Sla eten tijdens zwangerschap gevaarlijk?

Sla eten tijdens zwangerschap gevaarlijk?

Sla is gezond, maar als je zwanger bent moet je toch even oppassen met het eten van sla. Waarom? Lees het hier!

Hoezo gevaarlijk, sla is toch heel gezond? We kunnen ons voorstellen dat je zo reageert bij het lezen van de titel. Zeker, sla is gezond, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens je zwangerschap.

Soorten sla

Sla is gezond, dat is waar. We raden je echter aan een aantal specifieke slasoorten te eten. Ijsbergsla bijvoorbeeld bestaat voornamelijk uit water, wel 90 procent! Goed om je vochtbalans op peil te houden, maar als je echt trek hebt zal deze sla niet zoveel zin hebben. In plaats van ijsbergsla kan je dan beter kiezen voor donkergroene soorten zoals eikenbladsla, rucola of spinazie. Deze slasoorten bevatten veel meer vitamine B, C en foliumzuur dan andere soorten.

Voorverpakt of krop?

Op diverse fora stellen zwangere vrouwen vaak de vraag of ze nu wel of geen voorverpakte sla moeten wassen, omdat er al op staat dat het gewassen is. Wij houden de volgende regel aan: pas op met rauw voedsel. Hier valt sla dus ook onder. Wil je graag sla eten? Was dan de sla altijd onder stromend water, ook al is het voorverpakt. Wil je de sla bewaren in de koelkast? Dek het dan goed af en bewaar het ook niet te lang.

Waarom zo voorzichtig?

Waarom moet je eigenlijk zo voorzichtig zijn met sla? Sla komt van het land, en er bestaat een kleine kans dat er bacteriën meekomen als de sla naar de supermarkt gebracht wordt. Mocht je die bacteriën binnenkrijgen dan heb je kans op toxoplasmose. Voor de zwangere vrouw is dit niet erg, maar voor de baby wel. Toxoplasmose kan nare gevolgen hebben voor de baby: uitslag, ontwikkelingsstoornissen, bloedarmoede, geelzucht, lever- en miltvergroting of zelfs een miskraam. Wees daarom altijd voorzichtig met rauw voedsel zoals sla en was het ook altijd, of het nu voorverpakt is of niet.

Als je een keer ongewassen sla eet hoef je niet direct de huisarts te bellen, de kans dat je toxoplasmose krijgt is klein. Word je echter ziek (je krijgt bijvoorbeeld griepverschijnselen) dan is het verstandig contact op te nemen met je arts.

Wil je nog meer informatie over wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap? Het Voedingscentrum geeft een duidelijk overzicht met producten die je wel, niet en met mate mag eten.

Bronnen: Voedingscentrum, dokterdokter, RIVM.

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.