De 5 liefdestalen: welke spreekt jouw kind?

De 5 liefdestalen: welke spreekt jouw kind?

Ken jij de 5 liefdestalen? Kom erachter welke taal van de liefde jouw kind spreekt!

Heb je weleens gehoord van de 5 liefdestalen? Ieder mens heeft zijn eigen manier van liefde geven en ontvangen. Om je kind nog meer te laten zien dat je van hem of haar houdt, is het leuk om te kijken welke taal van de liefde hij of zij spreekt. Zo kun je je kind vertellen dat je van hem houdt op een manier die hij echt prettig vindt!

De 5 talen van de liefde 

Relatietherapeut Gary Chapman schreef de bestseller ‘The Five Love Languages’. Chapman schreef dit boek, omdat het hem in zijn praktijk opviel dat mensen het gevoel hadden dat hun partner hun manier van liefde geven niet zag of waardeerde, terwijl mensen echt wel hun best deden om hun liefde voor de ander te laten zien.

In dit boek wordt beschreven dat er vijf verschillende manieren zijn waarop mensen liefde uitdelen en ontvangen. De liefdestaal die je spreekt, bepaalt hoe jij het makkelijkst liefde geeft én hoe je het liefst liefde ontvangt. Door te begrijpen wat de taal van de liefde van je partner is, kun je liefde geven in de taal die de ander spreekt en voelt de ander zich waarschijnlijk meer geliefd. 

Moeder en zoon knuffelen

Wat zijn de 5 liefdestalen?

Wat zijn dan die vijf liefdestalen? Hieronder leg ik ze alle vijf in het kort even uit: 

 1. Positieve woorden

  Mensen die deze liefdestaal spreken, zijn geneigd om hun liefde uit te drukken in woorden. Ze zijn goed in complimenten geven en lieve dingen zeggen, en vinden het ook fijn als anderen hen complimenten geven of lieve dingen tegen hen zeggen.
 2. Tijd en aandacht

  Deze liefdestaal past bij mensen die zich het meest geliefd voelen wanneer ze de onverdeelde aandacht van iemand krijgen. Het gaat er dus niet om dat je naast elkaar op de bank tv zit te kijken en op die manier tijd doorbrengt. Mensen die de liefdestaal van tijd en aandacht spreken, willen échte aandacht.
 3. Cadeautjes geven/krijgen

  Bij deze liefdestaal horen mensen die hun liefde uiten door cadeautjes aan een ander te geven. Het gaat hierbij niet om de grootte van het cadeau, maar om het gebaar. Ze vinden het op hun beurt ook erg prettig om cadeautjes te ontvangen en voelen zich dan geliefd.
 4. Hulpvaardigheid

  Dit zijn de mensen die alles voor een ander doen. Ze zullen je naar het ziekenhuis rijden wanneer dat nodig is, zullen de hond voor je uitlaten als je ziek op bed ligt. Kortom: ze laten alles uit hun handen vallen als jij ergens hulp bij nodig hebt. Geen woorden, maar daden.
 5. Lichamelijke aanraking

  Mensen die deze liefdestaal spreken, geven en ontvangen graag liefde door middel van lichamelijke aanraking. Dit gaat niet alleen om seks, maar bijvoorbeeld ook het geven of krijgen van een knuffel, hand in hand lopen, gestreeld worden, een aai over je bol, enzovoorts. Aanraking is voor deze mensen cruciaal om liefde te geven en zich geliefd te voelen.

Moeder tilt kindje op

De 5 liefdestalen bij kinderen

Kinderen spreken net zo goed liefdestalen, en dat zijn dezelfde liefdestalen als bij volwassenen. Je kunt je voorstellen dat deze talen iets anders tot uiting komen (een peuter van 2 jaar kan nog niet zoveel complimentjes geven), maar je kunt wel snel ontdekken waar je kindje gevoelig voor is.

Het ene kind snakt naar complimentjes en laadt er zichtbaar van op als je hem vertelt dat hij er mooi uitziet, of dat hij zo’n mooie blokkentoren heeft gebouwd. Andere kinderen zijn heel knuffelig en laden op van fysieke aanraking, en weer andere kinderen voelen zich enorm gezien bij het krijgen van een cadeautje, hoe klein het ook is. 

Hoe herken je de liefdestaal van je kind?

Niemand spreekt één liefdestaal. De meeste mensen hebben voorkeur voor één of twee liefdestalen, maar vrijwel niemand heeft één liefdestaal die hij helemaal niet spreekt. Bij een kind dat dus enorm oplaadt van een complimentje, is het dus nog steeds belangrijk dat je ook op andere manieren je liefde toont. Wel ga je vanzelf merken waar je kind van oplaadt én wat hij zelf aan jou gaat 'geven'.

Een kind dat de liefdestaal van tijd en aandacht spreekt, zal je – wanneer hij ouder is – regelmatig vragen of je “iets met hem wil doen”. Kinderen die de taal van lichamelijke aanraking spreken, zullen veel sneller geneigd zijn om je een dikke knuffel te geven, enzovoorts. Het is dus leuk om je kind eens wat beter in de gaten te houden en te kijken hoe hij zijn liefde uit. De manier waarop hij zijn liefde uit, is hoogstwaarschijnlijk ook de manier waarop hij liefde het liefst ontvangt.

moeder knuffelt peutermeisje

Vijf talen van de liefde van kinderen

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan het super interessante boek ‘De vijf talen van de liefde van kinderen’ van Gary Chapman. Dit boek staat bomvol uitleg van de liefdestalen, duidelijke voorbeelden en nog veel meer!

Welke taal van de liefde denk je dat jouw kind spreekt?

Bronnen: Samen Ferm, Psychodynamica.nl, Royal Jongbloed, Coachpraktijk Mindcare

Lisse van de Groep

Door

16 februari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.