7x Voordelen van een groot leeftijdsverschil tussen je kinderen

Een groot leeftijdsverschil tussen je kinderen heeft hele mooie voordelen. Wij zetten ze op een rij!

Natuurlijk, je hebt niet altijd voor het zeggen hoeveel jaar verschil er tussen je kids zit. En als ze mochten kiezen, heeft de ene mom ze graag heel dicht op elkaar, terwijl de andere liever wat jaartjes wacht. Wij vonden het leuk om eens de voordelen van een groot leeftijdsverschil tussen je kinderen op een rij te zetten!

Sommige ouders moeten ‘er niet aan denken’ om nog een baby te krijgen als hun oudste kind(eren) al naar school gaat (gaan) en super zelfstandig zijn. Had je net een beetje je vrijheid terug, zit je ineens weer met poepluiers en gebroken nachten! Maar het heeft ook echt mooie voordelen als er een groot leeftijdsverschil tussen je kinderen zit. Dit zijn ze!

1. Oudste al zelfstandig & zorgzaam

Oudere kinderen vinden het vaak heel leuk om een broertje of zusje te krijgen. Ze nemen hun taak als grote broer of zus meestal heel serieus! Zo leren ze op jonge leeftijd al heel zorgzaam te zijn, te helpen waar ze kunnen en hun broertje of zusje van alles te leren. Dat zijn kwaliteiten en karaktereigenschappen die later heel goed van pas zullen komen!

2. Oudste maakt alles bewust mee

Als je zwanger raakt terwijl je eerste kind of eerdere kinderen wat ouder zijn, krijg de oudste alles heel bewust mee. Hij of zij kan mee naar de afspraken bij de verloskundige, helpen bij het inrichten van de babykamer of kleertjes uitkiezen voor de baby. Hij zal het geweldig vinden dat hij overal bij betrokken wordt en zich heel serieus genomen voelen. Sommige ouders kiezen er zelfs voor om hun oudste kind bij de bevalling te laten zijn.

3. Oudste kan helpen op de kleine te letten

Best handig over een paar jaar: je oudste kind kan helpen om op zijn kleine broertje of zusje te letten. Als jij even moet douchen bijvoorbeeld, of de was ophangt op zolder. Of als die kleine ineens de straat op schiet, heb je een paar extra handen die ‘m kunnen terugtrekken. Zo’n ‘derde ouder’ is voor de benjamin van de familie soms misschien een béétje irritant, maar voor jou best handig!

4. Oudste mag ook wat langer klein zijn

Grotere kinderen willen vaak laten zien hoe groot en stoer ze al zijn, vooral bij leeftijdsgenootjes. Maar met hun kleine broertje of zusje mogen zij ook nog even klein zijn. Lekker spelen met blokken, autootjes en knuffels, heerlijk toch?

5. Oudste neemt het altijd voor de kleine op

Hoe fijn is het voor je kleine dat hij altijd iemand heeft die het voor hem op zal nemen en hem beschermt, zowel thuis, op school als buiten op het speelpleintje. Die grote broer of zus laat het écht niet toe dat iemand zijn kleine broertje of zusje iets aandoet! 

6. Jongste kan leren van de oudste

De jongste van het stel kijkt ongetwijfeld tegen zijn grote broer of zus op. Hij kan ook heel veel van hem/haar leren! De jongste kinderen van een gezin komen al vroeg in aanraking met speelgoed dat eigenlijk geschikt is voor oudere kids en worden zo al snel veel wijzer! Ook op het gebied van schoolwerk is het best handig dat de oudste dat allemaal al een keer gedaan heeft.

7. Allebei de kids meer 1-op-1 tijd met ouders

Als het best wat jaren duurt voordat je tweede kindje komt, betekent dat dat de oudste veel 1-op-1 tijd heeft gehad met papa en mama. En dat geldt straks ook voor nummer 2, want dan zit de oudste elke dag op school en heeft die wellicht al sportclubjes en speeldates. Zo ervaren allebei de kinderen hoe het is om alle aandacht van hun ouders te krijgen!

Bron: ScaryMommy

Marieke van Boven

Door

11 juli 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.