Betaald ouderschapsverlof vanaf augustus 2022

Betaald ouderschapsverlof vanaf augustus 2022

Overweeg jij ouderschapsverlof op te nemen? Vanaf augustus 2022 zijn de eerste negen weken betaald!

Ouderschapsverlof is iets waar alle ouders recht op hebben, maar dat is tot nu toe meestal onbetaald verlof geweest. Een nieuwe regeling zorgt er nu voor dat vanaf augustus 2022 de eerste negen weken van het ouderschapsverlof betaald zijn! Hoe zit dat precies? Wij vertellen je er alles over.

Ouderschapsverlof is ook onbetaald al een mooie regeling. Het zorgt ervoor dat je als ouders, als je dat zou willen, meer tijd met je kindje door kunt brengen zonder dat je baan of het aantal uren dat je werkt in gevaar komt. Vanaf augustus 2022 veranderen de regels rondom ouderschapsverlof.

Het nieuwe (deels) betaalde ouderschapsverlof

Om het opnemen van ouderschapsverlof aantrekkelijker te maken, wordt het vanaf augustus 2022 deels betaald verlof. Hierdoor krijgen meer gezinnen de kans om meer tijd met elkaar door te brengen en de zorgtaken meer te verdelen tussen de partners. Een goede zaak dus! 

Zo zit de nieuwe verlofregeling in elkaar:

Helft van het dagloon

Ouders hebben vanaf augustus 2022 recht op een financiële vergoeding tijdens de eerste negen weken van het ouderschapsverlof. Dit heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geschreven in een Kamerbrief. Die eerste negen weken krijg je de helft van je dagloon uitbetaald, tot een maximum van €219,28. Die eerste negen weken ouderschapsverlof moet je wel opnemen in het eerste levensjaar van je baby

Ouderschapsverlof zoals het nu is

Momenteel is ouderschapsverlof dus onbetaald verlof, tenzij er in de CAO van jouw branche andere afspraken over gemaakt zijn. Hoe lang het ouderschapsverlof mag duren, hangt af van hoeveel uur je werkt. De regel is dat je 26 keer je aantal werkuren per week aan onbetaald verlof kunt opnemen. Dit hoef je niet in één keer of aaneengesloten op te nemen, dit mag verspreid - tot je kind 8 jaar is.

Eén van de voordelen van ouderschapsverlof is dat je contract niet wijzigt, dus mocht je het willen terugdraaien, dan kan dat. Aan het eind van je ouderschapsverlof kun je dus ook gewoon weer voor het oorspronkelijke aantal uren aan het werk.

Lees alles over de huidige regeling in ons artikel waarin we je alles vertellen over ouderschapsverlof!

Maak jij gebruik van ouderschapsverlof of ben je dat van plan? Laat ons weten wat je van de nieuwe regels van betaald ouderschapsverlof vindt!

Bronnen: Rijksoverheid, NU.nl

Marieke van Boven

Door

30 april 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.