Je kind bij de bevalling van een broertje of zusje

Je kind bij de bevalling van een broertje of zusje

Soms kiezen ouders ervoor om hun oudste kind de geboorte van een broertje of zusje mee te laten maken. Lees alle voor- en nadelen + tips voor als je dit overweegt!

Sommige ouders kiezen ervoor om hun oudste kind(eren) bij de bevalling van een broertje of zusje te laten zijn. Overweeg jij dit ook? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij en hebben tips voor als je kind daadwerkelijk bij de bevalling aanwezig is!

Ben je zwanger en heb je al een kindje, of misschien zelfs een tweede en derde kind? Dat is een bijzondere tijd! Je hebt al een keer een bevalling meegemaakt, je weet hoe een geboorte voelt en je kunt je zwangerschap nu delen met je kind(eren). Dit keer kun je je ook beter voorbereiden op wat komen gaat.

Je kind bij de bevalling

Tijdens de geboorte van je baby wil je ongetwijfeld bepaalde mensen graag bij je hebben: je partner, je verloskundige en misschien je moeder of de gynaecoloog als je in het ziekenhuis bevalt. Maar is jouw oudste kind, en misschien zelfs je tweede en je derde kind, ook aanwezig bij de bevalling?

 

Voordelen van bevallen met je kind erbij

Je kind bij de bevalling van een broertje of zusje laten zijn, heeft prachtige voordelen. Na de zwangerschap bewust te hebben meegemaakt, krijgen ze ook mee hoe de baby ter wereld komt.

Als gezin de bevalling meemaken

Het krijgen van een broertje of zusje is voor je kind is het een net zo bijzonder moment als voor jullie als ouders. Het is mooi om je kind daarin te betrekken en hem of haar aanwezig te laten zijn bij de geboorte. Zo leert een kind dat bevallen iets natuurlijks is en zo ervaar je de bevalling niet alleen samen, als partners, maar ook als gezin.

Je hoeft bovendien niets te regelen; je kind hoeft niet midden in de nacht zijn of haar bed uit en de auto in naar opa en oma wanneer de bevalling begint en je schijnt zelfs minder adrenaline aan te maken wanneer je focus op je kinderen ligt (wat vervolgens weer zorgt voor krachtigere weeën, waardoor de bevalling sneller vordert). In de ideale situatie is er rust en maak je als gezin dit bijzondere moment met elkaar mee. Bovendien kan jouw zoon of dochter meteen kennismaken met het nieuwe broertje of zusje.

Nadelen van je kind bij geboorte van broertje of zusje

Helaas zijn er ook nadelen als je kind bij de bevalling is. Geboortes zijn natuurlijk niet altijd de rustige, kalme thuisbevallingen waar we soms over lezen. Je kunt een traumatische bevalling hebben en het als moeder uitschreeuwen tijdens de weeën. Misschien kom je wel op het punt dat je in paniek raakt of dat je je partner uitscheldt. Er is bloed en er is pijn, dat is een feit.

Wat als er complicaties zijn?

Wil je dat jouw kind dit meemaakt? Hoe is het voor je zoon of dochter om jou zo veel pijn te zien hebben? En wat gebeurt er als er complicaties zijn? Als je halsoverkop naar het ziekenhuis moet? Je kind maakt dit allemaal mee als hij bij de bevalling aanwezig is. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en, wanneer je kind ouder is, dit goed te bespreken.

Je kind bij de bevalling? Dit zijn onze tips!

Twijfel je of je je oudste kind bij de bevalling aanwezig wil laten zijn? Dan hebben wij een aantal tips en punten waar je rekening mee moet houden:

  1. Houd rekening met de leeftijd van je kind(eren)

    Jongere kinderen beseffen misschien nog niet helemaal wat er gebeurt tijdens de geboorte van hun broertje of zusje, maar een ouder kind realiseert zich maar al te goed dat jij pijn hebt. Dit kan juist een voordeel zijn, want je oudste kan hierdoor begrijpen wat er gebeurt, maar het kan ook eng zijn voor je kind. Het is belangrijk om hier met een ouder kind over te praten. Wil je kind de baby niet geboren zien worden of helemaal niet bij de bevalling zijn? Of wil je kind zelf weg kunnen lopen als hij of zij dat wil? Geef je kind de ruimte om dat aan te geven.
  2. Zorg voor een plan B

    En een plan C. En ook een plan D, want een bevalling verloopt nooit volledig volgens plan. Er zijn verschillende scenario’s te bedenken: je kunt veel bloed verliezen, met spoed een keizersnede krijgen, er kan chaos in het ziekenhuis zijn met veel personeel in je bevalkamer, jij kunt zelf in paniek raken – bedenk het maar en het kan je overkomen. Zorg dat je altijd mensen achter de hand hebt die je kunt bellen in geval van nood. 
  3. Beslis tijdens je zwangerschap

    Hoewel dingen natuurlijk altijd anders kunnen lopen, is het belangrijk om van tevoren een knoop door te hakken. Je kunt je oudste kind(eren) zo ook voorbereiden op wat komen gaat.
  4. Oppas in huis of in het ziekenhuis

    Een bevalling kan lang duren en kids will be kids: ze kunnen zich gaan vervelen en om aandacht gaan vragen terwijl jij aan het bevallen bent. Het is fijn om iemand in huis of in het ziekenhuis te hebben die jouw kind kan vermaken of kan afleiden op momenten dat dat nodig is. Zo kan je partner zich met jou blijven bezighouden en krijgt je zoon of dochter de aandacht die hij of zij nodig heeft.
  5. Bereid je kind voor op de bevalling

    Vertel je kind van tevoren wat er gaat komen, laat hem of haar eventueel een filmpje van een rustige bevalling zien en bespreek ook nadat je bevallen bent, hoe de bevalling is verlopen. Zo kan je kind zich voorbereiden op het feit dat zijn of haar moeder pijn gaat hebben en dat er bloed zal zijn. 
  6. Bespreek alles, vooraf én achteraf

    Dit is belangrijk om de geboorte van een broertje of zusje te verwerken. Een bevalling meemaken is prachtig, maar ook heftig, en dus is het goed om hier met elkaar over te praten.
  7. Volg je gevoel

    Geen moeder is hetzelfde, geen kind is gelijk en iedere situatie is uniek. Jullie kunnen als ouders het beste bepalen wat het beste is voor jullie kind tijdens de geboorte van jullie baby. Denk je dat je kind het te spannend vindt om de komst van de baby mee te maken? Besluit dan om hem of haar ergens anders naar toe te brengen.

Wil jij dat je kind(eren) aanwezig zijn bij jouw bevalling om een broertje of zusje geboren te zien worden?

Lisse van de Groep

Door

24 september 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.