer op TV.

Niet op ONZE tv nee. 'Zwieber niet stelen!' Vermenigvuldigen met honderdduizend. s'Ochtends om 6 uur. Nee dank u.

17. Ja, je vis is inderdaad heel slaperig vandaag.

Als je er klaar voor bent zal ik je echt wel vertellen dat Nemo nu echt bij de vissen 'slaapt', maar tot zolang zal de slaperige vis de volgende dag na een bezoekje dierenwinkel weer helemaal opgepept zijn.

18. Mama en papa waren gewoon....aan het stoeien.

Mama ligt bovenop omdat ze van papa gewonnen heeft. Nee, je mag niet meespelen. En ja, de volgende keer gaat de deur op slot.

19. Nog 1 minuutje!

Bij zo ongeveer alles. Met 1 minuut bedoel ik hoe lang dan ook tot ik afgemaakt heb waar ik mee bezig was voor je kwam storen. Nog 1 minuutje...

20. Ik weet het niet.

Goed, soms weet ik het gewoon echt niet. Maar het is ook mijn favoriete antwoord als ik even geen zin heb om vragen te beantwoorden. 'Hoe warm is het buiten?' 'Waar is dit?' 'Wat is dat?' 'Weet jij dit?' 'Hoe lang duurt het nog voor...' 'Waarom kunnen wij niet vliegen?' De 'ik weet het niet' is dan een ideale manier om er snel vanaf te zijn. Ook een leuke: 'vraag maar aan mama/papa, die weet het vast wel.' Sorry schat...

21. Wow, dat is zo cool!

Als mijn peuter ongeveer 5 minuten bezig is mij iets uit te leggen wat voor hem heel belangrijk is maar waarvan ik geen idee heb wat hij nou bedoelt. Of gewoon heel lief glimlachen en knikken.

22. Jou zal niks overkomen.

Dit is de beste, en de meest noodzakelijke leugen op de lijst. Natuurlijk willen we onze kinderen beschermen, maar soms gebeuren er dingen waar je niets tegen kan doen. Maar je kan er vanuit gaan dat ouders dit hun kinderen hun leven lang blijven beloven. Omdat het, nog meer dan een leugen, eigenlijk gewoon een hele lieve wens is voor je kids.

Herkenbaar? Welke leugentjes om bestwil vertel jij aan je kids? 

Redactie MiniMe.nl

Door

06 november 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.