U of je: hoe moeten kinderen ouderen aanspreken?

U of je: hoe moeten kinderen ouderen aanspreken?

De meningen lopen nogal uiteen als het gaat om beleefdheid. Laat je je kinderen tegen familie nou wel 'je' of toch 'u' zeggen? En hoe spreken ze onbekende mensen dan aan?

Is het woord u tegenwoordig een beetje oubollig en te formeel of toch nog steeds een teken van beleefdheid? Natuurlijk denk je hier niet eeuwig over na maar misschien is het wel iets waar je even bij stil moet staan. Leer je je kids nou u of je zeggen?  

laat je kinderen U of je zeggen

Mensen aanspreken met u is natuurlijk super beleefd! Maar is dat nog wel van nu? Vroeger (no stress, zo oud zijn we ook weer niet) was het heel normaal dat je bijvoorbeeld je meester of juf aansprak met u, maar tegenwoordig helemaal niet meer. Je ouders aanspreken met je is tegenwoordig de norm, de meesten vinden u nogal afstandelijk klinken. Ook worden opa's en oma's vaak gewoon met je aangesproken. Natuurlijk is niks goed of fout, wel is het leuk om te zien wat anderen ervan vinden. 

We vroegen aan de moms in onze Mombitious facebookgroep wat zij vinden.

U klinkt zo formeel

''Ik vind voor familie, dus ook opa en oma, je en jij goed. U klinkt zo formeel en volgens mij hebben opa en oma dan helemaal het idee dat ze oud zijn. Maar ik vind het wel netjes om onbekenden met U aan te spreken. Dus dat ze dankUwel zegt als ze een eierkoek krijgt bij de bakker.''

- Roos

u uit beleefdheid

''Ik vind 'u' netjes en beleefd klinken. Mijn kids zeggen tegen hun opa's en oma's u. Tegen de rest van de familie verschilt dat een beetje qua leeftijd, ze hoeven bijvoorbeeld geen u te zeggen tegen hun nicht van 18 maar wel tegen hun oom van 40, niet om ze oud te laten voelen hoor haha. Tegen onbekende mensen is het ook u.''

- Lindsey

u bij onbekende

''Mijn dochter is twee en zegt nu je en jij tegen opa/oma en andere familieleden. Ik vind dat ze onbekende mensen moet gaan aanspreken met u en als er dan gezegd wordt: zeg maar je. Is ze vrij om dat te doen.''

- Saar

bij u voel ik me toch wel erg oud

''Zelf heb ik geleerd om mijn ouders, opa/oma en andere familie leden aan te spreken met u. Ook onbekende sprak ik aan met u en de juffen/meester kunnen ook niet ontbreken in dit rijtje. Nu ik zelf een zoontje heb probeerde ik het in eerste instantie ook aan te leren maar ik voel me toch wel erg oud als mijn kleine mij aanspreek met u.''

- Mirjam

Conclusie

Het gaat natuurlijk bij iedereen anders maar over het algemeen kiezen de meeste voor: familieleden je/jij en onbekende u.

Wat vind jij: u of je/jij?

Isabelle Spapé

Door

23 oktober 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.