Aanvullend partnerverlof voor vaders: zo werkt het!

Aanvullend partnerverlof voor vaders: zo werkt het!

Vijf weken extra verlof voor partners: wist jij al dat dat kan in 2020? Wij vertellen je alles over de nieuwe regeling van aanvullend partnerverlof!

Wat zijn we blij dat sinds 1 januari 2019 het partnerverlof is uitgebreid van twee naar vijf dagen. Want het is natuurlijk eigenlijk te zot voor woorden dat je je grote steun en toeverlaat maar zo kort bij je hebt na de geboorte van jullie mini! Onderzoek van Pampers toont echter aan dat veel vaders (to be) niet weten dat er nóg een super fijne regeling aan komt in 2020: het aanvullend partnerverlof. Lees snel verder!

Partnerverlof van 2 naar 5 dagen

Waar moeders in totaal zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen, was het tot voor kort zo dat vaders of partners het moesten doen met slechts twee dagen. Gelukkig is dat inmiddels uitgebreid naar vijf dagen met 100% doorbetaling van het salaris, maar erg veel is dat natuurlijk nog steeds niet.

De eerste weken na je bevalling zijn super spannend. Alles is anders, je moet nog helemaal uitvogelen hoe je newborn werkt en wennen aan jullie nieuwe gezinssamenstelling. Je kunt de steun en liefde van je partner dan ook heel goed gebruiken!

Aanvullend partnerverlof: vijf weken vrij!

Daarom komt er vanaf 2020 een nieuwe regeling voor partners bij: het aanvullend partnerverlof. Uit onderzoek blijkt alleen dat maar liefst 57% van de dads to be hier niet van op de hoogte is. En dat is zonde! Deze regeling zorgt er namelijk voor dat vaders en partners meer tijd met hun kersverse gezin kunnen doorbrengen op een manier die bij hen past.

Uitbreiding van het partnerverlof: wat houdt het precies in?

In 2020 wordt het voor vaders mogelijk om tot vijf weken aanvullend verlof op te nemen na een geboorte. Deze moeten dan in de eerste zes maanden na de bevalling worden opgenomen. In deze weken krijgen ze via het UWV een uitkering van 70% van hun laatstverdiende loon.

Aanvullend partnerverlof niet bekend

De uitbreiding van het normale partnerverlof van twee naar vijf dagen is over het algemeen wel bekend, maar van het aanvullend partnerverlof weet maar liefst 57% van de aanstaande vaders niet dat het eraan komt. En dat is natuurlijk jammer, want met deze extra vrije weken kunnen partners meer tijd met hun vrouw en baby doorbrengen. Iets wat veel vaders wel heel graag willen!

LEES OOK: Wat mannen moeten weten over vader worden

Gaan vaders gebruikmaken van het extra verlof?

Maar gaan aanstaande vaders ook gebruikmaken van deze mogelijkheden? Wat blijkt? De vijf dagen verlof worden met gejuich ontvangen; 82% van de dads to be zegt gebruik te gaan maken van de volle vijf dagen.

Het aanvullend partnerverlof dat vanaf 2020 opgenomen kan worden, is een stuk minder populair. Meer dan de helft van de vaders kent het dus niet en wanneer ze er wel van op de hoogte zijn gebracht, zou maar minder dan de helft (42%) de vijf weken aanvullend verlof opnemen.

Daarvan geeft nog eens meer dan een derde (38%) aan dat zij alléén aanvullend verlof gaan opnemen als het niet te druk is op het werk. En 17% denkt zelfs dat het opnemen van dat verlof negatieve invloed kan hebben op hun carrière! Dat is natuurlijk een slechte zaak...

Vaders: volg je hart!

Presentator Arie Boomsma is zelf vader van twee kids. Hij denkt dat er nog veel te winnen valt rondom de nieuwe verlofregelingen:

“Toen mijn kinderen werden geboren heb ik ervoor gekozen om in de eerste paar weken veel tijd met hen en mijn vrouw Romy door te brengen, ook heb ik regelmatig een papadag. Dat is geweldig, maar ik besef heel goed dat niet alle vaders deze keuze hebben", zegt Arie.

Hij vervolgt: “De uitbreiding van het partnerverlof geeft meer vaders de ruimte om hiervoor te kiezen. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat vaders zich bewust zijn van wat er mogelijk is en dat zij zich vrij voelen om aanvullend verlof op te nemen."

“Door een open gesprek aan te gaan over de mogelijkheden van het vernieuwde partnerverlof kunnen we meer bewustzijn voor dit onderwerp creëren. Daarom roep ik iedere vader op om zijn hart te laten spreken en te delen hoe hij deze extra tijd met zijn gezin gaat benutten!” 

En daar kunnen wij het alleen maar héél erg mee eens zijn!

Marieke van Boven

Door

07 februari 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.