Je kind gestoken door een wesp: wat te doen?

In de lente en zomer is de kans aanwezig dat je kind gestoken wordt door een wesp. Wat moet je dan doen én hoe kun je het voorkomen? Lees het hier!

In de zomermaanden is de kans dat je kind gestoken wordt door een wesp groter dan in de rest van het jaar. Een wespensteek bij je kind kan een spannende situatie opleveren. Je kind heeft pijn, maar wat als hij ook allergisch is? Wij vertellen je wat je moet doen als je kind gestoken is door een wesp én hoe je het kunt voorkomen.

In de zonnige maanden zul je merken dat je steeds meer last krijgt van wespen, in de tuin, aan een plas of meer of in het bos. In principe zijn wespen heel nuttig, maar bij mensen wekken wespen vooral veel irritatie op. Bovendien kunnen wespen soms gevaarlijk zijn, zeker als je allergisch bent voor een wespensteek.

Waarom steken wespen eigenlijk?

De angel van een wesp is zijn verdedigingsmechanisme. Wespen gaan steken zodra ze zich bedreigd voelen. Een wespensteek is bedoeld om hun vijanden te waarschuwen. Helaas zijn wespen erg agressief als ze denken dat hun jongen of nest worden bedreigd. Er is dan maar weinig voor nodig om ze te laten steken. Omdat hun angel niet in het slachtoffer achterblijft, zoals bij bijen, kunnen ze ook meerdere keren steken.

Wesp op een gele bloem

Reacties op een wespensteek

Als je kind (of jijzelf) gestoken wordt door een wesp, kan je lichaam(sdeel) daar verschillend op reageren. Je kind kan drie soorten reacties op een steek van een wesp krijgen, volgens de experts:

Lokale reactie

In de meeste gevallen zal er op de plek waar de wesp je kind heeft gestoken een pijnlijke bult of zwelling ontstaan. Vaak verdwijnt dat weer na een paar uur. Het wordt echter wel gevaarlijk als je kind gestoken is in de buurt van zijn mond of hals. Als daar een zwelling ontstaat, zou je kind kunnen stikken.

Toxische reactie

Een toxische reactie komt vaak voor als je kind (of jij) meerdere keren wordt gestoken. De hoge dosis aan wespengif kan er dan voor zorgen dat je kind symptomen krijgt zoals moeheid, overgeven, diarree en hoofdpijn.

Allergische reactie

Als je kind allergisch is voor wespen, kan hij al na één steek een allergische reactie krijgen. Vaak weet je dit nog helemaal niet van je kind, totdat hij een keer gestoken wordt. Dat kan dus gevaarlijke situaties opleveren als het een keer gebeurt. 

Symptomen van een allergische reactie op een wespensteek zijn:

 • moeite met slikken (door het opzwellen van de keel)
 • benauwdheid/ademhalingsproblemen
 • daling van de bloeddruk
 • duizeligheid
 • bewustzijnsverlies
 • overgeven
 • misselijkheid of diarree

Dokter bellen na een wespensteek

Het is ontzettend belangrijk dat je direct medische hulp inschakelt als je kind in zijn mond of nek is gestoken door een wesp, als hij duizelig of misselijk wordt of als je na een wespensteek een ongewone zwelling of extreme pijn ziet bij je zoon of dochter. De symptomen van een allergische reactie in bovenstaand rijtje zijn ook allemaal redenen om direct een ambulance te bellen.

Wesp op open blikje drinken

Kind met wespensteek: hoe behandelen

Als je kind een normale, lokale reactie krijgt op een wespensteek, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de pijn van de steek een beetje te verzachten:

 • Uitzuigen van het gif; dit moet je echter wel heel snel doen, enkele minuten na de steek. Wacht je langer, dan zit het gif al in het bloed.

 • Is je kind in de hand gestoken en heeft hij of zij ringetjes om, verwijder deze dan.

 • Was de gestoken plek met water en zeep en ontsmet het daarna met een ontsmettingsmiddel.

 • Gebruik een koud kompres, zoals een icepack of ijsblokjes in een theedoek of handdoek.

 • Probeer je kind niet te laten krabben. Door te krabben, kun je een wondje veroorzaken dat kan gaan ontsteken. Ook wordt de jeuk dan erger.

 • Als je kind erg pijn heeft, kun je een kinderparacetamol geven. Lees wel voor het gebruik de bijsluiter goed!

Als je twijfelt over de jeuk of zwelling, kan het nooit kwaad om even contact op te nemen met je huisarts voor advies.

Wespensteek bij je kind voorkomen

Gelukkig zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je veel last hebt van wespen. Hier een aantal tips om ervoor te zorgen dat de kans dat je kind gestoken wordt door een wesp zo klein mogelijk is:

 • Raak niet in paniek

  Je bent misschien geneigd om weg te rennen als er een wesp in de buurt is, maar het is juist belangrijk dat je niet in paniek raakt. Leer ook je kind dat hij rustig moet blijven en langzaam weg moet lopen.
 • Niet wapperen of wegslaan

  Probeer je kind te leren dat hij niet met zijn armen moet gaan wapperen of de wesp wegslaan. Dit maakt wespen alleen maar agressiever.
 • Geen sterke, zoete geuren

  Wil je zo onaantrekkelijk mogelijk zijn voor wespen, vermijd dan parfum, sterk ruikende deodorant, geurige (kinder)shampoo en haarlak of -gel.
 • Vermijd felle kleuren

  Wespen voelen zich enorm aangetrokken tot kleuren. Daarom is het verstandig om je kind geen heldere, felle kleuren of bloemenprintjes te laten dragen.
 • Zoek geen boomgaarden op

  Boomgaarden zijn een walhalla voor wespen, dus zoek die niet op. Ook losse bomen en planten waar fruit aan groeit en onbedekte afvalbakken zijn een trekpleister voor wespen.
 • Laat drankjes niet geopend staan

  Zoete drankjes zijn ook aantrekkelijk voor wespen, dus is het gevaarlijk om open blikjes of flesjes onbeheerd achter te laten. Voor je het weet, kruipt er een wesp in. Let daar dus goed op voordat je (kind) een slokje neemt!
 • Eten en drinken bedekken

  Als je buiten eet, bedek dan altijd je eten en drinken. Dit trekt namelijk ook veel wespen aan.
 • Snoetenpoetsen

  Wanneer je kids snoepgoed, zoet beleg op brood of een ijsje hebben gegeten, maak hun gezicht en handen dan goed schoon.

Wespennest bestrijden: niet zelf doen!

Als je een wespennest in de tuin hebt, is het héél belangrijk dat je er niet zelf de strijd mee aangaat. Dit kan heel gevaarlijk zijn als je niet precies weet wat je moet doen. Schakel altijd de hulp in van een professional. Zij bestrijden het wespennest op een veilige en effectieve manier.

Marieke van Boven

Door

23 juli 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.