Schermtijd van je kind: zo hou je het binnen de perken

Schermtijd van je kind: zo hou je het binnen de perken

Het is een lastig onderwerp voor veel ouders: de schermtijd van je kind. Wat zijn goede richtlijnen en hoe hou je het binnen de perken? Lees het hier!

Schermpjes... het is onze redding en tegelijkertijd één van de grootste uitdagingen van het ouderschap. Ik kan me geen leven voorstellen zonder telefoon, laptop en iPad en voor mijn 2-jarige peuter geldt inmiddels hetzelfde. Ik verbaas me vrijwel dagelijks over de aantrekkingskracht die schermen op kinderen hebben. Hoe houd je die schermtijd van je kind binnen de perken? 

Mijn kind zo nu en dan een filmpje laten kijken vind ik eerlijk gezegd ideaal. In alle eerlijkheid: de iPad is zo nu en dan de redding van mijn moederschap. Wanneer ik kook, wanneer hij om 6 uur ’s ochtends klaarwakker is óf wanneer ik een poepexplosie van mijn baby moet handelen... een filmpje is perfect. Het houdt de peuter even bezig terwijl ik binnen een mum van tijd doe wat ik moet doen.

Tegelijkertijd wil ik die schermtijd van mijn peuter graag binnen de perken houden. Het is belangrijk dat kinderen rennen, hun creativiteit ontwikkelen, naar buiten gaan, actief spelen... allemaal dingen die een iPad hen niet kan bieden. Het is een passieve vorm van bezig zijn die af en toe prima is, maar niet de hele dag. Hoe zorg je ervoor dat je een gezonde balans krijgt tussen lekker spelen en actief bezig zijn, en die onvermijdelijke schermtijd?

Waarom moet schermtijd ingeperkt worden?

Schermtijd is op zichzelf niet slecht. Het kan een manier zijn voor je kind om even te ontspannen na een drukke dag. De vele filmpjes die tegenwoordig online te vinden zijn, hebben vaak ook een educatief tintje, waardoor je kind ook het een en ander leert van de dingen die hij op de iPad kijkt.

Nadelen beeldscherm voor kinderen

Toch zitten er nadelen aan schermtijd. Te veel naar een beeldscherm kijken kan resulteren in bijziendheid. Ook gaat schermtijd ten koste van tijd die een kind kan besteden aan buitenspelen, sociale contacten en actief spelen. Deze activiteiten zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Creativiteit, de motoriek, taalvaardigheid… het wordt allemaal ontwikkeld tijdens activiteiten waarbij je kind actief bezig is en contact heeft met anderen, en niet tijdens het kijken naar een beeldscherm.

Schermtijd: je komt er niet meer onderuit 

Schermtijd binnen de perken houden is belangrijk, maar accepteren dat je kind opgroeit in een wereld vol schermen ook. Onder schermtijd kom je niet meer uit. Kinderen zien hun ouders bezig zijn met hun telefoon en raken nieuwsgierig. En zelfs wanneer je thuis alle schermpjes achter slot en grendel houdt, gaat je kind er op andere plekken mee in aanraking komen. Op scholen wordt vaak verondersteld dat kinderen op jonge leeftijd al weten hoe een iPad werkt en op veel middelbare scholen zijn de ouderwetse schoolboeken allang verleden tijd. Verbieden is in het geval van schermtijd eigenlijk niet meer mogelijk.

Hoeveel schermtijd is gezond voor kinderen? 

Maar dat je schermtijd niet meer kunt verbieden, betekent niet dat je het niet kunt inperken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft het advies dat kinderen onder de 5 jaar niet langer dan 1 uur per dag naar een scherm zouden moeten kijken. Hoewel het geen harde regel is, is het wel een dringend advies, omdat schermtijd anders ten koste gaat van de ontwikkeling van een kind.

Kinderen van 12 jaar en ouder zouden ook maximaal 3 uur per dag naar een scherm moeten kijken. En 3 uur klinkt misschien veel, maar het is een hele uitdaging om je hier in de digitale wereld aan te houden.

Tips om schermtijd binnen de perken te houden 

Beeldschermtijd inperken is best lastig. Zelf helpen de onderstaande tips mij enorm om de schermtijd van mijn peuter binnen de perken te houden:

  • Afspraken maken over beeldschermtijd

    Mijn zoontje mag op vaste momenten een filmpje kijken. Zo mag hij ’s ochtends van 6 tot half 7 altijd een filmpje kijken zodat wij nog even een half uurtje kunnen wakker worden, en mag hij altijd een filmpje kijken wanneer wij koken. Doordat de afspraken zo duidelijk zijn, vraagt hij tussendoor eigenlijk nooit om de iPad.
  • Houd je aan je afspraken

    Het is funest om telkens af te wijken van de gemaakte afspraken over schermtijd. Een peuter die weet dat hij buiten de afspraken om ook af en toe op de iPad mag, zal er altijd om blijven zeuren. Duidelijk zijn, hoe lastig dat soms ook is, werkt het beste! 
  • Weet wat je kind kijkt

    Kinderen zijn beïnvloedbaar en daarom wil je niet dat ze gekke dingen kijken terwijl jij het avondeten staat klaar te maken. Laat je kind, hoe klein ook, nooit in z’n eentje rondzwerven op YouTube, maar download bijvoorbeeld de YouTube Kids-app, waar alleen filmpjes voor kinderen op staan. Ook op Netflix kun je een Kids-account selecteren, waardoor alle series en films voor volwassenen niet toegankelijk zijn voor je kind.
  • Wees het goede voorbeeld

    Loop je zelf de hele dag met je telefoon in je hand? Dan is het niet raar dat je kind het meer dan normaal vindt om ook de hele dag naar een scherm te kijken. Z’n moeder doet het tenslotte ook! Een goed voorbeeld doet volgen. Leg daarom zelf je telefoon ook aan de kant en stimuleer écht contact en actief spel.

Hoewel wij zelf niet houden van strenge regels, werken vaste afspraken over schermtijd hier thuis erg goed. Schermtijd is geen discussiepunt meer en de momenten dat mijn zoontje een filmpje mag kijken, zijn nu voor alle partijen fijn en ontspannend.

Wat helpt jou om de schermtijd van je kind binnen de perken te houden?

Lisse van de Groep

Door

14 januari 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.