Welke rol heb jij als partner tijdens de bevalling?

Welke rol heb jij als partner tijdens de bevalling?

Misschien denk je dat je als partner tijdens de bevalling nutteloos bent maar niets is minder waar. We geven je een paar rollen zo dat jij en je zwangere vrouw/vriendin de bevalling survive!

Welke rol heb jij als partner tijdens de bevalling? Ja aanstaande papa's, jullie moeten ook voorbereid zijn voor het moment suprême! Het is natuurlijk lastig om van te voren te beslissen wat jij gaat doen en welke rol jij op je neemt tijdens de bevalling maar geloof mij; voorbereiding is key! 

Rol tijdens de bevalling

In het boek Aanpakken voor aanstaande vaders geschreven door David Borman bespreekt hij 4 rollen: de coach, de supporter, verzorger en de advocaat. 

De coach 

De coach weet waar hij mee te maken krijgt. Misschien is dit wel jouw eerste keer en weet jij helemaal niet wat er gaat gebeuren. Geen paniek, verdiep je eens in de bevalling. Hoe verloopt een bevalling en  wat zou jij kunnen doen tijdens de bevalling. 

De supporter

Een supporter houdt er altijd de moed in, ook als het anders loopt dan verwacht. Maarre ..pompoms zijn niet nodig!

De verzorger

Het woord zegt het al, de verzorger verzorgt zijn vrouw/vriendin. Hij voelt aan wat ze nodig heeft en wanneer ze iets nodig heeft. Let op: een verzorger kan alleen goed zijn rol doen als hij zich zelf ook goed verzorgt. 

De advocaat 

De advocaat neemt het op voor zijn vrouw/vriendin. Gebeurt er iets wat niet was afgesproken, dan neemt de advocaat actie. 

WAT WAS DE ERVARING VAN MAMA'S 

In de Mombitious Facebook groep (de groep met MiniMe mama's) vroegen we wat hun ervaring was met de acties van hun partners tijdens de bevalling. Dit vonden wij waardevolle reacties.

Gewoon je bitch maken tijdens de bevalling

''Kalm blijven, alles doen wat ik vraag en verder vooral nergens mee bemoeien of in de weg zitten. Kortom gewoon je bitch ervan maken tijdens de bevalling, haha just kidding. Bedoeling is dat je in jezelf keert en met de pijn omgaat en dat gaat het beste als het rustig is en iemand dat kan laten gebeuren.''

- Isabel

Partnerles zwangerschapsyoga

''Mijn vriend vond het achteraf heel fijn dat hij was meegegaan naar een partnerles zwangerschapsyoga, waar de bevalling besproken werd, ademen en puffen aan de orde kwam en wat massagetechnieken. Hij vertelde doordat hij wist wat er ging komen dat hij daardoor veel rustiger was en mij beter gerust kon stellen.''

- Ruth

Stomp in de rug 

''Mijn man was een held! Hij was meegegaan naar een cursus, dat was niet altijd met evenveel enthousiasme. Maar tijdens de gehele bevalling week hij niet van mij zijde. En bij een rugwee, heeft hij met heel veel kracht in mijn rug gestompt. Klinkt heel heftig, maar dat is echt wat ik nodig had. En dat was dus mega fijn wat hij deed. Maar het wisselt per persoon, per bevalling en per alles. Als hij maar de behoefte van zijn vrouw goed aanvoelt en opvolgt.''

- Lynn

Hij pufte beter dan ik

''Mij helpen waar nodig. Als ik van het bed af wilde om te gaan douchen hielp hij mij, hij masseerde mijn rug (ik had rugweeën), hielp me weer terug in bed, hield m'n hand vast tijdens het puffen, pufte mee (zo goed dat de gynaecoloog zei: goed zo, je puft echt goed. En dat mijn man zei: dat was ik), als ik wat wilde eten of drinken ging hij het regelen.''

- Daniëlla

 

Isabelle Spapé

Door

10 januari 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.