Puzzels voor peuters

Puzzels voor peuters

Puzzelen is niet alleen een fijne bezigheid voor kids, ze ontwikkelen er ook verschillende vaardigheden mee. Dit zijn de leukste puzzels voor peuters!

Puzzels voor peuters: jouw 2- of 3-jarige kan er maar beter een aantal in zijn of haar speelgoedcollectie hebben. Ze zijn namelijk ontzettend goed voor de ontwikkeling van je kind! Dit leren ze er allemaal van én ik vertel je welke puzzels leuk zijn voor een peuter.

Puzzelen is iets waar kinderen zich al op heel jonge leeftijd mee kunnen vermaken. Puzzels zijn er al voor de allerkleinsten! Naarmate je kind ouder wordt, worden de puzzels natuurlijk steeds moeilijker. Tot je als volwassene puzzels van 1.000 stukjes zit te maken, haha!

Peuters vermaken zich ook graag met puzzels en kunnen zich er al echt in vastbijten. Naast vermaak, zijn puzzels voor peuters nog voor veel meer dingen goed!

Motorische vaardigheden van je peuter

Puzzels zijn allereerst erg goed voor de motorische vaardigheden van jouw peuter. Het stimuleert de hand-oogcoördinatie en fijne motoriek. Het puzzelen zorgt ervoor dat je kind kleine bewegingen leert, door bijvoorbeeld een puzzelstukje op de juiste plek te krijgen of het kleine handvat (het ‘nopje’ van houten puzzels) vast te houden. Dit zorgt er later weer voor dat ze makkelijker iets vast kunnen houden, zoals een pen, bestek of kleiner speelgoed.

jongens die met moeder spelen met blokken

Ontwikkeling van cognitieve vaardigheden

Ook de cognitieve vaardigheden van je peuter worden gestimuleerd als er met puzzels gespeeld wordt. Allereerst leren peuters vormen herkennen, ze moeten natuurlijk het juiste stukje op de juiste plek leggen. Hiermee trainen ze ook hun geheugen en het ruimtelijk inzicht, want ze moeten natuurlijk zien te onthouden dat het vormpje met de koe niet past in dat gaatje van de vis.

Nog meer voordelen van puzzels voor peuters

Er zijn daarnaast nog genoeg andere voordelen als je peuter graag puzzelt. Je kunt zijn geduld goed testen, want niet elke puzzel is snel op te lossen. Je peuter moet dus zijn focus houden en leren doorzetten tot het einde.

Daarnaast leert je kindje ook een plan te maken. Hoe ziet de puzzel eruit en welke stukjes gaan we als eerst pakken? Het zal aan het begin wat rommelig verlopen, maar als je peuter doorheeft wat voor kick het geeft als hij het helemaal zelf heeft opgelost, gaat het steeds soepeler!

Leuke puzzels voor peuters

Nu we weten hoe goed puzzels wel niet zijn voor peuters, is het tijd om een paar leuke uit te zoeken. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten puzzels voor peuters te vinden. Dit zijn mijn favoriete:

collage met puzzels voor peuters

  1. Goki 9-delige houten puzzel boerderij
  2. Ravensburger Paw Patrol 4in1box puzzel
  3. LD legpuzzel dieren 6-stuks
  4. Little Dutch Houten Blokpuzzel Dierentuin
  5. Puzzel Peppa Pig : 30 stukjes
  6. Ravensburger nijntje My first puzzels 
  7. New Classic Toys - Vormenpuzzel - Safaridieren
  8. New Classic Toys Houten Alfabet Puzzel - Hoofdletters
  9. Viga Toys - Blokpuzzel Roodkapje
  10. Rupsje Nooitgenoeg 4 in 1 puzzel (4+6+9+16)
Savannah Schreuter

Door

02 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.