Zwangerschap vriendinnen werkt verslavend?

Zwangerschap vriendinnen werkt verslavend?

Een studie geeft aan dat met name social media een goede trigger is om zelf ook aan baby's te gaan denken.

Je zit op Facebook en ziet allemaal leuke foto's voorbij komen van je vriendinnen die net een baby hebben gekregen. Wat schattig! En dan gaat het bij jou ook ineens kriebelen. Is het voor jou niet eens tijd om over een kindje na te denken? Je hebt er de leeftijd voor, een leuke vriend... Waarom niet? Zijn dit nou natuurlijke kriebels of.. Komt het misschien omdat je vriendinnen een baby hebben gekregen?

Nou, daar zit toch meer waarheid in dan je denkt. Een studie die pasgeleden in het wetenschappelijk tijdschrift American Sociological Review is gepubliceerd geeft interessante resultaten. Met name social media is een goede trigger om zelf ook aan baby's te denken. En dat blijft niet alleen bij denken... Foto's van je (middelbare school)-vriendinnen die trots hun baby's showen lijken een verslavend effect te hebben. 

Zwangerschap vriendinnen werkt verslavend

Om onderzoek uit te voeren werden vriendschappen tussen 1700 vrouwen onderzocht in de leeftijd van 15 tot 30 jaar. De 'verslaving', zoals de onderzoekers het noemen, vindt plaats vlak nadat een vriendin een baby krijgt. De behoefte zelf een kind te krijgen stijgt met de maand en is het hoogst ongeveer twee jaar na de geboorte. Als vrouwen langer met het verlangen naar een kind blijven rondlopen daalt dat na ongeveer twee jaar weer.

Mede-onderzoekster Nicola Barban, post-doctoraal aan de Universiteit van Groningen:

"Het kost tijd om een kind te krijgen - omdat er een natuurlijke periode is voor de zwangerschap en omdat het verlangen naar een kind ontwikkelt naarmate de tijd verstrijkt. Gevolg is dat het effect van een vriendin die zwanger wordt niet direct zichtbaar is."

Theorieën waarom vriendinnen rond dezelfde tijd baby's krijgen

Dat verklaart waarom het twee jaar duurt voor vriendinnen besluiten zelf voor een kind te gaan. De onderzoekers hebben een aantal theorieën bedacht waarom vriendinnen rond dezelfde tijd baby's krijgen. In eerste instantie heeft het te maken met vergelijken. Het zit in de natuur van mensen om zichzelf met anderen te vergelijken.

Zeker met de komst van social media als Facebook en Instagram kan je mensen dagelijks laten zien hoe mooi en leuk en goed jij wel niet leeft. Of in dit geval, hoe blij jij wel niet bent met je kleine. Deze schattige foto's van baby's werken dus verslavend meiden!

Dezelfde levensfase

Ook is er een meer praktische reden. Vriendinnen zijn vaak in dezelfde levensfase en hebben gedeeltelijk dezelfde interesses als jij. Het is leuk om samen over het geluk en ook de problemen te praten die kinderen met zich meebrengen. Niets zo fijn om te horen dat je niet de enige bent die midden in de nacht eruit moet om je baby weer terug in slaap te wiegen. En deze verhalen worden uitgebreid besproken op Facebook. Het werkt ook andersom: als jij de enige bent zonder kinderen zullen er veel dingen zijn waar je niet over mee kunt praten.

Nu zegt een enkele studie nog niet zo veel, maar het is wel interessant en zet je aan het denken. Ben jij vlak na je vriendinnen zwanger geworden, of andersom?

Daisy van Schaijik

Door

18 maart 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.