Zwanger worden met een verzakte baarmoeder?

Zwanger worden met een verzakte baarmoeder?

Wil je graag zwanger worden, maar heb je een lichte of zware verzakking van je baarmoeder? Lees hier of en hoe je zwanger kunt worden.

Kan je nog zwanger worden met een verzakte baarmoeder? In veel gevallen gelukkig nog wel, hoewel het wel moeilijker wordt. Hieronder informatie over wat een verzakte baarmoeder is, hoe je het kan herkennen en hoe je het kan voorkomen. 

Wat is een verzakte baarmoeder?

De baarmoeder wordt door spieren op zijn plaats gehouden. Als deze spieren verzakken of uitgerekt raken kunnen ze de baarmoeder niet meer op zijn plek houden. Hierdoor kan de baarmoeder richting de vagina zakken. Er zijn 4 verschillende stadia te onderscheiden, waarbij stadium 1 de lichtste vorm is. De baarmoeder is hier gezakt tot halverwege de vagina. In stadium 2 is de baarmoeder tot aan de ingang van de vagina gezakt en in stadium 3 komt de baarmoeder gedeeltelijk naar buiten via de vagina. Stadium 4 is het laatste stadium en hierbij wordt een deel van de wand van de vagina zichtbaar.

Hoe vaak komt het voor?

Een verzakte baarmoeder komt vooral voor bij vrouwen die een menopauze hebben gehad. Zij maken na de menopauze minder oestrogeen aan waardoor de bekkenspieren verslappen. Jongere vrouwen hebben echter ook kans op een verzakte baarmoeder, onder andere door de volgende oorzaken:

  • Een vaginale bevalling kan ook een oorzaak zijn van een verzakte baarmoeder. De bevalling zorgt voor enorme druk op de weefsels en spieren rond de vagina.
  • Door zwaar lichamelijk werk waarbij je de bekkenbodemspieren belast kan je ook een verzakking krijgen.
  • Obesitas kan ook een oorzaak zijn, omdat je bekkenbodemspieren dan zwaarder belast worden.
  • Chronische obstipatie en chronisch hoesten.

Als je een van deze dingen doet of een van de symptomen hebt wil dat natuurlijk niet direct zeggen dat je gegarandeerd een verzakte baarmoeder krijgt. Sommige vrouwen hebben van nature zwakkere bekkenbodemspieren en zullen dus meer kans hebben op een verzakte baarmoeder dan andere vrouwen. 

Symptomen van verzakte baarmoeder

Hoe weet je of je een verzakte baarmoeder hebt? Meest krijg je last van de volgende symptomen:

  • Afwijkende afscheiding of grotere hoeveelheid. Door een verzakte baarmoeder komt er meer druk op de baarmoeder zelf en de vagina, waardoor afscheiding sneller naar buiten komt. Ook kan de vagina meer afscheiding aanmaken om die te beschermen.
  • Ongewenst urineverlies of veel moeten plassen. Doordat de baarmoeder verzakt is komt er druk op de blaas te staan, waardoor je vaker naar de wc moet. De druk van de baarmoeder kan ook de blaasspieren verzwakken, waardoor je het moeilijker op kan houden.
  • Verstopping. Ook dit komt doordat de baarmoeder druk uitoefent op de blaas en de endeldarm, waardoor de laatste gedeeltelijk wordt afgesloten. Hierdoor kan je dus een verstopping krijgen.
  • Vol of drukkend gevoel. De verzakte baarmoeder bevindt zich op een lagere positie als normaal, waardoor de ruimte tussen de blaas en endeldarm kleiner is. Dit kan een vol gevoel geven or het idee dat je een bal tussen je benen hebt.
  • Pijn in onderrug. De verzakte baarmoeder kan de normale positie van de organen verstoren, waardoor je onderrug zwaarder belast wordt.
  • Pijn tijdens de sex. Als de baarmoeder verzakt is kan penetratie een pijnsensatie aan de baarmoeder of vagina geven.

Kan je nog zwanger worden met een verzakte baarmoeder?

Of je zwanger kan worden hangt vooral af van het stadium van de baarmoederverzakking. Bij een lichte baarmoederverzakking kan je nog gewoon zwanger worden. De baarmoeder functioneert normaal. Bij een gevorderde baarmoederverzakking wordt een zwangerschap moeilijker. Waarom? Vooral omdat de baarmoeder door de verzakking gedeeltelijk uitwendig is geworden. Hierdoor wordt de innesteling van het eitje en de groei ervan moeilijker. Ook krijgt een zwangerschap in dit stadium veel complicaties als het eitje gaat groeien.

Hoe voorkom ik een verzakte baarmoeder?

Of je een verzakte baarmoeder kan voorkomen is lastig te zeggen. In ieder geval wordt vrouwen die nog kinderen willen krijgen het advies gegeven om al voor de zwangerschap, tijdens en na de bevalling oefeningen te doen om de bekkenbodemspieren te versterken. Andere dingen die je kan doen om een verzakte baarmoeder te voorkomen is een vezelrijk dieet, zodat je darmen niet verstoppen en je niet hoeft te persen. Kijk ook uit met zware dingen tillen en sporten waarbij je veel moet springen (denk aan volleybal) of waarbij je druk op je buik zet (denk aan aerobics). Je kan dan beter sporten als zwemmen, schaatsen en fietsen kiezen.

Behandeling verzakte baarmoeder

Nog steeds is het een beetje taboe om te praten over urine, ontlasting en al die andere dingen 'daar beneden'. Vrouwen met deze klachten voelen zich vaak alleen omdat ze niet over deze klachten durven te praten. Toch is het belangrijk als je een van bovenstaande klachten hebt je zo snel mogelijk naar je arts gaat. De meeste verzakkingen verergeren met verloop van tijd en kunnen dan alleen nog gecorrigeerd worden met een operatie.

Lichte verzakking

Een lichte verzakking die geen klachten geeft hoeft niet altijd behandeld te worden. Soms worden lichte verzakkingen behandeld door oefeningen met een fysiotherapeut of je krijgt een ring. Deze ring, ook wel pessarium genoemd, houdt je baarmoeder op zijn plaats. Bij een lichte verzakking moet je in ieder geval geen zwaar werk meer doen zoals het optillen van zware voorwerpen.

Gemiddelde en zware verzakking

Bij een gemiddelde en zware verzakkingen is een operatie vaak de enige oplossing. Welke operatie hangt af van de oorzaak en ernst van de verzakking, of de vrouw veel sex heeft en of de vrouw nog een kinderwens heeft. Een operatie wil namelijk niet zeggen dat je baarmoeder standaard verwijderd wordt. In veel gevallen kan de baarmoeder vastgemaakt worden in het bekken.

Bronnen: vrouwenarts, nvog, thuisarts, gezondheidsplein, verzakkingbaarmoeder.

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.